Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SQ5NPW Offline
Jurek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
Synteza Oleg 9
Dokumentacja modułu syntezy Oleg9 poniżej.


Moduł syntezy wg Oleg 9 - wątek na forum.cqham.ru


Załączone pliki
.rar  Piligrim_Synteza_pl.rar (Rozmiar: 1.77 MB / Pobrań: 5504)
.rar  Piligrim_Synteza_ru.rar (Rozmiar: 761.82 KB / Pobrań: 1351)
.rar  synt_877av2_20_564.rar (Rozmiar: 11.97 KB / Pobrań: 1356)
.rar  icprog_608.rar (Rozmiar: 391.45 KB / Pobrań: 1081)
05-03-2009 8:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #2
RE: Synteza Oleg 9
İmage Fabryczna płytka syntezy: 2-u stronne z metalizacją + 2-ie solder-maski, opis górny.

Płytka syntezy została narysowana od początku w KiCad, nie jest to wykonanie z pdf-a.

Ta wersja została zintegrowana z dużym wyświetlaczem (LCD 2x16-big) pod względem wymiarów, otworów mocujących i złącza wyświetlacza. Po zmontowaniu płytki syntezy można ją złożyć z wyświetlaczem na zasadzie "kanapki" (bez taśmy połączeniowej) i mocować na tych samych słupkach co wyświetlacz. Oryginalna płytka jest troszkę mniejsza, w tej wersji jest za to wygodniejszy montaż.
Opis i szczegóły na mojej stronie

73 Adam
17-03-2009 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IWI Online
Janek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 01-02-2009
Post: #3
RE: Synteza Oleg 9
Ja też zaryzykuję, do syntezy mam dla wszystkich z naszej Grupy w prezencie generatory 80 mhz więc już ich nie szukajcie.natomiast wzmacniacz nadajnika może uda się podebrać z istniejących publikacji
20-03-2009 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #4
RE: Synteza Oleg 9
Skoro Janek SP5IWI zainicjował wiosennego "Mikołaja" to i ja coś dorzucę. Mam w prezencie dla Kolegów z Grupy komparatory do syntezy.

Dopiero po świętach znalazłem więcej czasu i dokończyłem uruchamianie syntezy. Niestety miałem problem z wsadem do procka, mój był jakiś "lewy". Dzięki pomocy Romana SP5AQT w zaprogramowaniu procka temat został opanowany i synteza na mojej płytce już pracuje. Aktualnie walczę z enkoderem optycznym, więcej informacji na mojej stronie: PILIGRIM->Synteza

Na zdjęciach moja synteza uruchomiona na pierwszej wersji płytki. Musiałem wykonać kilka kosmetycznych poprawek. Cieszę się, że wyświetlacz który zastosowałem jest OK!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
19-04-2009 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #5
RE: Synteza Oleg 9
Koledzy,

Mamy już płytki syntezy. Zatem warto pomyśleć o jej uruchomieniu. W najbliższym czasie zamierzam udać się do firmy HFO i zakupić elementy SMD (rezystory, kondensatory, dławiki, etc) potrzebne do uruchomienia. Główne chipy czyli oprócz AD9951 i procesor PIC16F877A będziemy szukac na Allegro.

Kupując razem kupujemy taniej. Czy ktoś jest chętny do zakupów?

Zapraszam na priva, żeby nie zaśmiecać forum.

Robert SP5-37-239


Aktualna lista 'kolejkowa':
Łukasz sq9nox x1, Jurek sq5npw x2, Pawe? sq5sts x2, Robert sp5-37-239 x2, Jacek sp5oxj x1,

Z ostatniej chwili.
Byłem 12 czerwca w HFO i 'pocałowałem klamkę'. Spróbuję we wtorek 16 czerwca.

Z ostatniej chwili II.
Wysyłam emilem zamówienie i czekam na odpowiedź.

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2009 23:00 przez SQ5STZ.)
25-05-2009 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXJ Offline
Jacek
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 01-02-2009
Post: #6
RE: Synteza Oleg 9
Taaaa..... prace czas zacząć! Pytanie do praktyków - jak prawidłowo wlutować scalak syntezera. Chodzi mi głównie o masę od spodu.

Pozdrawiam
              Jacek SP5OXJ.
27-05-2009 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #7
RE: Synteza Oleg 9
Koledzy, czekam na chętnych do wspólnego zakupu elementów SMD do płytki syntezy.

W tzw. międzyczasie znalazłem w sieci firmę handlującą fabrycznymi enkoderami http://www.enkodery.wobit.pl/. Dwukanałowy enkoder dający 100 impulsów na obrót, standard TTL, kosztują około 150 zł. Może znajdzie się paru chętnych na wspólny zakup ?

Pozdrawiam
Robert SP5-37-239

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
28-05-2009 11:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #8
RE: Synteza Oleg 9
Jacek, masa pod syntezą + termopad powinny wystarczyć do poprawnego chłodzenia syntezy. Dla pewności można włożyć w otwór 4-y wąsy w postaci drutu z rezystorów wygiętych w literę L. Po delikatnym zeskrobaniu soldermaski możemy je przylutować do ekranu. Tak to narysowałem ale gdzieś mi to uciekło w projekcie.
Otwór termopadu zalewamy cyną, byle nie za długo to trwało (3...5) sek. Już to robiłem i jest o wiele prościej niż przy termopodzie połączonym z ekranem na stałe. Po przylutowaniu syntezy musimy umyć układ i sprawdzić pod lupą czy nie ma zwarć pomiędzy nogami !!!!
WAŻNE: układ syntezy lutujemy jako ostatni na płytce, musimy mieć wlutowane stabilizatory z rezystorami aby sprawdzić poprawność napięć zasilających. Przy złych napięciach możemy uszkodzić układ syntezy (szkoda by było bo drogi ~50zł). Najlepiej "odpalić" cały moduł a na końcu wlutować syntezę. Owocnego lutowania
__________________________________________________​_____________________________
Robert, ta oferta jest marna. Były na Allegro enkodery stosowane w Icom-ach (256 imp/obr) po 85zł + wysyłka. Stosowanie droższych enkoderów nie ma uzasadnienia ani praktycznego ani ekonomicznego. To są bardzo dobre, mają tylko jedną wadę - cena. Do prób można zastosować enkodery mechaniczne w cenie (4...10)z?, które mają trochę za mało imp/obr (28...48). Jacek pokazywał na ostatnim spotkaniu taki model kupiony w HFO. Robert jak byś był w HFO to pooglądaj sobie ten model, nie jest taki zły! Najlepsze rozwiązanie (cena/możliwości) daje wykonanie enkodera typu "Adam Słodowy - zrób to sam". Tarcze są, reszta z odzysku.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
28-05-2009 11:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #9
RE: Synteza Oleg 9
Adamie,
Właśnie dostałem informacje, że można ściągnąć enkoder Avago HEDS-5700 512 CPR. Orientacyjna cena to 170 zł za szt. Podobno w sklepie cena detal x2. Czy warto? Jeżeli tak to czy będzie współpracować z syntezą prawidłowo bo w dokumentacji syntezy jest, że 256 CPR maks?

Robert

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
04-06-2009 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #10
RE: Synteza Oleg 9
Robert, cena jest zaporowa i wydaje mi się, że szkoda kasy. Optymalnym rozwiązaniem jest wykonanie enkodera typu home made. Tarcze można kupić, silniki krokowe z odzysku lub Wolumen, czytnik szczelinowy ze starej drukarki atramentowej. Za 170 zł będziesz miał 1/2 gratów do Piligrima.

73 Adam
04-06-2009 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości