Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
2E0KKJ Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-05-2010
Post: #101
RE: Synteza Oleg 9
Witam,
mam pytanie odnośnie enkoderów. Posiadam "cały" tzn. uszkodzony enkoder, ale jest i tarcza i obudowa bez kombinowania. A pytanie jest o tarczę wynika mi że jest (był) to enkoder 500ppr. Czy 500 impulsów na obrót będzię dobrze pracowało z tą syntezą?
14-05-2010 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #102
RE: Synteza Oleg 9
Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Bo jeśli za kryterium przyjąć funcjonalność to na pewno tak, tzn. będziesz mógł przestrajać syntezer w "dół" i w "górę" częstotliwości, zmieniać nastawy itd. Jeśli chodzi o ergonomię to zależy jak wykonane jest łożyskowanie i z jaką rozdzielczością chcesz nastawiać. Dla mnie optymalna rozdzielczość to ok. 5 kHz/obrót gałki. Czyli im więcej impulsów tym mniejszy krok należy wybrać. Pod tym kątem syntezer jest bardzo elastyczny. Sam wybierzesz co Ci odpowiada. Zawsze mozesz zrobić dodatkowe dzielniki na zewnątrz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2010 11:25 przez SP9FKP.)
18-05-2010 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 02-02-2010
Post: #103
RE: Synteza Oleg 9
Witam.
Dziś uruchomiłem sterownik syntezy. PIC odpalił dopiero po zaprogramowaniu w zewnętrznym programatorze. Trzeba było dobrać rezystory do kontrastu wyświetlacza, bo pasowały do wyświetlacza mini a nie big.Podświetlenie ograniczyłem do minimum, za dużo pobiera prądu. Czekam jeszcze na LM317 i jak będą poprawne napięcia to wlutuję DDS-a. Zostaje jeszcze wykonanie enkodera, klawiatury i zamówienie DS90LV028.

73! Zbyszek
21-06-2010 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #104
RE: Synteza Oleg 9
Witam,
Mam pytanie w sprawie AD9951. Nie wiem co oznaczają końcowe oznaczenia np. AD9951TSVZ
AD9951YSV
AD9951YSVZ
To samo dotyczy DS90LV028ATM
DS90LV028ATMX
Pozdrawiam.
24-06-2010 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #105
RE: Synteza Oleg 9
Witam.
Na czym stanęło z dostępnością i zamiennikami DS90LV028?
Czy jest coś łatwo dostępnego do wsadzenia "zamiast" , bo wygląda na to, że stanąłem z robotą...


Pozdrawiam
MAc
30-06-2010 11:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #106
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Ja ostatnio widziałem te i inne układy pod adresem - http://www.uniprod.com.pl/
Elementów biernych (rezystory, kondensatory, dławiki) można szukać -
http://www.rezystory.net/
Pozdrawiam
30-06-2010 13:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 02-02-2010
Post: #107
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Moja synteza jest też już na ukończeniu poza DS90LV028. Jak ktoś ma odstąpić sztukę to jestem zainteresowany.
Na allegro są fajne klawiatury do wykorzystania i za całe 3 zł. http://www.allegro.pl/item1107849630_kla...atura.html


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73! Zbyszek
03-07-2010 23:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #108
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Ja rozpocząłem lutowanie elementów smd w miarę ich zakupów. Robię to zgodnie z instrukcją Adama SP5ADU - WIELKIE PODZIĘKOWANIA za jej opracowanie. Korzystam ze spisu elementów z pliku Piligrim_Synteza_pl.rar. Jest tam bład w spisie kondensatorów 100n. Zamiast C26, C27, C28 powinno być C23, C24, C25.
Pozdrawiam
Stanisław SP9EZQ
Witam
Zapadła cisza w sprawie syntezy. Pewnie prace przebiegają bez problemów.
A może to wakacyjna przerwa.
To samo w wątku Piligrima.
Stanisław SP9EZQ
14-07-2010 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #109
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Lutowanie elementów (bez AD9951) zakończone. Robiłem wszystko - jak pisałem wcześniej wg instrukcji Adama SP5APU. Dokonałem pomiarów zgodnie z instrukcją Adama.
Na gniazdo X5 podałem 9V DC
DA1 - 5,02V
DA2,3 - 3,3V
DA4 - 1,77V
DA5 - 1,78V
Nie wiem czy w instrukcji jest błąd, bo u mnie na pinie 40 procesora (PIC) nie występuje napięcie. Napięcie 5V występuje na pinach 11 i 32.
Na 14 padzie przerzutnika przed jego wlutowaniem występowało napięcie 5,0V a po wlutowaniu - 3,91V co odbiega od wartości podanej przez Adama - ok. 4,7V ale nie mniej niż 4,6V. Nie wiem co z tym zrobić bo nie jestem elektronikiem i układy buduję na zasadzie odtwarzania gotowych opracowań. Pozostałe napięcia zgodne z instrukcją. Tu ukłon do Adama o ocenę tych pomiarów.
Pozdrawiam
Stanisław SP9EZQ
31-07-2010 16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #110
RE: Synteza Oleg 9
Co do procesora do napięcie +5 powinno być na nodze 11 i 32, co do przerzutnika napięcie na pewno po wlutowaniu będzie mniejsze co do wartości tego napięcie nie potrafię nić powiedzieć.

Ja bym włączył układ i sprawdził. Jeżeli działa procesor (jest obraz na wyświetlaczu) to z przerzutnikiem i jego napięciem jest ok (przerzutnik ten zapewnia sygnał zegarowy dla procesora).
31-07-2010 18:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości