Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 355
Dołączył: 18-06-2009
Post: #21
RE: filtr scaf AVT5109
Dokładnie Krzysztof to jest TDA7056A zrobiłem tak jak piszesz według noty aplikacyjnej i to działa ale dla mnie bez odpowiedniego poziomu na wejściu to trochę ciche jest. Filtr faktycznie działa daje rade szczególnie na CW . Będę robił drugą sztukę to zrobię bez TDA i z ciekawości zapodam to na LM386 zobaczę z czystej ciekawości jak to zagra.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 22:17 przez SQ1GYQ.)
27-02-2013 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 12-05-2011
Post: #22
RE: filtr scaf AVT5109
No ok, może kwestia odpowiedniej mocy głośnika. Mam wrażenie, że ten układ gra jednak znacznie głośniej od LM 386.

Pozdrówka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 22:21 przez SQ8LUV.)
27-02-2013 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 355
Dołączył: 18-06-2009
Post: #23
RE: filtr scaf AVT5109
No chyba że te moje TDA to jakieś malowanki, a mam pytanie Krzysztof mocno się grzeje Tobie ten TDA ? bo u mnie taki letni nawet jak podepnę głośnik 8 ohm

Andrzej
27-02-2013 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 12-05-2011
Post: #24
RE: filtr scaf AVT5109
Andrzeju sprawdzę jutro przed południem i dam Ci znać.

edit: a jakiej mocy masz głośnik?
bo jak na początku podłączyłem jakieś bździdło 0.5W to też szału nie było..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 22:36 przez SQ8LUV.)
27-02-2013 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 355
Dołączył: 18-06-2009
Post: #25
RE: filtr scaf AVT5109
Głośnik 3W

Andrzej
27-02-2013 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 12-05-2011
Post: #26
RE: filtr scaf AVT5109
Tam jeszcze w/g noty było jakieś obciążenie na wejściu, chyba kilka kilo R do masy. Ja tam nie dawałem żadnego rezystora, tylko tak jak TUTAJ.

Ok, w każdym razie jutro sprawdzę jak się u mnie grzeje ten scalak. T
27-02-2013 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 17-01-2012
Post: #27
RE: filtr scaf AVT5109
Pomimo podłączenia TDA7056A zgodnie z notą, wolę w scaf-ie LM386. Fakt, że TDA miał gorszy głośnik.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 23:08 przez SP1UJB.)
27-02-2013 23:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 12-05-2011
Post: #28
RE: filtr scaf AVT5109
Ważne, że dobrze działaSmile
Filtr jest bardzo dobry, żeby jeszcze taki górnoprzepustowy zrobić.. Wink
27-02-2013 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 17-01-2012
Post: #29
RE: filtr scaf AVT5109
Dobrze działa, zgadza się. Mam wrażenie, że w skrajnej pozycji suwaka pot. regulującego pasmo sygnał cw jest już za mocno tłumiony. Czy u Was jest podobnie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 23:27 przez SP1UJB.)
27-02-2013 23:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 12-05-2011
Post: #30
RE: filtr scaf AVT5109
Oczywiście, w pewnym momencie taki sygnał jest zbyt mocno okrojony i brzmi słabo. Można się pobawić wartościami pot. R1 i kondensatora C6 i ustawić optymalną charakterystykę przestrajania filtra według upodobań.
Ja zostawiłem wartości jak na schemacie, ale nigdy nie wykorzystuję w pełni potencjometruWink
27-02-2013 23:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości