Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 410
Dołączył: 10-07-2009
Post: #161
RE: Analizator EU1KY
Trochę polatałem lutownicą po płytce. Obecnie takie wskazania. Czy różnica nadal jest nie do przyjęcia? Jeżeli tak to już chyba kłania się oscyloskop.
Chyba się udało. Na zdjęciu charakterystyka Morgaina 2 x 19,4 m. Czas myśleć o obudowie i wygodnym (podręcznym) zasilaniu. Robię zrzuty ekranu, ale nie wiem gdzie one się zapisują - pewnie na karcie, ale jak się do nich dobrać?
Już dobrałem się do zrzutów. Czy jest możliwość oglądania ich bez wyciągania karty z modułu Disco i wkładania w czytnik?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2016 11:53 przez SP4LVC.)
12-11-2016 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #162
RE: Analizator EU1KY
Bogdan,przesuń markera < lub > na środku po lewo i po prawo.Ustaw na najniższe wartości.
Wtedy je odczytasz na dole.Marker jest teraz ustawiony na 3.62MHz
Moja inverted V ma 2x19m linka miedziana 1,5mm2 i rezonans na 3,680MHz a miała na 3,728MHz.
Tyle zdążyła się rozciągnąć przez 7lat.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2016 20:40 przez SP6AUO.)
12-11-2016 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 410
Dołączył: 10-07-2009
Post: #163
RE: Analizator EU1KY
Andrzeju, czy o to chodzi? Dziś się trochę wygrzała na słońcu, więc trochę f rez. przesunęła się w górę. W nocy była zawilgocona i zmrożona.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2016 14:49 przez SP4LVC.)
12-11-2016 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 259
Dołączył: 14-02-2015
Post: #164
RE: Analizator EU1KY
Hej,
Mam taki problem:
1. W opcji zwartego HW i ustawionego DSP mam trochę szumu od strony mcz, żadnych mocnych słupków, które były demonstrowane na Forum.
2. DSP cały czas przemiata.
3. Kwarc 25 MHz - widoczny na oscyloskopie
4. Co bym nie robił (inne ustawienia również) CLK0 wynosi ok. 50 MHz, a CLK1 nieco mniej niż 25 MHz

Zastosowałem Si5351A-B04486-GT od Farnella. Wymieniłem - drugi identyczne zachowanie...
Zwory przelutowane - w opcji MEASUREMENT jest clock i data.
Konfiguracja ustawiona.

IMHO albo Si nie taki (podobno są dwa typy), albo adres nie ten (sprawdziłem obydwa), albo nie wiem co...
Przydałaby się dobra rada...

EDIT:
Rozwiązane - wydłubałem Si z generatora Adafruit i wszystko hula.
Wniosek - patrzeć co się kupuje...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2016 16:51 przez SP2GNB.)
12-11-2016 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 921
Dołączył: 28-06-2009
Post: #165
RE: Analizator EU1KY
A mnie to wygląda na wadliwie ustawioną opcję F_LO_DIV_BY_TWO w konfiguracji. Zawsze warto spróbować sformatować kartę na czysto i zrobić ustawienia jeszcze raz.
12-11-2016 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #166
RE: Analizator EU1KY
Odniosę się do postu 161.
Wkładamy czystą kartę do modułu i łączymy z np. z laptopem.
Na ekranie pojawia się menu.
Wybieramy DSP.Klikamy na None aż pojawi się Blackman.
Tak u mnie wygląda.
İmage
Widać(marnie,ale widać) Mag czerwony ma podobną wartość do Mag zielony.
Wychodzimy z DSP i klikamy Generator.
Tu nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia,ale w post 161 jest widok.
Obserwujemy na kilku częstotliwościach wskazania
Raw I w pierwszej linijce i Raw phase w drugiej linijce.
U mnie na 9000kHz
Raw I Diff = 0.30 dB, czyli mniej od 1.5dB
Raw phase diff = 5.5 deg, czyli mniej od 10stopni
W post 161 u Bogdana jest 1.55dB i 18deg, czyli sporo za dużo.
Jest coś nie tak.
Może podam jeszcze na 27000kHz będzie się można porównać.
1.Diff = 1.25
2.diff = 9.3deg czyli i jeden mieści się w normie i drugi.Norma to mniej niż
1.5dB i 10deg.
Możemy ustawić generator na 27000kHz i dokonać pomiaru częstotliwości a następnie skorygować w konfiguracji.
Wychodzimy z Generatora i ustawiamy zworkę na JP2.
Klikamy HW Calibration a następnie robimy jednym kliknięciem Start HW calibration
Wyliczy procenty do 100% i klikamy EXIT.
Wchodzimy do Generator i widzimy,że nasze wartości się zmieniły.
Mam teraz na 27000kHz Diff = 0.01dB,a phasa = 0.1 deg. I oczywiście na zielono "Signal ok"
Mamy pierwszą fazę kalibracji wykonaną.
Przekładamy zworkę na JP1 i wykonujemy drugą fazę kalibracji.
Musimy wybrać w Configuration chociaż katalog gdzie będziemy zapisywać pomiary.Funkcję OSL_SELECTED ustawiamy bocznym znakiem < lub > z None na np."A"
Wychodzimy przez Save and exit. Czyli zapisujemy na kartę.
Klikamy OSL Calibration ,zakładamy terminator 5om,naciskamy skan 5om i czekamy aż skończy,zmieniamy 5om na 50om naciskamy odpowiedni pasek.
Jak skończy skanować 50om to samo robimy z 500om.
Jak skończy robimy Save and exit. Moduł przechodzi do menu głównego i jest gotowy do pracy.
Dodam,że trzeba przygotować trzy terminatorki.Ja mam gniazdo BNC i rezystorki smd 0805 (po dwa 2x10om,2x100om,2x1000om ) są na drugiej wymiennej części od strony wejścia kabla.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016 3:01 przez SP6AUO.)
12-11-2016 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 259
Dołączył: 14-02-2015
Post: #167
RE: Analizator EU1KY
(12-11-2016 17:16)SP9FKP napisał(a):  A mnie to wygląda na wadliwie ustawioną opcję F_LO_DIV_BY_TWO w konfiguracji. Zawsze warto spróbować sformatować kartę na czysto i zrobić ustawienia jeszcze raz.

Zakupione w Farn... układy Si nie pracują ani w EU1KY, ani w Adafruicie. Natomiast Si przeniesiony z fabrycznego Adafruita pracuje bardzo dobrze... Nie mam pojęcia, dlaczego zakupiony Si generuje jedną częstotliwość nie reagując na I2C - fabrycznie zaprogramowany?

Oczywiście jak przełączę F_LO_DIV_BY_TWO na "YES" prążki znikają, co jest zrozumiałe...

Dzięki Andrzeju za instrukcję step by step - spadła jak z nieba...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2016 22:19 przez SP2GNB.)
12-11-2016 22:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #168
RE: Analizator EU1KY
Jak ja ustawię F_LO_DIV_BY_TWO na "YES" to generator przestaje działać.No signal

Andrzej
13-11-2016 2:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 410
Dołączył: 10-07-2009
Post: #169
RE: Analizator EU1KY
Nie wytrzymałem i rozbebeszyłem akumulator. Ta płyteczka załatwia pewnie ,,inteligentne" ładowanie, ale nie wiem jak to rozgryźć. Siedzą scalaki BA221L, o których ni słowa w necie. Płytkę chyba wyrzucę i wykorzystam wyprowadzenia + i - akumulatora. Resztę załatwi płytka ładowania z przetwornicą step up, którą za grosze kupiłem już na Aliexpress.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016 16:45 przez SP4LVC.)
13-11-2016 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 22-10-2015
Post: #170
RE: Analizator EU1KY
Akumulatorki litowe wymagają właściwego nadzoru, nie robiłbym tego.

Pozdrawiam
Wojtek
13-11-2016 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości