Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
GILONG Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 20-02-2010
Post: #61
RE: Synteza Oleg 9
A oto moje kolejne pytanie. Czy zamiast 74AC74 mozna dac 74HC74? Pozdrawiam

EDIT: wyczytalem ze HC dziala do 76MHZ a AC do 140MHZ . czy jezeli bede stosowal generator mniejszy niz 76MHZ to moze uzyc HC?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2010 23:18 przez GILONG.)
22-02-2010 23:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #62
RE: Synteza Oleg 9
Za mało! Np. 28MHz x 4 =112 a przecież Piligrim pozwala pracować na jeszcze wyższych f.
73 Adam
23-02-2010 12:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 27-06-2009
Post: #63
RE: Synteza Oleg 9
(22-02-2010 23:14)gilong napisał(a):  [...] HC dziala do 76MHZ a AC do 140MHZ . czy jezeli bede stosowal generator mniejszy niz 76MHZ to moze uzyc HC?
Podane częstotliwości dotyczą ogólnie technologii AC i HC - związane są z czasami narastania/opadania/propagacji. W przypadku przerzutnika 74 musisz wziąć pod uwagę dopuszczalny maksymalny sygnał zegarowy, który może być wprowadzony na wejście CLK. Dla 74 z ON-Semi jest to np.:
74HC74 - typ. 30 MHz
74AC74 - typ. 210 MHz
przy napięciu zasilania tutaj stosowanym i typowej temperaturze otoczenia.
23-02-2010 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #64
RE: Synteza Oleg 9
Faktycznie, rozpędziłem się bo myślałem o Piligrimie ale widzę, że Waldek udzielił wyczerpującej odpowiedzi. Generalnie rzecz biorąc posługujemy się w naszych rozwiązaniach układami cyfrowymi nie tworzonymi na potrzeby wysokich częstotliwości a i w większości wypadków producent nie stawia sobie zbyt dużych wymagań. W konsekwencji oznacza to, że powinniśmy zawsze brać zapas w stosunku do danych katalogowych. Jeśli masz kolego jakieś problemy ze zdobyciem tego układu to mogę Ci go po prostu wysłać i już. Tak jak wspomniał Waldek istnieją technologiczne ograniczenia bo nawet jeśli na wejściu fizycznym układu nastąpi BARDZO szybka zmiana sygnału np. z niskiego na wysoki ( tzn. zbocze jest bardzo strome) to na wyjściu układu zmiana będzie następować z określoną prędkością i wcale to a wcale nie jest to prędkość równa tej na wejściu. I tu właśnie w grę wchodzi technologia wykonania, pojemności ścieżek wewnątrz układu i masę różności na które można spokojnie spuścić zasłonę milczenia.
A już jeśli chodzi o zastępstwa to można sobie na nie pozwolić i to w sposób dowolny między rodzinami HC, HCT, LS czyli łącząc zamieniając itd.
73 Adam
23-02-2010 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NPW Offline
Jurek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 01-02-2009
Post: #65
RE: Synteza Oleg 9
(22-02-2010 16:40)SP5MAS napisał(a):  Witam.
Mam pytanie odnośnie oprogramowanie kontrolera (wg. Oleg 9) do DDS-a, czy jest możliwość wpisania większej częstotliwości taktowania syntezy (powyżej 80MHz). Im większa częstotliwość tym czystszy sygnał wyjściowy, w przypadku AD9951 i pochodnych jest to 400MHz przy wyłączonym powielaczu PLL, chociaż widziałem gdzieś na stronie przetaktowany DDS powyżej 500MHz z odpowiednim chłodzeniem.
Dzięki i pozdrawiam.

Marcin!

Z tego co przeczytałem w dokumentacji do syntezy Oleg9 oraz po weryfikacji na własnej syntezie z oprogramowaniem 2.20, mogę stwierdzić, że:
W opisie konstrukcji syntezy Oleg9 napisał(a):Generator: G1 można użyć dowolny kwarcowy generator na częstotliwość od 20 do 80 MHz i poziomie sygnału wyjściowego w granicach od 2 do 5V
.
W instrukcji obsługi do wersji 2.X Oleg9 napisał(a):Menu konfiguracyjne syntezy
...
[opcja] F - ustawienie częstotliwości generatora "KXO F"
sprawdziłem praktycznie - nie można ustawić więcej niż 81MHz

Dalej natomiast, przy opisie opcji DDSoverclock, Oleg9 napisał(a):DDSoverclock OFF => F DDS = KXO F * INT(409 000 000 / KXO F)
DDSoverclock ON => F DDS = KXO F * (INT(409 000 000 / KXO F) + 1)

Co daje nam:
F DDS = 400MHz dla KXO F = 80MHz przy DDSoverclock OFF
F DDS = 480MHz dla KXO F = 80MHz przy DDSoverclock ON
oraz odpowiednio:
F DDS 400MHz i 410MHz dla 10MHz ; F DDS 400MHz i 420MHz dla 20MHz ;
F DDS 390MHz i 420MHz dla 30MHz ; F DDS 400MHz i 450MHz dla 50MHz ;
F DDS 360MHz i 420MHz dla 60MHz ; F DDS 350MHz i 420MHz dla 70MHz
... itd.

Poza tym Oleg9 trochę dalej napisał(a):... w tym przypadku [DDSoverclock ON] na wyjściu syntezatora otrzymamy czystsze widmo sygnału, ale dla niektórych egzemplarzy DDS i częstotliwości generatora kwarcowego, układ DDS może nie działać, pomimo, że w programie można ustawić częstotliwość wyższą niż 400MHz - maksymalną częstotliwość pracy DDS'a określoną w jego dokumentacji

Ja mam generator 80MHz oraz DDS AD9951. Moja synteza działa z DDSoverclock ON i bardziej grzeje się stabilizator niż układ syntezy.

Pozdrawiam!
25-02-2010 2:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5APU Offline
AdamP

Liczba postów: 7
Dołączył: 17-02-2010
Post: #66
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Jestem "nowy" na forum ale po dzisiejszym spotkaniu na wolumenie podzielę się z kolegami próbą odnośnie "krzaczków" na LCD w syntezie.
Z mojego doświadczenia z rodziną "xx51" przy taktowaniu procków zegarem 20MHz i więcej / robiłem próby z 24MHz/, wyświetlacze zachowywały się "dziwnie". Abo nie startowały w ogóle, albo jakieś śmieci się pojawiały. Wyświetlacze nawet tej samej grupy nie są sobie równe. Dlatego są dwa sposoby na to zjawisko. Ponieważ procki radzą sobie doskonale z wyższymi zegarami taktowania nawet przy przekraczaniu górnej granicy zegara o 20% , to z wyświetlaczami bywa różnie. Przy programowej inicjalizacji wyświetlacza bywa tak, że nie zawsze LCD zdąży poustawiać rejestry. Związane jest to z dwoma sygnałami - RS oraz E. Stromość zboczy przy zegarze 80/4 jest znaczna. Dlatego albo obniżamy zegar procka albo- dajemy po jakieś 68pF na tych sygnałach do masy . Zabieg wykonać należy na wyświetlaczu bezpośrednio na pinach. Spowoduje to nieznaczne "położenie" zboczy tych sygnałów.
W "xx51" zabieg ten usuwał mi problem z wyświetlaczem LCD i to graficznym , który jest znacznie wolniejszy od alfanumerycznego.
Jestem w trakcie "sznurowania" syntezy i jeśli mi te krzaki wystąpią to zastosuję ten patent . Nie omieszkam się podzielić wynikami.
Pozdrawiam
28-02-2010 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GILONG Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 20-02-2010
Post: #67
RE: Synteza Oleg 9
Witam. Poszukuje zamieniennika diody D814D do programatora z tego projektu. Czy ktos ma jakies dane na temat tej zenerki?
04-03-2010 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bez_znaku Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 07-02-2010
Post: #68
RE: Synteza Oleg 9
Witam,
to dioda 13V, 340 mW, odpowiednikiem może być BZY88C13 (400mW)

Pozdrawiam
05-03-2010 1:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #69
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Patrzę na schemat syntezy i sygnał z C33 idzie na 3-cia noge 74AC74

Patrzę na płytkę i 3-cia noga układu jest połączona z 8 i 12. Czy o czymś nie wiem?

--
Pozdrawiam
Janusz
09-03-2010 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5APU Offline
AdamP

Liczba postów: 7
Dołączył: 17-02-2010
Post: #70
RE: Synteza Oleg 9
Janusz.... popatrz na aplikację tego przerzutnika, wtedy zrozumiesz... Smile)

Ja też miałem problem

Tu link do datasheet :

http://www.fairchildsemi.com/ds/74%2F74ACT74.pdf

Adam
09-03-2010 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości