Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
SQ8NVF Offline
Bartłomiej
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 05-12-2009
Post: #11
RE: filtr scaf AVT5109
Piszczenie jest wynikiem niskiej częstotliwości odwracacza napięcia - przetwornicy. Bardzo dobrze to widać, sprawdzając tętnienia za pomocą oscyloskopu.
02-11-2012 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 170
Dołączył: 10-04-2011
Post: #12
RE: filtr scaf AVT5109
(02-11-2012 11:56)SQ1GYQ napisał(a):  Scalaki mam w drodze (max660) zobaczymy jak będzie to działać, relacje zdam na forum.

Witam Andrzeju,
chciałem się zapytać o wrażenia po zmianie układu, czy pisk ustąpił?

73 Darek
10-01-2013 9:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 396
Dołączył: 18-06-2009
Post: #13
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Powiem krótko nie piszczy co do konkretnej modyfikacji to postaram się to ogarnąć i zapodać tu na forum, częstotliwość taktowania z układem MAX660 40khz nic nie piszczy w głośniku.

Pozdrawiam

Andrzej
10-01-2013 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #14
RE: filtr scaf AVT5109
Pokusiłem się i zrobiłem kit AVT. Ruszyło ale bardzo kulawo - cicho i z paskudnym audio. Układ jest niedopracowany. Aby chciało się tego przyzwoicie słuchać musiałem wstawić oryginalny układ końcówki mcz na LM386. Wszelkie próby z TAD7056 nie przypadły mi do gustu. Wstawienie lm386 spowodowało, że jest odpowiednie wzmocnienie i możliwość swobodnego doboru głośnika. Jest już prawie ok ale pozostał problem ze świszczeniem przy regulacji pasma przenoszenia. Świszczenie (dość ciche) pojawia się w pewnym miejscu regulacji pasma i zmienia częstotliwość wraz z obrotem pokrętła (nawet chwytanie dłonią pot. powoduje zmianę tonu). Pierwsza sprawa, to wymienię kondensatory odsprzęgające na przyzwoite o niskim ESR, bo może śmieci grasują po zasilaniu. Potem sprawdzę czy nie są to jakieś interferencje generatora taktującego układy max 295 z przetwornicą napięcia. Może jakieś inne pomysły na złapanie "winowajcy"?
26-02-2013 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 810
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: filtr scaf AVT5109
Jeśli sie prześledzi notę aplikacyjną tego TDA to się zauważy w konstrukcji AVT brak kondensatora na wejściu - takie podłączenie potencjometru powoduję zmianę polaryzacji stopni wejściowych TDA, co można w łatwy sposób zaobserwować mierząc składową stała na jego wyjściu. Bez względu na położenie potencjometru ta składowa musi być równa zero. Poza tym filtr działa rewelacyjnie.

73 JERZY SQ9RFC
27-02-2013 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #16
RE: filtr scaf AVT5109
Wszystko zrobiłem co tylko można z TDA i nie przekonał mnie - fakt, że nie mam zbyt dobrego głośnika 16 omowego (zwykły "telewizyjny" badziewiak). LM386 jest natomiast do przyjęcia .... nie jest to wybitna kostka ale słuchać się da. Działanie zaś samego filtru pozostawia dla mnie nieco do życzenia. Zwracam szczególną uwagę na jakość audio i dlatego najczęściej używam prawie całkowicie lampowego RX-a Drake R4a. Po przejściu sygnału Drake przez scaf jakość audio robi się na miernym poziomie np. IC735 i do tego dochodzi jeszcze często efekt przesterowania, którego nie da się już pozbyć.
27-02-2013 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 810
Dołączył: 02-07-2010
Post: #17
RE: filtr scaf AVT5109
Kochany Smile o czym my tu mówimy ... ten filtr jest do Bartka, Antka, itd, ale nie do DRAKE :-) ale się uśmiałem...

73 JERZY SQ9RFC
27-02-2013 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 396
Dołączył: 18-06-2009
Post: #18
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Nie ukrywam że ja też nie do końca byłem zadowolony z pracy tego układu, pierwsze włączenie i sobie myślę jaki on cichy i w głośniku słychać było pisk. Co prawda bardzo cicho ale było to zauważalne, więc pomyślałem że warto to usunąć okazało się że wina leży po stronie przetwornicy napięcia ujemnego na układzie ICL7660, postanowiłem coś poszukać jakiś układ który można wsadzić za ICL-a aby za mocno nie modyfikować układu i okazało się ze jest układ MAX660 wstawiłem go i odpaliłem z częstotliwością 40khz. Układ pracuje prawidłowo pisku nie słychać. Jednak co do głośności układu jeszcze nie walczyłem TDA7056 jest za cichy filtr musiałem sterować z LM386 z Piligrima, będę walczył aby było głośno i bez LM-a.

Pozdrawiam

Andrzej
27-02-2013 21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #19
RE: filtr scaf AVT5109
Max 660 będę miał dopiero w piątek i zobaczę na ile zlikwiduje to piski. Tyle, że u mnie występuje zmienny pisk, zależny od położenia suwaka pot. regulującego szerokość pasma (stałego nie ma). Jeśli chodzi o lm-a 386 - zlutuj w pięć minut i podłącz zamiast TDA - wszystko zaczyna wtedy chodzić tak jak autor chciał. Zapewne te "oryginalne" dwie diody zenera też rozwiązałyby wiele kłopotów. Mam tylko nadzieję, że zostanie generator taktujący w wersji AVT.
Jest to naprawdę wartościowy kit pod względem edukacyjnym, bo wersja amerykańska pracuje ok i nic się nie można przy niej nauczyć Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2013 21:41 przez SP1UJB.)
27-02-2013 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 12-05-2011
Post: #20
RE: filtr scaf AVT5109
Panowie, a może Wy macie TDA 7056A zamiast TDA 7056. Jak delikatnie zasugerował Jerzy, do nich są zupełnie różne aplikacje. Niestety AVT wysyła TDA 7056A nie informując klientów o różnicy. Ja też tak miałem, ale sygnał m.cz dałem przez kondensator 470n na nóżkę 3 (7056A), a między nóżkę 5 i masę potencjometr głośności (jedna skrajna nóżka potencjometru do US, druga skrajna połączona razem z suwakiem do masy).
Do tego głośnik owalny ze starego TV i gra bardzo głośno i czysto.

Do lampowego to faktycznie nie bardzo bym zastosował, bo to jak kupić mercedesa i jeździć nim w pokrowcu .Smile

Powodzonka
27-02-2013 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości