Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-05-2017
Post: #11
RE: Transceiver OVI40
(06-12-2017 14:27)SP2GNB napisał(a):  Witam,

Czy istnieje BOM UI, nie mogę znaleźć.....

Dwa posty wyzej.

Zaliczka jaka chce Andreas to ponad polowa sumy ale faktycznie nie jest podane czy to z vat-em czy nie.

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
06-12-2017 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #12
RE: Transceiver OVI40
Artur: trzeba będzie po prostu spróbować - przecież nikt nam nie zabroni, jeśli udowodnimy że to jest lepsze (choćby tylko lepiej brzmi) to możesz być pewien że nowe przetworniki zostaną wprowadzone. Nie chcę na razie wywracać projektu gdy się ledwo zaczyna. Poza tym Andreas nie zabronił robić płytek dla siebie, nie ładnie byłoby mu jednak robić konkurencję. To co napisałeś o rękach i sercu to po prostu tak zwany ham-spirit i tego się trzymajmy!
Rafał, a co zamówiłeś cały kit czy tylko pcb?

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
06-12-2017 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-05-2017
Post: #13
RE: Transceiver OVI40
(06-12-2017 19:19)SP9BSL napisał(a):  Artur: trzeba będzie po prostu spróbować - przecież nikt nam nie zabroni, jeśli udowodnimy że to jest lepsze (choćby tylko lepiej brzmi) to możesz być pewien że nowe przetworniki zostaną wprowadzone. Nie chcę na razie wywracać projektu gdy się ledwo zaczyna. Poza tym Andreas nie zabronił robić płytek dla siebie, nie ładnie byłoby mu jednak robić konkurencję. To co napisałeś o rękach i sercu to po prostu tak zwany ham-spirit i tego się trzymajmy!
Rafał, a co zamówiłeś cały kit czy tylko pcb?

Caly kit, zlozony i zaprogramowany. Za cienki jestem zeby zrobic trx od podstaw, czasu tym bardziej brak. Z tego co wyczytalem tylko obudowy bedzie brak ktora pozniej bedzie tez do kupienia. Przygladalem sie Xiegu X5105 i chyba sobie go odpuszcze, OVI40 w to miejsce.

Ja to bym chetnie takiego Tulipana Artura komus zlecil do zlozenia ale chetnych brak...

Edit:
teraz doczytalem ze to tylko UI PCB. Do tego jeszcze dojdzie RF PCB...

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2017 21:16 przez SQ9RNV.)
06-12-2017 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #14
RE: Transceiver OVI40
(06-12-2017 21:16)SQ9RNV napisał(a):  Ja to bym chetnie takiego Tulipana Artura komus zlecil do zlozenia ale chetnych brak...
Wszyscy mamy co robić niestety (może na szczęścieWink ), musisz się liczyć że koszt samego złożenia (trzeba pozamawiać części i opłacić ich wysyłkę) oraz uruchomienia nie będzie mały - spróbuj namówić Artura bo to on ma największe doświadczenie.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
07-12-2017 8:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 644
Dołączył: 19-09-2013
Post: #15
RE: Transceiver OVI40
Przpraszam, ale ja nie skladam. Stać mne na to by robić w zyciu to co lubie i móc w tym wybierać. Składanie na sprzedaż nie jest tego mocną stroną. Natomiast pomoc - jak najbardziej! Na zasadzie "ja mówię ty robisz".

Artur
07-12-2017 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-05-2017
Post: #16
RE: Transceiver OVI40
(07-12-2017 12:11)SP3OSJ napisał(a):  Przpraszam, ale ja nie skladam. Stać mne na to by robić w zyciu to co lubie i móc w tym wybierać. Składanie na sprzedaż nie jest tego mocną stroną. Natomiast pomoc - jak najbardziej! Na zasadzie "ja mówię ty robisz".

O.k. nie bylo pytania.

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
08-12-2017 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 240
Dołączył: 27-11-2009
Post: #17
RE: Transceiver OVI40
Witajcie mości Panowie,

Sławku powiedz mi proszę jaki soft powinienem zainstalować w ovi40 bo już zgłupiałem.
Złożyłem płytkę do końca i już dwa dni walczę z uruchomieniem.
Soft oczywiście bl-40SDR i potem fw-40SDR - próbowałem różne versje, starsze i najnowsze.
Display HY32D ILI9325 PARARELL.
Efekt jest taki:
LCD świeci na biało, zachowanie się diód led zupełnie normalne, wciśnięcie TUNE przełącza trx na nadawanie, wciśnięcie BAND + lub - uruchamia przekaźniki przełączające pasma, 16Mhz oscyl. pracuje, 32.768 oscyl. pracuje, z kodeka rx nic nie wychodzi, nie ma też napięcia na pin 3 lm4952. SHUTD., napięcie regulujące głośność na pin 1 tego układu zmienia się w czasie regulacji głośności enkoderem.
Ponieważ płytka nie była testowana podejrzewałem jakieś błędy ale pomimo wykonania ogromnej ilości porównań ze schematem nie znalazłem błędów. (gratulacje Artur)
Mam wrażenie jakby część procka pracowała poprawnie a część nie, zabrakło mi pomysłów.
Myślę że to padnięty procek, innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 1:31 przez SP4EBI.)
09-12-2017 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #18
RE: Transceiver OVI40
Wojtek, niestety nie pomogę Ci w tej chwili bo jeszcze nie złożyłem płytki od Artura. Panowie w Niemczech pracują na płytkach UI OVI40 i wszystko gra. Ty zdaje się jesteś pierwszy który uruchomił płytkę od Artura. Weź sondę oscyloskopową i pooglądaj przebiegi na wyprowadzeniach lcd. Powinieneś mieć przebiegi z fmax około 10MHz na liniach danych, WR, RS i CS. Reset i RD w stanie wysokim. Od tego bym zaczął. Z tego co mówisz to generalnie radio działa, to może być brak jakiegoś połączenia lub zwarcie na liniach lcd.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
10-12-2017 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 240
Dołączył: 27-11-2009
Post: #19
RE: Transceiver OVI40
Witaj,
Przeczytałem chyba wszystkie posty na DE forum i niektórzy też mieli problemy z uruchomieniem.
Nie jestem pewny IC7 EEPROM, czy jego uszkodzenie może skutkować takimi objawami?
No właśnie nie ma żadnych przebiegów na kodeki a na lcd są tylko niektóre.
Procek jest lekko ciepły a pobór prądu w granicach 300mA.
Spróbuję wykasować procek i zaprogramować na nowo.

zwarć nie ma żadnych a procek dobrze wlutowany.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 12:38 przez SP4EBI.)
10-12-2017 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #20
RE: Transceiver OVI40
Jeśli masz tylko niektóre przebiegi na lcd to procek uruchomił się w trybie szeregowym dla 480x320 bo nie wykrył poprawnie żadnego wyświetlacza a to tak zwany tryb ślepy (bez odpowiedzi z lcd). W dalszym ciągu coś nie tak z podłączeniem lcd. Kodeki powinny dostawać ciągle sygnał LR=48kHz, MCLK to 256x48000=12,288 MHz, SCLK=32 lub 64 (nie pamiętam)*48kHz. Ich linie danych to sieczka w takt sclk.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 13:01 przez SP9BSL.)
10-12-2017 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości