Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #31
RE: filtr scaf AVT5109
TDA ten z kitu ulega najczęściej natychmiastowemu uszkodzeniu po zmontowaniu i podłączeniu do głośnika o większej mocy (bez tego kondensatora na wejściu) - upala się połowa przeciwsobnego końca mocy w scalaku. Potem owszem coś słychać ale raczej słabo "-) przerobiłem to na własnej skórze. Nowy sprawny TDA nie ważne z którym numerem działa z tym filtrem znakomicie i rozrywa głośnik ładnym dźwiękiem. Za kilka groszy można kupić wersje 6W z takim samym rozstawem nóżek i to dopiero ładnie słychać. Jeszcze ... taki głośniczek bez obudowy gra bardzo słabiutko - ciśnienie z przodu ucieka do tyłu i niewiele słychać. Wystarczy kawał dykty, aby odizolować tył głośniczka od przodu i jego sprawność wzrasta wielokrotnie.

73 JERZY SQ9RFC
28-02-2013 0:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 17-01-2012
Post: #32
RE: filtr scaf AVT5109
Dzięki za ciekawą wskazówkę, że może to być upalony scalak na skutek pierwszego podłączenia zgodnie ze wskazówkami AVT. Założę więc nowy TDA i potestuję. W końcu to kit edukacyjny Wink
28-02-2013 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 12-05-2011
Post: #33
RE: filtr scaf AVT5109
Sprawdziłem i po około 5 minutach słuchania scalak jest tylko ciepły.

P.S. Mój też się upalił przy pierwszym włączeniu Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2013 9:39 przez SQ8LUV.)
28-02-2013 9:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #34
RE: filtr scaf AVT5109
Dlatego wszelkie eksperymenty ze wzmacniaczami m.cz. trzeba robić z włączonymi przeciwsobnie w szereg z głośnikiem dwoma kondensatorami elektrolitycznymi największej pojemności jaka się tylko ma w zapasie :-)

73 JERZY SQ9RFC
28-02-2013 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 356
Dołączył: 18-06-2009
Post: #35
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Dzięki Krzysztof za info , Jerzy to sugerujesz ze nawet jak tego TDA podłącze jak mówi dokumentacja to moge go uszkodzić napisz coś więcej o tym myku z kondensatorami Smile

z góry dzięki pozdrawiam

Andrzej

ps. będę testował może nic nie pójdzie z dymem
28-02-2013 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #36
RE: filtr scaf AVT5109
To kit szkolny, szkolny, szkolny, szkolny, szkolny, szkolny więc musisz frycowe zapłacić :-) i tak Ci powiedzą lub odpiszą jeśli im opiszesz oczywistą oczywistość :-)
Gdy zewrzesz potencjometrem bezpośrednio do masy wejście TDA to na wyjściu czyli cewce głośnika masz połowę napięcia zasilania :-) Najczęściej tego nie zauważasz bo cewki w głośnikach tych małych są grubym drutem nawijane ... w końcówce TDA są dwa wzmacniacze przeciwsobne - jeden daje max prąd i po chwili się upala bo zabezpieczenie termiczne które tam jest nie zdąży zadziałać :-) TDA jest gorący przez chwile ... przez chwilę bo potem nie ma go co grzać :-) Podgłaśniasz i słyszysz dźwięk bo druga połówka działa - ale co to za dźwięk :-)
Najbezpieczniej jest w szereg z głośnikiem włączyć kondensator elektrolityczny, ale że kondensator jest biegunowy to trzeba podłączyć dwa w szereg: (wzmacniacz/+-/-+/głośnik/wzmacniacz) Nawet jeśli nie upalisz scalaka i zabezpieczysz wyjście to masz zniekształcenia bez kondensatora na wejściu

Taka uroda tego scalaka. I najlepiej nie wyprowadzać wyjścia na gniazdo głośnikowe tylko podłączyć głośnik na stałe, bo po jakimś czasie zapomnisz co masz i np podłączysz pod wyjście wzmacniacz albo kartę dźwiękową kompa aby coś nagrać i się zdziwisz że szumi i gwizda :-)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2013 9:42 przez SQ9RFC.)
01-03-2013 9:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 17-01-2012
Post: #37
RE: filtr scaf AVT5109
Wymieniłem TDA i faktycznie był upalony. Nowy z literką B (5W) chodzi dobrze i wzmocnienie jest wystarczające. Podłączyłem go nawet do dobrego głośnika 5 omowego i nie grzeje się zbyt mocno. Najważniejsze, że chodzi poprawnie.
Wszystkie piski w moim układzie ustały po zamontowaniu kondensatorów Panasonic FM (ultra low ESR - doskonałe parametry).

Wszystko więc śmiga.

Zobaczę jeszcze jaki zakres generuje oscylator .... bo mam wrażenie, że za nisko schodzi.
01-03-2013 17:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 356
Dołączył: 18-06-2009
Post: #38
RE: filtr scaf AVT5109
Witam
To fajnie że działa,mam pytanie a wstawiłeś max660 , czy standardowe rozwiązanie
przetwornicy?
Andrzej
01-03-2013 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 17-01-2012
Post: #39
RE: filtr scaf AVT5109
nie wstawiałem max660 ... bo nie ma potrzeby - zupełny brak pisków.
01-03-2013 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 356
Dołączył: 18-06-2009
Post: #40
RE: filtr scaf AVT5109
To te super hiper kondensatory dałeś w przetwornicy , nic nie słychać nawet jak dasz maksymalnie cicho ?

Andrzej
01-03-2013 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości