Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 427
Dołączył: 30-07-2011
Post: #321
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Ten powerbank podpinasz do discovery pod złącze goldpin na module, tak jak akumulatorki z pierwszego postu, a nie przez port USB od programatora ST-Link?
To, że on ładuje telefon lub tablet, to nie znaczy jeszcze, że wystartuje discovery.
Zauważ, że ładowanie rozpocznie się nawet jak pod telefon podepniesz napięcie 4V( moj tel. tak ma), natomiast dla stabilizatorów napięcia na discovery może być to już za mało....
Czy po podpięciu tego powerbanku discovery reaguje na wciskanie switcha Reset?.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2017 15:58 przez SQ8MVY.)
30-05-2017 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 12-12-2016
Post: #322
RE: Analizator EU1KY
Nie, nie reaguje. Cały czas miga czerwona dioda.
Ok ale widzę że ten bank nie ma sensu. Pojemność 2100mAh to śmiech na sali. To odpowiednik jednego paluszka li-on. Analizator nawet jakby odpalił to podziała pewnie z 1h w najlepszym wypadku.
Wracam do zwykłych paluszków li-on 3szt.
30-05-2017 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 427
Dołączył: 30-07-2011
Post: #323
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Dioda mruga, ponieważ programator ST-Link nie ma połączenia z komputerem. Dopiero po podpięciu pod komputer i prawidłowej enumeracji portu USB dioda przestanie mrugać.

73 Paweł
30-05-2017 16:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 05-10-2014
Post: #324
RE: Analizator EU1KY
Witam
Mam pytanie dotyczące baluna. Od czego zależy liczba zwojów. Ja mam rdzeń FT 50-77 a także 50-43 i tulejkę ferrytową o średnicy zewnętrznej 19 mm wewnętrznej 12 mm i długości 27 mm. Na zdjęciach koledzy stosują różne rdzenie. Jako przewód mam RG 174 ale w przyszłości chce zastosować Rg316 i wtyk Bnc.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
12-06-2017 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 87
Dołączył: 13-07-2009
Post: #325
RE: Analizator EU1KY
(12-06-2017 18:52)EC4AGT napisał(a):  Od czego zależy liczba zwojów. Ja mam rdzeń FT 50-77 a także 50-43 i tulejkę ferrytową o średnicy zewnętrznej 19 mm wewnętrznej 12 mm i długości 27 mm.
Zależy od liczby Al rdzenia .Balun jest mało krytycznym elementem .

Sprzedam sprzęt pomiarowy:elektroda
ATT ,ZPFM4E
13-06-2017 11:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 950
Dołączył: 28-06-2009
Post: #326
RE: Analizator EU1KY
Balun możesz sprawdzić podłączając go do innego analizatora na częstotliwości ok. 500 kHz. Jedną stroną do analizatora a drugą terminujesz rezystorem 50 omów i zwierasz na zmianę jeden i drugi koniec do masy. Rożnica wskazań nie powinna przekraczać 5%.
13-06-2017 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 05-10-2014
Post: #327
RE: Analizator EU1KY
Witam

Na pierścionku FT50-77 weszło tylko trzy zwoje RG174 , nie będzie to za mało ? Niestety nie ma innego analizatora ( poz tym na arduino opisanym na tym forum i na sp7pki ) wiec nie mam możliwości sprawdzenia. Może zastosować ta tuleje ferrytowa. Pochodzi ona z zasilacza impulsowego siemensa 40A 24 V ( do zasilania PLCs )


Z drugiej strony przydała by się instrukcja do uruchomienia i kalibracji i jeszcze bardziej opis do wykonywania pomiarów a takze jak podlaczyc sie do komputera by zgrać wykresy. Byc możne jest już taka instrukcja ale ja do tej pory nie znalazłem

I tak na koniec , do jakiej max częstotliwości mierzy ten analizator
Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2017 18:37 przez EC4AGT.)
13-06-2017 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 950
Dołączył: 28-06-2009
Post: #328
RE: Analizator EU1KY
Podłącz balun tak jak jest, najwyżej gorzej będzie działał na najniższej częstotliwości. Wszystkie informacje znajdziesz w tym wątku.
13-06-2017 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 05-10-2014
Post: #329
RE: Analizator EU1KY
Ostatecznie zrobilem na pierscionku FT50-77 i nawinolem 5 zwoi przewodem koncentrycznym w teflonie. Nie wiem dokladnie jaka ma impedancje , pochodzi on z peerlowskich zapasow . Gdzybym nawinal na FT 50-43 to jaka byla by roznica?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
14-06-2017 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 427
Dołączył: 30-07-2011
Post: #330
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Wojtku, balun mam nawinięty na nieznanym pierścieniu zdjętym z kabla zasilającego silnik DC małej mocy. 6 zwojów RG-174 , pomiar wychodzi prawidłowo w całym zakresie po skalibrowaniu analizatora.

73 Paweł
14-06-2017 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości