Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 30-07-2011
Post: #351
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Bogdanie, jesteś pewien, że prawidłowe wartości rezystorów masz w mostku ?

Te poziomy są z wejściem do którego nic nie jest podpięte, czy masz podpięty jakieś obciążenie ?
Wklej fotki swojej konstrukcji. Tak ciężko jest coś podpowiedzieć.

73 Paweł
Wczoraj 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 26-07-2009
Post: #352
RE: Analizator EU1KY
A masz zworkę ustawiona właściwie HWcal powinna być
Wczoraj 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 09-03-2013
Post: #353
RE: Analizator EU1KY
W obu gałęziach mostka patrząc od punktu zasilania z generatora są rezystory 200 + 51 + 5,1 Ohm.

Na wejściu nic nie ma. Odłączenie ekranu powoduje wzrost sygnału o 4-5 jednostek.

İmage
Wczoraj 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 30-07-2011
Post: #354
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Sprawdź, czy nie masz uszkodzonego koncentryka w miejscu lutowania ekranu do masy PCB . Jak za długo grzałeś, mógł się wytopić dielektryk między ekranem a żyłą środkową i zrobiło się tam zwarcie.... Choć, przy założonej zworce HwCal i zdjętej Work, nie powinno mieć znaczenia.

Dla pewności popraw luty, bo nie wyglądają rewelacyjnie ( chyba, że zdjęcie aż tak fałszuje rzeczywistość )
Kondensator 100nf ( ten przy napisie CLK0) wygląda, jakby jedna strona nie była przylutowana prawidłowo ( przerwa między lutem a padem kondensatora) od strony rezystora 5R1.
Nie podoba mi się również lutowanie nóżki 5 si5351. Na zdjęciu wygląda jakby była ona zlutowana z sąsiednią ścieżką.....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 18:00 przez SQ8MVY.)
Wczoraj 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 09-03-2013
Post: #355
RE: Analizator EU1KY
(Wczoraj 17:43)SQ8MVY napisał(a):  Witaj,

Sprawdź, czy nie masz uszkodzonego koncentryka w miejscu lutowania ekranu do masy PCB . Jak za długo grzałeś, mógł się wytopić dielektryk między ekranem a żyłą środkową i zrobiło się tam zwarcie.... Choć, przy założonej zworce HwCal i zdjętej Work, nie powinno mieć znaczenia.

Przy wylutowanym baloonie jest tak samo.

[quote='Nie podoba mi się również lutowanie nóżki 5 si5351. Na zdjęciu wygląda jakby była ona zlutowana z sąsiednią ścieżką.....
[/quote]
Tam miałem problem ze ścieżką, ale to podłączenie do i2c.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 18:00 przez SP9VEY.)
Wczoraj 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 30-07-2011
Post: #356
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Tak na szybko zaznaczyłem, co mi się nie podoba....
To trzeba koniecznie poprawić, bo nie wygląda to prawidłowo.
İmage

73 Paweł
Wczoraj 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 09-03-2013
Post: #357
RE: Analizator EU1KY
Pawle,

wylutowałem wszystkie elementy w mostka VI wraz z mieszaczem i kondensatorem 300pF. Wlutowywałem wszystko po sprawdzeniu wartości. Ostatni pomiar dokonałem bez kondensatora 300pF i jest ok . Wlutowałem nowy i śmiga. Czy taki różnica w kanałach jest do przyjęcia?


Załączone pliki Miniatury
İmage
Dzisiaj 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 31-05-2011
Post: #358
RE: Analizator EU1KY
Jest bardzo dobrze.
Dzisiaj 0:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości