Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 17-12-2011
Post: #381
RE: Analizator EU1KY
Dzień dobry Smile
Postanowiłem mieć ten analizator w swoim shacku Smile
Kupiłem gotową złożona płytkę , disco , wsadziłem w aluminiową obudowę Smile
Zrobiłem kalibrację OSL, przełożyłem zworkę na WORK.
Teraz moje pytanie brzmi: podłączyłem do analizatora sztuczne obciążenie a ten pokazuje że SWR wynosi od 1 przez 199 a nawet 1999.
Gdzie może tkwić problem ? Zły balun ?

Pozdrawiam Artur
02-02-2018 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 136
Dołączył: 08-03-2010
Post: #382
RE: Analizator EU1KY
Kalibracja post #49
Czy kalibracja rezystorami 5,50,500R?
Czy podłączony jest kabel audio?
...
Rozumiem, że generator działa.

http://sq8aqx.blogspot.com/
02-02-2018 13:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 17-12-2011
Post: #383
RE: Analizator EU1KY
Ok, spróbuję jeszcze raz na spokojnie po kolei.
Ok wszystko się udało. Poszedł format karty, obie kalibracje i ruszyło Smile
Dziękuje i pozdrawiam Smile

Pozdrawiam Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2018 18:38 przez SQ7ACP.)
02-02-2018 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 05-10-2014
Post: #384
RE: Analizator EU1KY
Witam
Ja mam pytanie dotyczące obudowy. Mam do dyspozycji drukarkę 3d i mam pytanie do kolegów czy jest możliwe zdobycie pliku do załadowania do drukarki w celu późniejszego wydruku. I drugie pytanie to czy znacie jakiś produkt do pomalowania tej obudowy od wewnątrz tak aby robił za ekran. Ja mam spray z cynkiem, taki de elementów metalowych w celu zabezpieczenia. Mogę go zastosować? A może jest możliwość zdobycia farby miedzianej?

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
10-02-2018 2:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 374
Dołączył: 30-07-2011
Post: #385
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Co do obudowy - to nie wiem, czy ktoś drukował taką, więc z plikami może być ciężko.

Ale chyba szybciej i prościej jest zastosować jakąś aluminiową. Wystarczy tylko wyciąć otwór na ekran.

W przypadku obudowy drukowanej - znacznie lepiej sprawdzi się taśma aluminiowa lub miedziana z podkładem klejącym - tak jak w taśmie klejącej.

73 Paweł
10-02-2018 9:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 28-05-2010
Post: #386
RE: Analizator EU1KY
Jak ekran magnetyczny to tylko blacha z miękkiej stali, jak elektrostatyczny może być z grafitu np. Spray GRAPHIT 33 firmy KONTAKT CHEMIE.
W sprzedaży są też tamy elastyczne np.: ZipMesh - Samoprzylepna taśma ekranująca z siatką miedzianą.
10-02-2018 15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 22-10-2015
Post: #387
RE: Analizator EU1KY
(10-02-2018 2:43)EC4AGT napisał(a):  I drugie pytanie to czy znacie jakiś produkt do pomalowania tej obudowy od wewnątrz tak aby robił za ekran.
Ja stosuję farbę NSCP https://sklep.semicon.com.pl/shop2/nscp4...?lang_id=3 - sprawdzone osobiście w wielu zastosowaniach i badaniach kompatybilności elektromagnetycznej.

73 Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2018 22:44 przez SP9AWP.)
10-02-2018 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 17-12-2011
Post: #388
RE: Analizator EU1KY
Jak zgrać z analizatora zrzuty ekranu ?

Pozdrawiam Artur
Wczoraj 12:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 08-04-2012
Post: #389
RE: Analizator EU1KY
Parę ustawień w menu configuration, takie jak przypisanie portu, pozycja COM_PORT , to COM 2 lub COM1 ST-link, pozycja SCREENSHOT_FORMAT zapis w jakim formacie BMP lub PNG to na początek Odczyt to pozycja menu USB HS cardrdr i oczywiście kabel USB z Pc-tem. Proponuje COM 2 i gniazdo micro USB, to pozostaje na zasilaniu analizatora , a jak COM 1 to musi obowiązkowo być zasilany z tego portu i zasilanie przełączone -zworka tak jak przy wgrywaniu programu. Na pc-cie pojawi się jako dysk EU1KY i co ciekawe najpierw zał zasilanie i potem kabel do pc.

Darek
Wczoraj 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SQ5OUX, 1 gości