Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 18-06-2009
Post: #1
filtr scaf AVT5109
Witam

Uruchomiłem wyżej wymieniony filtr, wszystko działa ale w głośniku słychać piszczenie rozpocząłem poszukiwania i jak się okazało przyczyną jest przetwornica na ICL7660, czy może ktoś miał taki przypadek i udało się to zlikwidować. Studiowałem już noty tego układu i wychodzi że przetwornica z tym układem pracuje na niskiej częstotliwości i wychodzi że to jest ten problem. Tylko że jeśli tak jest to bez sensu jak ktoś zastosował to w filtrze akustycznym.

Chyba że się mylę i może któryś z kolegów rozwiązał ten problem.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Andrzej
28-10-2012 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6-11003 Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 24-06-2012
Post: #2
RE: filtr scaf AVT5109
Hej Andrzej. Spróbuj podłączyć wyjście z układu ICL7660 ( wyp. 5 ) z resztą układu poprzez diodę Schottkiego i zaraz po niej dodaj jeszcze jeden kondensator filtrujący elektrolityczny o pojemności około 22-47mikro. To tylko taka mała moja sugestia, która może też i nic nie pomoże ale warto spróbować Smile

Pozdrawiam, Andrzej SP6-11003
28-10-2012 17:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 21-10-2011
Post: #3
RE: filtr scaf AVT5109
Witam,

jeżeli za ten problem odpowiada układ ICL7660 to według dokumentacji filtru w Elektronice Praktycznej 8/2007 można z niego zrezygnować stosując pewne modyfikacje, ale to już odsyłam do powyższego źródła informacji.

Pozdrawiam
29-10-2012 18:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 18-06-2009
Post: #4
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Dzięki za odzew przetestuje każdą Waszą propozycje, co prawda mam też asa w rękawie jednak muszę zdobyć układ MAX660 jest to pinowy odpowiednik ICL7660 z tą różnicą że ten układ pracuje z częstotliwością 10khz lub 80khz natomiast ICL7660 w tej aplikacji pracuje z częstotliwością 5khz po przełączeniu na 10khz pis mniej słyszalny ale jeszcze jest , myślę że MAX660 powinien dać pozytywny efekt jednak małe ale muszę zdobyć go. Dlatego wypróbuje to co proponujecie. Ciekawi mnie czy ktoś miał zjawisko piszczenia u Siebie. Piszczenie to nie jest takie aby nie dało się pracować jednak jest słyszalne.

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2012 21:59 przez SQ1GYQ.)
29-10-2012 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 21-10-2011
Post: #5
RE: filtr scaf AVT5109
Potwierdzam, że w filtrze SCAF z AVT który posiadałem to zjawisko także występowało. I prawdopodobnie wszystkie te filtry tak mają. Nie było to jakąś dużą przeszkodą, ale słychać jednak było. Dla zawężania emisji cyfrowych w połączeniu z komputerem to nie ma wpływu dla komfortu odbioru, ale jak ktoś słucha szczególnie na telegrafii to z pewnością zauważy to zjawisko. A szczególnie przy nagłym odłączeniu zasilania ten pisk dał się słyszeć jak z górnych częstotliwości akustycznych w ułamku sekundy spada do niskich i zanika. Gdyby to były zakłócenia od np. generatora częstotliwości sterującego pasmem przepuszczania (chociaż to niemożliwe bo pracuje w zakresie częstotliwości ponadakustycznych od 18kHz do 133kHz) to przy jego przestrajaniu ten pisk zmieniałby ton. A tu jest on stały i niezmienny, więc z całą pewnością odpowiada za to przetwornica.

Pozdrawiam
30-10-2012 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #6
RE: filtr scaf AVT5109
A może po prostu podłączyć zasilacz stabilizowany omijając przetwornicę - i jak pisk zniknie to wiadomo że to ona?
Nie trzeba mieć symetrycznego zasilacza, wystarczy mieć dwa i podłączyć odpowiednio ...

pozdrowienia
Artur sp2qca
30-10-2012 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 677
Dołączył: 29-08-2009
Post: #7
RE: filtr scaf AVT5109
wystarczą baterie :-)

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
30-10-2012 16:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 18-06-2009
Post: #8
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Ewidentnie jest to przyczyna przetwornicy, w układzie mam tylko wzmacniacz mcz. i przetwornice i słychać piszczenie. Czekam na układy MAX660 jak sprawdzę to opiszę jaki efekt w najgorszym wypadku zrobię jak w oryginale dwie diody zenera.

Pozdrawiam

Andrzej
01-11-2012 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 21-10-2011
Post: #9
RE: filtr scaf AVT5109
AVT zniechęca mnie do swoich produktów w postaci kitów. Tak by wychodziło, że brakuje tam fazy testowania przed ich ostatecznym dopuszczeniem do sprzedaży. Dotyczy to wielu projektów, nie tylko tego filtru.

Jeszcze jednym mankamentem w filtrze SCAF AVT5109 było nieprawidłowe rozwiązanie sterowaniem głośnością wzmacniacza wyjściowego. W orginale kazali wlutować rezystor 30kOm pomiędzy piątą nóżkę a masę w układzie TDA7056A, czyli ustalić wzmocnienie na stałym poziomie a regulować sygnał podawany na wejście wzmacniacza rezystorem 5kOm.

I w przypadku podłączenia tego filtru pod typowe wyjście liniowe sygnału, gdzie jego poziom jest stały niemożliwym było uzyskanie dość głośnego sygnału na wyjściu wzmacniacza. Nie wspominając już o mocy 3W, które TDA7056A oferuje. Żeby ją osiągnąć no to musi być potencjometr 100kOm pomiędzy jego piątą nóżką i masą a sygnał najlepiej od razu podać przez kondensator 470nF na wejście wzmacniacza.

Po prostu to są kity edukacyjne, czyli nie tylko same ułożenie i wlutowanie elementów, ale także gratis bonusy-niespodzianki w postaci łamigłówek dające niezwykłe możliwości samodoskonalenia się i wypełnienia wolnego czasu, tak aby się nie nudzić.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2012 23:22 przez SQ2RBW.)
01-11-2012 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 18-06-2009
Post: #10
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Marcin masz racje do regulacji, nie pisałem o tym ale fakt jak będzie TDA7056A to trzeba wykonać modyfikacje jak napisałeś owszem po ich propozycji coś był słychać ale cicho więc modyfikacja nieunikniona.

Scalaki mam w drodze (max660) zobaczymy jak będzie to działać, relacje zdam na forum.

Co do bonusów i niespodzianek zgadzam się jednak nie wszyscy odbiorą to jako zachętę do rozwikłania zagadki lecz efekt jest odwrotny "kit" ląduje w szafie i na tym jego żywot się kończy. Smile

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2012 11:56 przez SQ1GYQ.)
02-11-2012 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości