Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #371
RE: Transceiver OVI40
No tak, jak są warunki to cały świat sie robi, bo wszystko wychodzi na 59. i to na 5W (10m).
https://www.amateurfunk-sulingen.de/foru...eadid=1030
Uważam ze jest problem (choćby składowa stała na otwartych i zamkniętych wejściach przetworników).
Nie twierdze ze programowo należy ten problem rozwiązać (może nawet nie da się tego zrobić), ale o stwierdzenie ze problem taki występuje.
Pisząc o kalibracji Smetra miałem na myśli kalibracje z menu by oba Smetry (OVI40 i mcHF) pokazywały to samo, kiedy
wejścia przetworników nie maja podanego sygnału. Potem jak podam sygnał na poziomie S9 to mcHF wyświetla 9 a OVI wyświetla 8 i jest to ta róznica
którą w menu zdjąłem by wyrównać wyświetlanie poziomów S w obu kontrolerach, przed załączeniem płytki RF.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2018 14:04 przez SP3OSJ.)
18-05-2018 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #372
RE: Transceiver OVI40
No właśnie, to z okazji tego wątku robiłem testy z wyświetlaczem i nie miałem takiej rozbieżności jak kolega HB9TRT.
Z drugiej strony ostatnio zrobiłem na 5W na 20m Japonię i Malezję (co prawda na FT8) ale delikwentów na widmie nie widziałem a WJST pokazał -24dB, łączności przeszły bez powtórzeń. Ja wiem że dzięki algorytmom korelacji można z szumu wyciągnąć prawie wszystko, wystarczy trochę propagacji.

Edit: Kalibrację poziomu sygnału lepiej robić z drugiej strony: kalibrujesz do znanego poziomu sygnału (powiedzmy S9) a potem sprawdzasz ile jest przy odłączonym sygnale lub zwartym terminatorem wejściu, przynajmniej tak większość robi.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2018 14:09 przez SP9BSL.)
18-05-2018 14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #373
RE: Transceiver OVI40
Napisz Sławek jakie masz poziomy przy 2,9KHz na 7MHz przy: MENU/Display Menu/dBm calibrate -> ustawionym na "0", kiedy antena jest zaterminowana 50R. Wtedy będzie wiadomo do jakich poziomów należy dążyć.
Dobrze byłoby zrobić te same pomiary bez podłączonej płytki RF (sam kontroler mcHF i OVI40). Jest to o tyle wiarygodne ze przetworniki raczej szumią podobnie i bez sygnału pokażą to samo na każdej płytce.

Artur
18-05-2018 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #374
RE: Transceiver OVI40
Ok, zastanowię się nad metodyką takiego badania i coś przez weekend zrobię, teraz mam inne urządzenie na biurku. Trzeba zrobić jakąś statystykę (pomiary od kilku osób) bo nie wiadomo czy akurat moje są najlepsze.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
18-05-2018 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości