Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 05-10-2014
Post: #91
RE: filtr scaf AVT5109
(06-12-2014 3:05)EC4AGT napisał(a):  Ponawiam proby , zasilanie wykonalem symetryczne i teraz mam + 4.9 i - 4.9 V .Wsadzilem uklady 4047 i TL082 zas Maxy i 7660 nie ( ten ostatni nie bedzie juz potrzebny ) Na wejscie podalem sygnal ok 1 Khz z generatora i staram sie zmierzyc sygnal na nozce 1 ukladu Max ( US 1 ) ale nic sie nie pokazuje. Poniewaz jako wzmacniacz zastosowalem 7056B regulacje wzmocnienia dokonuje za pomoca potencjometru podlaczonego do nozki n 3 i do 12 V przez opornik 100K.
Aby sprawdzic przebieg sygnalu 1 Khz podlaczylem kawalek przewodu do nozki nr 3 wzmacniacza i na wejscie 1 zlacza JP2. W glosniku pojawia sie staly sygnal. Pozniej podlaczam kabel pomiedzy dlawikiem DL1 i kondensatorem C2 i tez slychac ale kiedy podlaczam z drugiej strony kondensatora tj pomiedzy C2 , R4 i nozke 8 ukladu US1 w glosniku slychac jedynie buczenie. Tak jakby opornik R4 ( 5K6) zwieral sygnal do masy.
Probowalem z dwoma ukladami 4047 ale zaden wydaje sie ze nie dziala. Poki nie zabiore filtr do pracy aby podlaczyc do oscyloskopu , nie mam mozliwosci sprawdzenia czy generuje on sygnal. Miernik czestotliwosci nic nie pokazuje.
Jutro bedze dalej probowal.




W koncu uklad zadzialal. Okazalo sie ze na nozce nr 14 ukladu US6 ( 4047 ) nie mialem napiecia +5V. W czasie lutowania nozka ta zle sie polutowala i mialem tylko ok 2.1 V kiedy na pozostalych 4.5.6 bylo +5V.
Po zrobieniu zworki uklad zadzialal. Teraz bede sluchal z filtrem i bez niego aby wyciagnac wnioski i przy okazji zrobic metalowa obudowe. Zasilanie pozostalo symetryczne. Nie chce juz zmieniac aby znowu cos zlego sie nie stalo i aby sie uszkodzily oba Maxy.

Dziekuje wszystkim za pomoc i porady.


Pozdrawiam

Witam

W koncu uklad ruszyl i nawt dziala. Okazalo sie ze generator 4047 nie dzialal bo nozka n 14 nie byla dobrze przylutowana. Kiedy otrzymalem plytke z gory wiedzialem ze bedzie sie zle lutowac bo ma punkty lutownicze na gornej czesci plytki ktore zakrywaja podstawki i od tej strony nie ma jak za bardzo wcisnac sie z lutownica. Mierzac napiecie +5V ba nozce 14 bylo okolo 2.5 V kiedy na pozostalych bylo 4.99 V. Po lekkim nacieciu podstawki dostalem zie do nozki i przylutowalem. Po sprawdzeniu napiec zasilajacych i pozniej wlozeniu ukladow scalonych uklad ruszyl. Wg wskazowek do kondensatora C6 2.2nF dolutowalem rownolegle 4.7nF ale w czasie prob wrocilem do 2.2nF. Jedynie co zrobie to wymienie potencjometr R1 z 1K na 2K.
Po pierwszych probach wydaje sie ze sie przyda dlatego tez teraz szukam odpowiedniej obudowy metalowej.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziekuje za okazana pomoc. Bez niej trudno bylo by mi uruchomic uklad
W koncu uklad ruszyl i nawt dziala. Okazalo sie ze generator 4047 nie dzialal bo nozka n 14 nie byla dobrze przylutowana. Kiedy otrzymalem plytke z gory wiedzialem ze bedzie sie zle lutowac bo ma punkty lutownicze na gornej czesci plytki ktore zakrywaja podstawki i od tej strony nie ma jak za bardzo wcisnac sie z lutownica. Mierzac napiecie +5V ba nozce 14 bylo okolo 2.5 V kiedy na pozostalych bylo 4.99 V. Po lekkim nacieciu podstawki dostalem zie do nozki i przylutowalem. Po sprawdzeniu napiec zasilajacych i pozniej wlozeniu ukladow scalonych uklad ruszyl. Wg wskazowek do kondensatora C6 2.2nF dolutowalem rownolegle 4.7nF ale w czasie prob wrocilem do 2.2nF. Jedynie co zrobie to wymienie potencjometr R1 z 1K na 2K.
Po pierwszych probach wydaje sie ze sie przyda dlatego tez teraz szukam odpowiedniej obudowy metalowej.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziekuje za okazana pomoc. Bez niej trudno bylo by mi uruchomic uklad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2014 19:51 przez EC4AGT.)
10-12-2014 23:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 262
Dołączył: 23-03-2010
Post: #92
RE: filtr scaf AVT5109
No tak. Ten przypadek potwierdza jedynie regułę że staranność montażu powinna być priorytetem. Cieszę się że udało Ci się uruchomić całość. Zasilacz pozostaw niesymetryczny, układ z nim lepiej pracuje niż ten z przetwornicą 7660.
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2014 22:23 przez SP6IFN.)
11-12-2014 22:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 05-10-2014
Post: #93
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Filtr dziala ale w czasie nadawania w glosniku ( sluchawkach ) polawia sie znieksztalcony dzwiek . Domyslam sie ze jest to wynikiem braku ekranowania plytki filtru. Dlateko tez poszukuje teraz odpowiedniej obudowy metalowej aby umiescic w niej zrowno filtr jaki i zasilacz.
Pierwsze proby sa pomyslne i mysle ze filtr bedzie przydatny.

Pozdrawiam
15-12-2014 1:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
***

Liczba postów: 208
Dołączył: 30-07-2011
Post: #94
RE: filtr scaf AVT5109
Witam,

Mam pytanie do kolegów, którzy uruchomili ten filtr. Czy u Was też częstotliwość z generatora 4047 dosyć znacznie pływa ? Powoduje to dodatkowe efekty dźwiękowe. Co prawda są ciche ale trochę upierdliwe.

73 Paweł
01-06-2015 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 262
Dołączył: 23-03-2010
Post: #95
RE: filtr scaf AVT5109
Cytat:Mam pytanie do kolegów, którzy uruchomili ten filtr
Uruchomiłem to, ale takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Dawno to było, nie używam tego wynalazku, więc nie wiem czy faktycznie się tak dzieje.
Rysio!
01-06-2015 21:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 12-05-2011
Post: #96
RE: filtr scaf AVT5109
U mnie niepożądany efekt polega na poojawianiu się (dość rzadko) lekkiego gwizdu w głośniku monitora, ale tylko podczas nadawania. Należy wtedy minimalnie ruszyć gałka potencjometra od zawężania pasma - R1 i efekt ustaje.
04-06-2015 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości