Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 18-10-2011
Post: #271
RE: Analizator EU1KY
A więc tak:
1. Nie kanały nie były zamienione.
2,3, Zrobione - zrobione dla CLK0 bo na CLK1 mam większą odchyłkę (albo mój freqmeter wariuje)...
4. DSP (założona zworka HW CAL):
İmage
Generator (załozona zworka HWCAL)
İmage

5. Sprawdzone, udało mi się dostać starego typu kable na szrocie i podlutowałem smd 1%.
6. Wykonana.
11-01-2017 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #272
RE: Analizator EU1KY
Przemek,

jeszcze raz gratulacje. Teraz obudowa (u mnie to zajęło dużo więcej czasu niż się spodziewałem - bo mechanika zawsze wydaje się prosta, ale życie szybko to weryfikuje) i jesteś gotowy do wiosny! Wyzwania antenowe przed Tobą :-).

Ten analizator coraz bardziej mi się podoba. Warto było go zrobić.

Pozdrawiam wszystkich czytających watek.

Mirek
12-01-2017 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 18-10-2011
Post: #273
RE: Analizator EU1KY
Mirek, mnie tez się bardzo podoba i max6 leży już w szafie Smile

Mirku ja podziękuje Tobie jeszcze raz i po raz któryś za pomoc.
12-01-2017 6:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 26-07-2009
Post: #274
RE: Analizator EU1KY
Witam mój analizator gotowy ruszył w zasadzie po podaniu zasilania . Jak się nauczę wstawiać grafikę to pokaże pomiar mojej w3dzz. Zostało zrobić obudowę.
07-02-2017 0:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2PPJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 17-07-2014
Post: #275
RE: Analizator EU1KY
Witam kolegów,

Podobnie jak koledzy postanowiłem zbudować analizator antenowy, niestety problem pojawił się na samym początku i dotyczy samego modułu STM32F746G-DISCO. Zamówiłem ten moduł w Farnell-u, dziś dotarł. Po podaniu zasilania (port CN14 ST-LINK - zworka ustawiona) moduł się włączył prezentując biały, pusty ekran (żadnego programu demo) ST-LINK połączył się z modułem i pozwolił wgrać oprogramowanie. Wgrałem plik .bin analizatora, moduł się zresetował - pojawił się ekran tytułowy analizatora z adnotacją NO SD CARD, więc w zasadzie prawidłowo, bo karty faktycznie nie było.

Przelutowałem zworki na module, podpiąłem płytkę RF, włożyłem sformatowaną kartę SD i uruchomiłem moduł. Pojawił się ekran startowy z informacją, że nie znalazł modułu RF i przydziela mu adres domyślny. Po czym ekran zrobił się czarny i nic więcej się nie zadziało.

Próbowałem wgrać oryginalny software DEMO od ST zgodnie z opisem ze strony: https://developer.mbed.org/users/JackB/n...-software/
program się wgrał, STM się zresetował pojawiło się logo producenta, a następnie ekran startowy programu DEMO, ale kolory i rozdzielczość były nieco zaburzone, a program w żaden sposób nie reagował.

Czy któryś z kolegów miał może podobne problemy i może podpowiedzieć jakieś rozwiązanie? Czy może moduł jest uszkodzony (oby nie bo w związku z lutowaniem zworek może być słabo z gwarancją)?
16-02-2017 23:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 04-11-2016
Post: #276
RE: Analizator EU1KY
Wygląda to na uszkodzony moduł DISCO.
Kupiłeś na pewno odpowiedni model bo juz chyba jest nowsza wersja ....
Jeżeli oryginalny Firmware wyparował jak właczyłeś po rozpakowaniu powinno sie uruchomić oprogramowanie startowe , po wgraniu też Ci nie działa prawidłowo więc trzeba reklamować.
17-02-2017 9:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2PPJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 17-07-2014
Post: #277
RE: Analizator EU1KY
Tak, moduł jest na pewno odpowiedni STM32F746G-DISCO, już napisałem zgłoszenie do pomocy technicznej farnell-a, zobaczymy co odpiszą.
17-02-2017 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #278
RE: Analizator EU1KY
Taki efekt kiedyś miałem (było to jakiś czas temu), gdy odtwarzałem firmowe demo ST linkiem bez użycia wskazanego na stronie elf loader-a do tego modułu. Prawdopodobnie wtedy nie wszystko wgrało się poprawnie. Po korekcie konfiguracji ST-Linka wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2017 15:27 przez mirekfd.)
17-02-2017 15:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 30-07-2011
Post: #279
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Kolego SQ2PPJ, próbowałeś wgrywać do Discoverki jeszcze coś innego nie licząc dema od ST i analizatora antenowego ? Sprawdź, czy Ci ruszy na sofcie od Husarka DSP.

W jaki sposób wgrywasz soft ? Poprzez kopiuj/wklej do okienka, które się pojawia po podpięciu Discoverki pod USB, czy za pomocą ST-Link Utility ?

73 Paweł
17-02-2017 23:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2PPJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 17-07-2014
Post: #280
RE: Analizator EU1KY
Wygrywali soft przy użyciu ST-Link-a (tak, dodałem ładowanie elf-a) nie, więcej software-ów nie lądowałem. Moduł został w pracy więc w poniedziałek spróbuję wgrać software do Husarka DSP, ale wydaje mi się, że moduł jest uszkodzony.
18-02-2017 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości