Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #11
RE: Synteza Oleg 9
Proponuję Kolegom uruchomić moduły syntezy. Do testów zastosować tanie enkodery mechaniczne (4...10) zł. Zgromadzić elementy na enkoder "domowej roboty". Zawsze jest pod ręką jest jakaś drukarka atramentowa do skasowania (polecam HP). Może znajdziemy kogoś z zapleczem mechanicznym do pomocy przy tych enkoderach. Jeśli pojawi się dobra oferta fabrycznego enkodera, zawsze możemy go wymienić.
16-06-2009 10:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NPW Offline
Jurek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 01-02-2009
Post: #12
RE: Synteza Oleg 9
Mam pytanie:
Czy w module syntezy można stosować łatwiejsze do zdobycia układy AD9951 zamiast AD9954 ?

Jurek sq5npw
22-06-2009 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 18-06-2009
Post: #13
RE: Synteza Oleg 9
Witam Wszystkich

Co do tego dziwnego zachowania co piszesz Adamie to nie wiem czy to nie wynika z za zastosowania AD9951 pisze tak bo rozmawiałem z Waldkiem sp2jjh w tym temacie i mówił że właśnie coś się dziwnego pojawia ale synteza działa jakby co to może Waldek będzie to czytał i się wypowie. No chyba że zastosowałeś AD9954 no to wtedy mamy zagwozdkę to tyle co słyszałem chyba że u Ciebie jeszcze pojawiło się coś nie zidentyfikowanego.
W sumie można by było pogadać z Autorem projektu niech się wypowie. Smile. A może któryś z kolegów wie co jest przyczyną.

Pozdrawiam wszystkich

SQ1GYQ 73'

Andrzej
22-06-2009 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 18-06-2009
Post: #14
RE: Synteza Oleg 9
Witam Wszystkich
Można odłączyć zasilanie AD a zakłócenie występuje nadal.Prawdopodobnie przyczyną jest stan na MCLR przez chwilę po włączeniu zasilania.Ten sam efekt jest gdy wychodzimy z setupa.
Waldek
22-06-2009 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MAS Offline
Marcin

Liczba postów: 6
Dołączył: 18-06-2009
Post: #15
RE: Synteza Oleg 9
Witam wszystkich.
Jako nowy użytkownik forum chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami przy budowie tej ciekawej rosyjskiej konstrukcji. Jestem właśnie w trakcie montowana sprzętu, niestety idzie to dosyć ciężko no ale to ze względu na brak czasu. Płytkę wykonałem oryginalną dwustronną, problem będzie ze zdobyciem rosyjskiego układu wzm. m.cz. Dobrze by było może umieszczenie PCB z poprawkami wykonanego przez kolegę Waldemara SP2JJH. Co do samej płytki zrobiłem ją oczywiście termo-transferem z wykorzystaniem laminarki. Centrowanie górnej warstwy i dolnej jest banalnie proste, jeżeli ktoś jest ciekawy to mogę to opisać. Efekt jak na domowe warunki jest bardzo dobry, po zakupie laminarki całkowicie zarzuciłem wykonywanie pcb metodą foto, mogę się tylko pochwalić że tą metodą parę mils-ów nie robi problemu, jak tylko zrobię zdjęcia to pokaże jak się płytka prezentuje.
Było tu wspomniane o dość drogim elemencie jaki jest enkoder do syntezy. W swojej konstrukcji wykorzystuje enkoder działający na silniku krokowym. Wykorzystałem pomysł VK6BRO, w którym impulsy z silnika są formowane za pomocą diod ograniczających i komparatorów, w prosty sposób jest uzyskiwany sygnał sterujący, oczywiście rozdzielczość enkodera zależy od ilości kroków, standardowy silnik pozwoli nam na 200. Strona VK6BR0 http://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm niestety nie działa, znalazłem opisany enkoder na rosyjskiej stronie
http://ra3ggi.qrz.ru/UZLY/encod.htm
W samej syntezie można wykorzystać ad9951, różnice między układami są minimalne, xx54 ma wbudowany komparator a xx51 nie posiada go.
Co do samej budowy konstrukcji może by było dobrze zamawianie większości potrzebnych części hurtowo przez wszystkich zainteresowanych, na pewno wyjdzie o wiele taniej i będą większe możliwości doboru elementów, np. w przesuwniku fazowym m.cz.
Chciałem pozdrowić wszystkich no i życzyć tego samego co sobie czyli zmontowania i odpalenia urządzenia za pierwszym podejściem
22-06-2009 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #16
RE: Synteza Oleg 9
Witam Waldemara oraz Marcina na "placu budowy Piligrima". Ciesze się, że rośnie grono fanów tego ciekawego urządzenia.
*/ Jurek, tak jak napisał Marcin możemy stosować dowolny model układu AD9951, 52, 54. Konstruktor zrezygnował z wewnętrznego komparatora DDS-a dodając dodatkowy układ DS90LV028 na płytce. Testy wykazały, że to rozwiązanie daje czystsze widmo sygnału na wyjściu. W przypadku problemów ze zdobyciem tego układu na forum cqham.ru jest kilka alternatyw. Druga zaletą tego rozwiązania jest możliwość zastąpienia komparatora wzmacniaczem gdy interesuje nas sinus na wyjściu;
*/ problem z przypadkowym znakiem na wyświetlaczu LCD nie zależy od typu układu DDS-a, tak jak Waldek pisze to jest raczej problem inicjowania ustawień wyświetlacza. Program był pisany w "C" i może to być problem poza autorem programu;
*/ decyzja udostępnienia pliku z poprawioną płytką na publicznym forum zależy od Waldemara SP2JJH (grupa uzyskała zgodę na wykonanie płytek);
*/Marcin, zainteresowałem się tym enkoderem na silniku, jaki typ silnika zastosowałeś ? Kiedyś wykonałem taki enkoder + sterownik na ATtiny do DL4JAL ale silnik krokowy miał tylko 48 kroków/obr. Adam
22-06-2009 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #17
RE: Synteza Oleg 9
Chcę wrócić do sprawy pojawiania się na LCD dziwnych znaków. Zrobiłem tą syntezę w dwóch wersjach, oryginalnej czyli ze strony cq.ru i na nowej płytce. W sumie cztery różne LCD. Inne wymiary inne kolory. Oczywiście z wyprowadzeniami zgodnymi z przypisanymi do portów I/O procesora. Najpopularniejszy sterownik Hitachi. W każdym razie w żadnym wypadku nie miałem podobnych doświadczeń. Rację ma kolega SP5FCS, że to sprawa inicjowania LCD. Jednak nie przychodzi mi do głowy żadne mądre rozwiązanie. W związku z tym, że sprawa dotyczy wyłącznie relacji procesor- LCD proponuję sprawdzić ustawienia bitów konfiguracyjnych. Zgodnie z intencją autora, słowo konfiguracyjne powinno wyglądać następująco 3F72. Już dla samej ciekawoci proszę o podanie typu wyświetlacza sprawiającego takie niespodzianki. Może to tutaj tkwi błąd choć osobiście nie wierzę, żeby kilka osób miało takie same LCD.
Dodam, że skorzystałem z programu zaczerpniętego ze strony forum rosyjskiego bez żadnych zmian, upgradeow itd.
73 Adam
09-07-2009 15:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #18
RE: Synteza Oleg 9
Cytat:Kolega SQ5OBR napisał:
W związku z tym, że sprawa dotyczy wyłącznie relacji procesor- LCD proponuję sprawdzić ustawienia bitów konfiguracyjnych. Zgodnie z intencją autora, słowo konfiguracyjne powinno wyglądać następująco 3F72.

Mój wyświetlacz to JM162E rev:C, na pozycji 0,0 przez 1 sek po włączeniu pojawia się jeden przypadkowy znak, pozostała część LCD czysta. Znak znika po pojawieniu się komunikatu z nastawą częstotliwości.
Czy może Kolega napisać coś więcej o tym słowie konfiguracyjnym, gdzie się to ustawia, w konfiguracji syntezy nie znalazłem, może to się ustawia przy programowaniu PIC-a (dostałem zaprogramowany ver.1.28) ?
Pozdrawiam Marek
11-07-2009 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 18-06-2009
Post: #19
RE: Synteza Oleg 9
Witam Serdecznie
Według mnie to słowo można skonfigurować w programie ICprog widok na zrzucie ekranowym, przed zaprogramowaniem PIC-a. Słowo to jest wynikiem odpowiedniej konfiguracji zakładki Fuses. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Zaznaczam nie sprawdzałem tego, jeszcze nie złożyłem tej syntezy Smile to tylko moje teoretyczne przemyślenia.

Pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2009 20:18 przez SQ1GYQ.)
11-07-2009 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #20
RE: Synteza Oleg 9
Co do "słowa konfiguracyjnego", to co pisze kolega SP1GYQ jest prawdą. Fuse bity to nic innego jak ustawienia określające sprzętowe wykonywanie proramu i są one charakterystyczne dla każdego procesora. Dla osób piszących programy są to sprawy oczywiste ale przecież nie wszyscy muszą być fachowcami w tej dziedzinie.
Fuse bity mają wpływ na częstotliwość taktowania (decydujemy tu jaki kwarc jest podłączony do proc)., możemy wybrać stopień podziału dla tej częstotliwości, zdecydować o zabezpieczeniu wpisanego programu, włączyć/wyłączyć sposób dostępu do proc. ISP, J-TAG,ICSP i wiele innych.
Pisząc o tym miałem na myśli to, że trzeba się ściśle trzymać tego co wykombinowała osoba pisząca program. W kodach wynikowych dla procesora, wielu autorów umieszcza tą konfigurację jako część programu i wtedy nie musimy się już tym martwić. W wypadku procesorów z Microchip jest to dość proste i tutaj autor mnie zaskoczyl. Z drugire jednak strony umozliwia to szerszą ingerencję w program.
Sądzę, że jeszcze w tym tygodniu uda się znaleźć rozwiązanie tego problemu bo ewidentnie wygląda to na jakiś drobiazg.
73 Adam
12-07-2009 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości