Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #341
RE: Analizator EU1KY
TDR jest to funkcja pozwalająca sprawdzać jakość i ciągłość sygnału w.cz. w koncentryku. Jeżeli kabel jest przerwany, zwarty lub na długości kabla występują w jakimś miejscu straty (łączenia, przejściówki, i.t.p.) to przyrząd jest w stanie ze sporą dokładnością wskazać to w formie graficznej - podając poziom tłumienia (strat) i podać w metrach (do pojedynczych centymetrów) w jakiej odległości od źródła sygnału (czyt. od analizatora) występują te anomalia. Przy sprawnym kablu i jego odpowiednim obciążeniu anteną analizator wyświetla przebieg sygnału bez strat i podaje długość linii zasilającej. Ja już sobie odczytałem z przyrządu w jakiej odległości od radia mam na dachu przełącznik antenowy i sumaryczną długość kabla, który zasila mego długiego Morgaina.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2017 1:10 przez SP4LVC.)
18-07-2017 1:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 09-03-2013
Post: #342
RE: Analizator EU1KY
Uruchamiam analizator i na żadnych ustawieniach adresów generatora nie chce mi znaleźć. Ostatnia wersja softu. Na wszystkich wyjściach z SI 5351 mam zero napięcia. Czy to kość do wymiany?
18-07-2017 13:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 30-07-2011
Post: #343
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Na poprzednich softach pracowało ok ? Uruchamiasz analizator, czy już pracował ? Zmieniłeś konfigurację zworek na Discovery od szyny i2c, tak jak podaje to autor na swojej stronie ? Zamiast przekładać zworki na Discovery można kynarem zrobić prawidłowe połączenia na PCB analizatora. Wszystko jest w tym wątku.....

Jeżeli to zrobiłeś, to sprawdź napięcie zasilania si5351, zmierz jakie masz napięcie na szynie SDA oraz SCL interfejsu i2c. Bez tych informacji ciężko jest pomóc.

Zamiast ręcznie ustawiać adresy, ustaw na AUTO. wówczas soft sam przeskanuje szynę i ustawi prawidłowy adres.

To, że na wyjściu si5351 nic nie masz, nie znaczy, że kość jest do wymiany. Jeżeli nie zostanie przez program zainicjowana, to tak będzie się zachowywać.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2017 16:45 przez SQ8MVY.)
18-07-2017 16:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 31-05-2011
Post: #344
RE: Analizator EU1KY
Na jakiej płytce masz analizator?
18-07-2017 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 18-06-2009
Post: #345
RE: Analizator EU1KY
Witam

Jest już wersja 3.11

https://bitbucket.org/kuchura/eu1ky_aa_v...ev_311.zip


pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.zip  Firmware_binary_rev_311.zip (Rozmiar: 154.26 KB / Pobrań: 17)
18-07-2017 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 09-03-2013
Post: #346
RE: Analizator EU1KY
(18-07-2017 13:31)SP9VEY napisał(a):  Uruchamiam analizator i na żadnych ustawieniach adresów generatora nie chce mi znaleźć. Ostatnia wersja softu. Na wszystkich wyjściach z SI 5351 mam zero napięcia. Czy to kość do wymiany?

Dziękuję Pawle za podpowiedzi.
Po przestudiowaniu dokumentacji a dokładnie opisów i2c i złącz na discovery znalazłem przyczynę braku działania generatora. Musiałem zmienić miejscami zworki złącza CN5 SB3 na SB1 i SB5 na SB4.

Maćku płytka z własnym zasilaniem od Czesława SQ9MTS.

Teraz pozostaje kalibracja.

Dzięki za pomoc.

A tu już kolejny nowy soft Big Grin
18-07-2017 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZG Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 19-07-2017
Post: #347
RE: Analizator EU1KY
Witajcie,
na forum rosyjskim EU1KY napisał, że pracuje nad nowym front endem do analizatora z innymi układami scalonymi tj.
Clock Generator - Si5338A 710MHz, zamiast 200MHz w obecnym Si5351A
Mixer: AD8342 zamiast SA612
Op Amp.: AD620 zamiast MC4558
Pewne zmiany w kodzie programu już poczynił i są wprowadzone do rev_311, zaawansowanie prac ocenił na 66%.

Pzdr
SQ5ZG
19-07-2017 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 12-12-2016
Post: #348
RE: Analizator EU1KY
Panowie, wgrałem nowy soft, skalibrowałem wszystko od nowa i ... działa ! Smile
Kolega SP4LVC kilka postów wyżej wytłumaczył mi co to jest TDR.
Po podłączeniu anteny dostaje taki wykres.
İmage
Ten pik jest na 5 metrach co by się zgadzało z długością mojego kabla.
Czyli ten TDR rozumiem że służy głównie do wykrywania uszkodzeń kabla ?
Wczoraj 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 30-07-2011
Post: #349
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Między innymi do tego.
Można również sprawdzać długość użytego fidera.
Nie wiem tylko czy w tym sofcie ( jeszcze nie zdążyłem go wgrać ) jest opcja podawania współczynnika skrócenia mierzonego fidera. Jeżeli nie ma takiej opcji, to trzeba ręcznie przeliczyć długość, uwzględniając współczynnik skrócenia.

73 Paweł
Wczoraj 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości