Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #31
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Nie Rafał, a Robert. Wszyscy od lat przerabiają mnie na Rafała, ale to pewnie ze względu na mój znak "SP3RAF" i oba imiona rozpoczynające się na "R" Już się chyba do tego przyzwyczaiłem ;-)
Pytanie o różnicę częstotliwości zadałem "na gorąco", zaraz po uruchomieniu mojego generatora i wstępnych pomiarach. Nie zdążyłem się wówczas porządnie zapoznać z menu DDS'a. Dzień później wszystko mi się wyjaśniło i wprowadziłem z klawiatury stosowną poprawkę. Od tej pory mój DDS śmiga jak "fabryka". Jeżeli jest jakaś odchyłka, to są to pomijalne Hz. Ten temat można już zamknąć.

73! Robert SP3RAF
06-08-2009 23:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 27-06-2009
Post: #32
RE: Synteza Oleg 9
Na wyjściu DDS syntezy do piligrima jest filtr LPF. Jaka powinna być częstotliwość graniczna tego filtru?
Pytam, bo zarówno z pomiarów (NWT500) jak i z symulacji (AADE Filter Design) wychodzi mi ponad 120..130 MHz.
Czy to jest OK, czy też raczej powinno być niżej? A może nie ma to znaczenia?
03-09-2009 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #33
RE: Synteza Oleg 9
Częstotliwość graniczna LPF ma znaczenie. Gdyby było inaczej, to autor nie umieszczałby konkretnych wartości elementów, jakie są na schemacie. Jeśli Piligrim ma odbierać na 30 MHz, to częstotliwość wyjściowa z DDS musi wynosić 120 MHz, a więc filtr musi ją jeszcze przepuścić. Można o tym przeczytać w opisie syntezy i Piligrima. Filtr powinien przycinać wszystko, co jest wyżej niż 120 MHz, więc symulacje wychodzą Ci poprawnie.
03-09-2009 18:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #34
RE: Synteza Oleg 9
Witam po wakacyjnej przerwie.
Mam nadzieję że po wakacjach koledzy mają więcej energii do pracy ja też będę odzywał się częściej. Na początek zamieszczam encoder (impulsator) w moim wykonaniu. Wykonałem kilka szt i wszystkie pracują znakomicie jakościowo
przewyższają proste ale drogie encodery fabryczne. Cena wykonania nie przekracza 25zł. Jeżeli ktoś chce się pobawić to tarczę można wykonać w Corelu. Wydrukować na folii w punkcie usługowym na A4 zmieści się ~20 .Cały wydrukowany arkusz zalaminować w celu usztywnienia.
Wykonywałem w ten sposób tarcze z różnym podziałem od 18-150
İmage
.pdf  Enkoder.pdf (Rozmiar: 436.41 KB / Pobrań: 887)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2009 10:13 przez SP5AQT.)
22-09-2009 18:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GOW Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 24-06-2009
Post: #35
RE: Synteza Oleg 9
Ten post powinien znaleźć się również w dziale Kuźnia pomysłów-Encoder w wykonaniu Home Made. Jest to konstrukcja zbliżona do ideału, gdyż jest dość płaski, ośka ma podparcie z dwóch stron i nie będą występowały luzy poprzeczne(które wywołują samoczynne przeskoki częstotl.); Zapewne wystarczy tarcza, na której będzie 100 otworów. Warto by było jeszcze dopracować to tak, aby możliwya była regulacja oporu obracania gałką, gdyż zbyt luźno obracająca się gałka, to duży dyskomfort podczas dostrajania się do korespondenta i zwiększone ryzyko samoczynnego przeskoku częstotl. o jeden-dwa kroki. Brakuje zdjęcia, które pokazuje, jak jest zamocowana płyteczka z elektroniką (chyba jest przyklejona na silikon po uprzednim precyzyjnym wypozycjonowaniu jej). Romku, może kilka słów na ten temat i jedną fotkę?
24-09-2009 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #36
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Andrzej SP2GOW zasugerował mi że post odnośnie enkodera powinien być umieszczony w innym dziale, ja też miałem takie wątpliwości. Ponieważ jest to
problem wielu kolegów a konstrukcja jest sprawdzona i przy małym nakładzie pracy i środków może być wykonana przez każdego to postanowiłem nie
"zakopywać " tego w dziale pomysłów.
Jeżeli chodzi o to żeby gałka nie obracała się bardzo lekko, to przy ustalaniu pozycji tarczy w odpowiednim miejscu obudowy silniczka, stosuję podkładki
różnej grubości (żeby skasować luz wzdłużny ośki) jedna podkładka jest sprężysta.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2009 10:14 przez SP5AQT.)
24-09-2009 9:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GOW Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 24-06-2009
Post: #37
RE: Synteza Oleg 9
Ponieważ jest to problem wielu kolegów a konstrukcja jest sprawdzona i przy małym nakładzie pracy i środków może być wykonana przez każdego to postanowiłem nie "zakopywać " tego w dziale pomysłów.

Zgadzam się z Tobą, Romku i dlatego też napisałem, że należy ten post umieścić RÓWNIEŻ (równolegle) w innym dziale, gdyż pojawiają się i takie posty, które wręcz wymagają takiego potraktowania.

Czy ten silniczek krokowy jest łatwy do zdobycia? Może znależć się wielu chętnych do powielenia tej konstrukcji.
24-09-2009 11:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GVM Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 26-06-2009
Post: #38
RE: Synteza Oleg 9
Mój impulsator zrobiłem ze starej myszy(fotoelementy+kółko 50 nacięć ) oraz z ośki fi 6mm w której wywierciłem otwór o średnicy ośki kółka a następnie wkleiłem.Elementy te umocowałem w łożysku nr626.Jest to rozwiązanie proste a skuteczne i bardzo tanie(łożysko też stare hi).Pozdrawiam.
25-09-2009 9:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #39
RE: Synteza Oleg 9
Do uruchomienia i pierwszych testów modułu syntezy możemy podłączyć enkoder mechaniczny. Jest spora ilość różnych modeli do wyboru, najczęściej od 24 do 64 imp/obr (pierwsze zdjęcie). Oprócz małej ilości impulsów oraz małej trwałości istotną wadą tego rozwiązania są drgania styków, które generują dodatkowe impulsy przestrajania syntezy. Czasem pomaga zablokowanie wejść kondensatorami.
Na kolejnym zdjęciu kilka wykonań tarcz do enkoderów optycznych ( z myszy, frezowana, wykonana sitem, profesjonalna trawiona, z przetwornika kąta).
Wielkość tarczy wykonanej sitem dobrana do gabarytów silnika krokowego. Do tego samego silnika pasuje również profesjonalna tarcza o 360imp/obr.
Na ostatnim zdjęciu fabryczny impulsator zamocowany na silniku krokowym, dobry "dawca" części na enkoder do syntezy.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

73 Adam
26-09-2009 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #40
RE: Synteza Oleg 9
Na prośbę kilku Kolegów montujących moduł syntezy DDS wg Oleg 9 zamieszczam plik źródłowy z projektem płytki drukowanej w pakiecie KiCAD. Moduł w wersji zintegrowanej z wymiarami dużego wyświetlacza LCD. Według tego projektu były wykonane płytki dla GHM. Oznaczenia elementów powinny być zgodne z oryginalnym schematem z cqham.ru. Mam nadzieję, że ułatwi to lokalizację i montaż elementów SMD.
Pozdrawiam Adam


Załączone pliki
.rar  DDS_Oleg9_sp5fcs_v1.rar (Rozmiar: 45.42 KB / Pobrań: 1366)

73 Adam
08-11-2009 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości