Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 123
Dołączył: 05-10-2014
Post: #331
RE: Analizator EU1KY
Witam

Staram się zmierzyć częstotliwość za pomocą miernika MJM MC 56 który kupiłem ponad 20 lat temu . W analizatorze ustawiłem częstotliwość na 27Mhz ( tak jak jest napisane w opisie kalibracji ) i podłączyłem wyjście z analizatora bezpośrednio de jednego i później drugiego wejścia miernika MC56 ale nic normalnego nie pokazuje. Ten miernik od początku nie budził mojego zaufania . Po załączeniu zasilania na wyświetlaczu przeskakują numery. Ponoc to normalne i kiedy pojawi się sygnał to wtedy staje i pokazuje się częstotliwość. Ja mierze bezpośrednio a może należny poprzez kondensator separacyjny ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
15-06-2017 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #332
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Wojtku, z Twojego opisu wynika, że w częstościomierzu masz aktywne wejście z preskalerem. 27Mhz dla zastosowanego preskalera to zdecydowanie za nisko. W opcjach MC-56 wybierz wejście bez preskalera i powinno być ok. Jako kabel pomiarowy zastosuj zwykły koncentryk ( rg-174, h-155 ) a nie sondę oscyloskopową. W MC-56 na płytce przedwzmacniacza bardzo często padał u mnie tranzystor ( chyba bf966 ), który jest na wejściu. Wymieniałem go już ze cztery razy ( być może z mojej winy, nie analizowałem tego )....

Wracając do analizatora EU1KY....

Jest jeszcze taka możliwość, że masz ustawiony nieprawidłowy adres układu SI5351 w analizatorze EU1KY. Jak nie zostanie zainicjowany, to nie będzie generował, więc miernik nic nie zmierzy.
Wejdź w ustawienia do pozycji, w której się konfiguruje adres SI5351, wybierz automatyczną detekcję. Powinien przeskanować i ustawić prawidłowy adres SI5351. Po tej operacji w opcji generatora ustaw 27 MHz i zobaczy co tym razem pokaże Twój MC-56.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2017 11:01 przez SQ8MVY.)
16-06-2017 8:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 123
Dołączył: 05-10-2014
Post: #333
RE: Analizator EU1KY
Witam

Wielkie podziękowanie wszystkim . szczególnie Pawłowi SQ8MVY za pomoc w ustawieniu miernika MC56. Tak , miałeś racje z preeskalerem. Ustawiłem na NO i teraz mierzy tak

3.500 Mhz widzi jako 3.4999.93
7.000 Mhz widzi jako 6.999.85
14 Mhz jako 13.999.7
50 Mhz jako 40-420.xxx
Wejście pierwsze ( kanał A ) mierzy tylko do 50 Mhz
Wejście drugie ( kanał B ) mierzy do 1000 Mhz 100 mVpp

Jakie napięcie ma na wyjściu analizator , pytam bo przedwzmacniacz MCW2A ( taki mam zamontowany ) na kanale A ma max 20Vpp zas na B tylko 1.2Vpp.
Teraz staram się zmierzyć czest powyżej 50 Mhz na kanale B i nie pokazuje to co powinno.

Ustawiłem czest na 40 Mhz i na wejściu A miernik widzi częstotliwość ale po przełączeniu na B nie pokazuje nic , tylko zero

Może należy zastosować tłumik

Do 45 Mhz jeszcze mierzy poprawnie pokazuje 44.992-996


PS trochę odbiegam od tematu ale myślę ze admin pozwoli

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2017 14:52 przez EC4AGT.)
16-06-2017 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
YL2GL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 15-12-2009
Post: #334
RE: Analizator EU1KY
Dla chcąc mieć zebrane graficzny analizator anteny EU1KY v.3: http://yl2gl.ucoz.net/news/prodam_grafic...-11-14-141

73! Valerij YL2GL
http://yl2gl.ucoz.net
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2017 17:08 przez YL2GL.)
27-06-2017 17:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 04-11-2016
Post: #335
RE: Analizator EU1KY
Pojawił się nowy firmware 3,05 do analizatora trochę nowości...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2017 16:48 przez SQ7BCN.)
09-07-2017 16:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CANISLUPUS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-11-2016
Post: #336
RE: Analizator EU1KY
(09-07-2017 16:47)SQ7BCN napisał(a):  Pojawił się nowy firmware 3,05 do analizatora trochę nowości...

Dodali TDRa. Testował już ktoś ten firmware?
11-07-2017 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 409
Dołączył: 10-07-2009
Post: #337
RE: Analizator EU1KY
Ja używam od wczoraj.

Bogdan
11-07-2017 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #338
RE: Analizator EU1KY
(11-07-2017 14:26)CANISLUPUS napisał(a):  
(09-07-2017 16:47)SQ7BCN napisał(a):  Pojawił się nowy firmware 3,05 do analizatora trochę nowości...

Dodali TDRa. Testował już ktoś ten firmware?

Co to jest TDR, do czego to służy. Pytam bo mam ten analizator i nie wiem czy jest sens wgrywać nowy soft.

ps. Czy ktoś już próbował ten analizator na paśmie 70cm ?
Wydaje mi się że pracując na harmonicznych pokazuje bzdury ale pewien nie jestem bo nie mam za bardzo do czego porównać.
17-07-2017 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 30-09-2009
Post: #339
RE: Analizator EU1KY
(17-07-2017 15:30)M72M72 napisał(a):  
(11-07-2017 14:26)CANISLUPUS napisał(a):  
(09-07-2017 16:47)SQ7BCN napisał(a):  Pojawił się nowy firmware 3,05 do analizatora trochę nowości...

Dodali TDRa. Testował już ktoś ten firmware?

Co to jest TDR, do czego to służy. Pytam bo mam ten analizator i nie wiem czy jest sens wgrywać nowy soft.

ps. Czy ktoś już próbował ten analizator na paśmie 70cm ?
Wydaje mi się że pracując na harmonicznych pokazuje bzdury ale pewien nie jestem bo nie mam za bardzo do czego porównać.

Gdzieś tu kiedyś ktoś pisał (trzeba by odszukać), że autor ponoć porzucił pomysł rozwijania tego projektu dla 70cm jako nie rokujące powodzenia, więc pewnie błędne wyniki to wynik tego.
17-07-2017 15:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,086
Dołączył: 23-08-2009
Post: #340
RE: Analizator EU1KY
Praca na harmonicznych nie przeszkadza, jeśli do pomiaru jest wydzielona konkretna harmoniczna, a tak jest w tym mierniku.
Problem pewnie leży w zbyt małej amplitudzie tej harmonicznej, co wpływa na dokładność pomiaru modułu i fazy.
17-07-2017 16:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości