Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #21
RE: Synteza Oleg 9
U mnie od początku ten efekt występuje. Sprawdzałem na trzech różnych wyświetlaczach typu "big". Procesor programowany z ustawieniem konfiguracyjnym [3F72], programator UprogHS, efekt na załączonych zdjęciach, efekt nie jest uciążliwy w praktycznej pracy aczkolwiek ciekawy od strony techniczne, dlaczego raz jest a innym razem nie ?
Wyświetlacz LCD: ABC016002C34-FHA-R

Już wiemy, że nie jest to wina procesora (serii, daty produkcji, bitów konfiguracyjnych, programatora, komputera).
Otrzymałem od Adama SQ5OBR procesor, który nie dawał efektów ubocznych w jego syntezie. Po zaparkowaniu u mnie efekt uboczny dalej występuję.
Typuję, że to jednak wina chińskiej technologii podrabiania wyświetlaczy LCD. Im lepszy wyświetlacz wkładam tym efekt uboczny jest mniejszy, mam nawet taki wyświetlacz, który jak złapie temperaturę to pracuje poprawnie, bez efektu. Jak ostygnie efekt znowu powraca.

W lipcowym numerze Świata Radio ukazał się dwu stronicowy opis Piligrima, to dla mniej gorliwych czytelników tego miesięcznika.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
12-07-2009 21:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #22
RE: Synteza Oleg 9
Witam wszystkich
Okazuje się, że nawet w obrębie tego samego sterownika ( w naszym wypadku HD44780 ) istnieje kilka sposobów na "resetowanie" układu. Otóż można to zapisać już w programie (odpowiednia konfiguracja bitów ale zależna od TYPU !!!! LCD ) lub poprzez dołączanie nap. zasilającego. W drugim przypadku bardzo ważnym czynnikiem okazuje się być stromość zbocza przy włączaniu zasilania.
Wychodzi mi na to, że można by z tym walczyć przez poprawę warunków pracy zasilacza. Dopóki jednak nie dorwę się do takiego, który będzie wywalał mi ten błąd, to nie ruszę do przodu.
73 Adam
13-07-2009 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #23
RE: Synteza Oleg 9
Co do procesorów to oczywiście żaden problem. Mam duży wybór jeśli chodzi o programatory z racji pracy zawodowej w tym wypadku korzystam z wyslużonego mprog'a i oczywiście zabiorę ze sobą przynajmniej jeden zaprogramowany procesor ( chyba, że znajdę więcej !)

Co do części m.cz. to Romek SP5AQT zwrócił mi uwagę na inne zmiany w tym torze. Dotyczą one rez. ograniczającego na pin'ie 6 LM386 ( do usunięcia ) i sposobu włączenia głośnika zaraz za kond. elektrolitycznym i przed rez. Podobno te zmiany były omawiane w grupie ale skoro mnie przy tym nie było to chcę to dodać jako część raportu z prac nad radiem.
Filtr środkowo-zaporowy (NOTCH) sprawuje się bardzo dobrze choć przyznaję się, że nie dobierałem kondensatorów i tylko rez są 1%-we.

Acha, jeszcze mam podłączone przełączanie wstęg z DDS'a. Jest to pin 1 w gnieżdzie XP9 (U/Dsb )

No i przypominam, że rezystor R6 przy enkoderach wymagających zasilania, dobieramy pod względem napięcia dedykowanego dla danego typu impulsatora. Ja akurat podłączyłem takiego cudaka z Bourns z resol. 256 na obrót. Mocno na wyrost ( trzeba wtedy ustawić najmniejszy krok w setup'ie syntezy ) ale to efekt ciekawośći. W związku z tym, ze wymaga on 5V, rez R6 to u mnie 0 ohm.

Mój pomysł na encoder to zastosowanie ( http://www.kolumbus.fi/juha.niinikoski/H...ncoder.htm ) Matti był szybszy niż ja. Jednak mój pomysł opiera się na tym, żeby wykorzystać silnik krokowy a raczej jego część mechaniczną. Zrobię pcb, które będzie pasowało z otworami do tyłu silnika. Teraz wystarczy na oś nakleić magnes a pcb umieścić na tulejkach dystansowych. Silnik, z racji swej bezwładności podnosi komfort obsługi ale jeśli ktoś woli to można 'wypruć" środek i zmniejsza to wspomniany efekt. Pamiętać przy tym należy, że silnik staje się wtedy prądnicą. Nie wiem jaki to będie miało wpływ na resztę układu ale już niedługo się dowiem.

Chciałem zrobić tarcze do encoderów optychych ( wypalić laserem w firmie , która robi nam "blachy" do smd ) ale jak wysłałem im takie projekty to iloć cyfr w cenie ledwo mi się zmieściła na 22'' monitora.

73 Adam
15-07-2009 8:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 18-06-2009
Post: #24
RE: Synteza Oleg 9
Witam Wszystkich

Ja w swojej syntezie będę chciał zastosować DS90LV018 jest to, to samo co DS90LV028 z tym że akurat wersja jedno kanałowa. Autor syntezy Oleg 9 nawet tak wykorzystał wersje dwu kanałową że zgadzają się wyprowadzenia.

Chyba że są jakieś przeciwwskazania dotyczące wersji jedno kanałowej względem dwu kanałowej. Jeśli tak to proszę o informacje.

Tak dla informacji maxim-dallas w swojej ofercie posiada odpowiednik tego układu link poniżej.
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2302

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2009 8:14 przez SQ1GYQ.)
19-07-2009 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #25
RE: Synteza Oleg 9
Jeszcze raz DDS
Zastanawiałem się co jeszcze może być przyczyną pojawiania się mylnych znaków na LCD. Podczas uruchamiania kolejnego DDS'a kolegi, wyszło mi ,że mam jeszcze podłączoną linię R/W do masy. Na schemacie brakuje tej linii a można ją wytropić na pdf-ach od wyświetlaczy. W każdym razie nie powinna ona wisieć bez określonego potencjału. Połączenie to najwygodniej zrobić już na samym wyświetlaczu. O ile to pomoże to będę wdzięczny za informację. Może zamknie to temat tajemniczych znaków na LCD. Jeśli nie to będziemy chyba musieli to skonfrontować on-line.
73 Adam
31-07-2009 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #26
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Jest dokładnie tak, jak piszesz, Adamie. Traf chciał, że właśnie dzisiaj uruchamiałem moją syntezę i natrafiłem na wspomniany problem z wyświetlaczem. Używam dużego wyświetlacza 2x20 znaków:

http://www.kamami.pl/dl/lcd_ac_2002a.pdf

Doszedłem do identycznych wniosków co Ty. Musiałem zewrzeć piny 1 (masa) i 5 (R/W) - dopiero wówczas wyświetlanie ruszyło.

Dodam jeszcze, że zamiast rezystorów R12/R13 (regulacja kontrastu) należy od strony montażu SMD wstawić mały PR-ek 4,7-10 k i nim ustawić kontrast dla posiadanego wyświetlacza. Przy zastosowaniu stałych rezystorów o wartościach podanych w opisie, może się zdarzyć, że na wyświetlaczu niczego nie zobaczymy albo znaki będą bardzo mizernie widoczne. Wyświetlacz wyświetlaczowi niestety nie jest równy.

Kolejny zauważony "drobiazg", to odchyłka częstotliwości wyjściowej DDS. W moim układzie wyświetlacz pokazuje więcej o ponad 20 Hz na 1,8 MHz. Na 3,5 MHz to już odchyłka 60 Hz, a na 28 MHz aż 450 Hz. Mam na myśli odchyłki względem częstotliwości naszych pasm, a nie względem częstotliwości wyjściowej generatora, która jest czterokrotnie większa. Prawie pół kilo przekłamania na najwyższych pasmach, to sprawa trochę nie do przyjęcia. Aby tego uniknąć, trzeba dobrać wzorzec (generator 80 MHz) z możliwie najmniejszą odchyłką od częstotliwości nominalnej. Z doświadczenia wiem, że poszczególne egzemplarze tych zegarów są mocno "rozjechane". Pewnie można też zmierzyć dokładnie posiadany generator i wpisać korektę we wsad do procka... Ciekawe, jak to wygląda u innych Kolegów?

Pozdrawiam,

Robert SP3RAF
Jeszcze mała sugestia o "krzaczkach", co to niektórym Kolegom pojawiają się na wyświetlaczu. Może pomoże zwarcie do masy niewykorzystanych szyn danych DB0-DB3 ??? Rozważanie jest czysto teoretyczne, bo ja (na szczęście) na krzaczki nie natrafiłem. W każdym razie, warto spróbować. Niczego się nie popsuje, a może problem zniknie. Które to są piny na konkretnym wyświetlaczu, można znaleźć w pdf-ie konkretnego typu displaya.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2009 22:00 przez SP3RAF.)
31-07-2009 21:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GVM Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 26-06-2009
Post: #27
RE: Synteza Oleg 9
Witam!!
Może odchyłka jest spowodowana nieprawidłową częstotliwością generatora jaka została wpisana w pamięć DDS.Pozdrawiam.
01-08-2009 6:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #28
RE: Synteza Oleg 9
Na schemacie syntezy nieopisany pin 5 na złączu LCD jest podłączony do GND. Na fabrycznej płytce zintegrowanej z wymiarami wyświetlacza pin R/W jest na masie i nic nie musimy zmieniać. Pin R/W (odczyt/zapis) steruje kierunkiem szyny danych LCD i bez masy na tym pinie nie ma prawa to działać.
Na pierwszym schemacie syntezy były zamienione piny E i RS, powinny być odwrotnie. Na aktualnym schemacie jest zamienione zasilanie, GND musi być na LCD-1 a +5V na pinie LCD-2. Uwaga na specyficzny sposób numeracji pinów na złączu LCD, szczegóły w załączniku.
Podłączenie wolnych bitów szyny danych DB0...DB3 do masy niczego nie zmienia w temacie dziwnego startu LCD.

W menu ustawień syntezy jest opcja "F" w której możemy z dokładnością do 1 Hz ustawić generator taktujący syntezy bez potrzeby poszukiwania tego "najlepszego i najdokładniejszego" chyba, że chodzi nam o stabilność termiczną w czasie.
Adam


Załączone pliki
.pdf  WH1602L.pdf (Rozmiar: 1.68 MB / Pobrań: 859)

73 Adam
01-08-2009 9:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #29
RE: Synteza Oleg 9
Dzięki za te wszystkie informacje, Adamie. Jest dokładnie tak, jak piszesz. Ja dopiero wczoraj (pomiędzy innymi zajęciami i nieco z "doskoku") uruchamiałem moją syntezę. W związku z czym, nie zdążyłem jeszcze dokładnie poznać menu. Podzieliłem się wrażeniami uzyskanymi na gorąco. Głębiej poeksperymentuję z układem dopiero w poniedziałek.

Póki co, obejrzałem sygnały na oscyloskopie. Im wyższe pasmo, tym bardziej sinusoidalny jest sygnał. Do 30 metrów, na wyjściu mamy praktycznie prostokąt. A ze wzrostem częstotliwości maleje amplituda sygnału. Oczywiście coś za coś, więc się tym nie przejmuję i pewnie wszyscy tak mają i wszystko działa jak trzeba.
Podłączyłem DDS na chwilę do płytki Piligrima i pracuje, więc jest dobrze. Zauważyłem "ptaszka" z generatora przy słuchaniu w okolicy 14,280 MHz, ale mogło to być spowodowane dłuższymi przewodami czy brakiem ekranowania, więc temu tematowi dopiero się przyjrzę. Ciekawe jak to jest u innych Kolegów?

Robert SP3RAF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2009 12:33 przez SP3RAF.)
01-08-2009 12:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #30
RE: Synteza Oleg 9
Witam
W jednym z postów Rafał zauważył że po uruchomieniu nie zgadza się u niego częstotliwość jego Piligrima z TRX fabrycznym.
To nie jest błąd oprogramowania należy po uruchomieniu DDSa pomierzyć
częstotliwość generatora dokładnym przyrządem i wpisać za pomocą klawiatury DDSa tę częstotliwość i wszystko będzie O.K.Można również wpisać samemu poprawkę i kilkakrotnie sprawdzać jak się to zmienia.
Pozdrawiam SP5AQT.
Jak mi żona nie znajdzie jakiegoś zajęcia to może coś jeszcze napiszę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2009 18:58 przez SP5AQT.)
06-08-2009 18:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości