Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 18-11-2010
Post: #901
RE: HUSAREK DSP
Piotrze,
K10 = 0K100 = 100R

Pozdrawiam
G
01-10-2017 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2011
Post: #902
RE: HUSAREK DSP
Właśnie przejrzałem na oczy i próbowałem usunąć post ale mi się nie udało. To tylko świadczy o tym że najwyższa pora zrobić przerwę i wyjść na spacer celem dotlenienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017 14:43 przez SP5MNO.)
01-10-2017 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #903
RE: HUSAREK DSP
Odbiornik Husarka działa ,ale jest jeden problem . Obydwie wstęgi słychać na jednakowym poziomie . Niezależnie czy jest włączony USB lub LSB słychać sygnał tak samo wyraźnie . Proszę o jakąś sugestię .
11-10-2017 21:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 07-01-2017
Post: #904
RE: HUSAREK DSP
Tadek,może to
http://sp-hm.pl/thread-2745-post-32328.html#pid32328

Wojtek
11-10-2017 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #905
RE: HUSAREK DSP
Dzięki za szybką odpowiedź . Jutro dalsze działania . Pozdrawiam.
11-10-2017 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #906
RE: HUSAREK DSP
Dzięki pomocy kolegów odbiornik działa .Jestem zachwycony odsłuchem pomimo braku obwodów pasmowych .Antena GP7dx .
Teraz pora na tor nadawczy , ustawię zgodnie ze wskazówkami kolegi Janusza w " krótkiej ściągawce" .
U mnie poziom sygnału bez anteny jest poniżej S1 ale bez włączonego APM1 i APM2 . Pasmo 2,5KHz.
Jest jednak niepokojące zjawisko mikrofonowania . przy stuknięciu w obudowę słychać to w głośniku i widać na S-metrze . Zjawisko to powiększa się po włączeniu APM1 i jeszcze bardziej po włączeniu dodatkowo APM2.
Przy odłączonej antenie jest to maksymalnie wychylenie do S5. Po podłączeniu anteny zjawisko ustępuje ponieważ poziomy szumu i pracujących stacji przekracza S5.
Mam jeszcze pytanie do klolegi Janusza , czy wskazania S-metra są pokazane bez właczonego APM1 i APM2.
15-10-2017 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 07-01-2017
Post: #907
RE: HUSAREK DSP
To co nadal zachwyca w Husarku DSP mnie to arw.Mikrofonowanie może być związane z kondensatorami 33n.
http://sp-hm.pl/thread-2745-post-33104.html#pid33104

Wojtek
15-10-2017 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 02-11-2010
Post: #908
RE: HUSAREK DSP
Witam Ciebie Tadeuszu jak i innych kolegów budujących Husarka DSP.
Miałem tu na Forum wiele uwag na temat zastosowanych elektrolitycznych kondensatorów sprzęgających. Te kondensatory w niewielkim stopniu, prawie wcale nie mikrofonują.
Można zastosować inne np. polipropylenowe, ale ich wielkość mnie przeraża.
Modelowy Husarek przedstawiony w Burzeninie i ten, którego używam do tej pory nie reaguje na stukanie w obudowę.
Wskazania S-metru są skalibrowane bez załączonych wzmacniaczy jak i tłumika, oraz opublikowanych BPF. Było to już poruszane na Forum. Husarek pokazuje z bardzo dużą dokładnością mierzony sygnał.
Jak do tej pory jest to jedyna nasza polska konstrukcja transceivera opublikowana z wykorzystaniem DSP.
Pozdrawiam, Janusz.
15-10-2017 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #909
RE: HUSAREK DSP
Ja zastosowałem kondensatory ceramiczne i pewnie tu jest problem . Zamienię na 1mikro elektrolity . Dziękuję za szybką odpowiedź .
15-10-2017 19:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 07-01-2017
Post: #910
RE: HUSAREK DSP
(15-10-2017 18:45)SP5BMP napisał(a):  Wskazania S-metru są skalibrowane bez załączonych wzmacniaczy jak i tłumika, oraz opublikowanych BPF.


1.Jak podłączymy opublikowane BPF trzeba kalibrować S-metr czy nie?
2.Czy arw w Husarku DSP można w jakiś prosty sposób wyłączyć ale tak aby S-metr nadal mierzył sygnał odbierany?

Wojtek
15-10-2017 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP8BAI, 3 gości