Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 10-02-2014
Post: #391
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam

A pilota masz ustawionego jak trzeba ?
Może jest za bardzo na zero, albo za daleko i stąd te kłopoty mogą wynikać.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
11-11-2015 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #392
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam.Spróbuj póżnym wieczorem posłuchać.Powinieneś mieć dopasowanie anteny przez balun 1:9 .Mieszkasz w mieście może masz jakieś żródło zakłóceń.
Próbowałeś posłuchać pasma przez komputer na WEB SDR SP2PMK?
Znajdziesz mocną stacje dostroisz swojego taurusa do tej stacji i porównasz,skorygujesz BFO.
Czy masz właściwy dławik i trymer w BFO?
11-11-2015 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #393
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
"Taurus" ruszył. Na usłyszenie w końcu poprawnej modulacji złożyło się kilka punktów:

1. Wszelkie zabiegi robione późnym wieczorem, po 20:00.
2. Wyłączenie wszystkich podejrzanych urządzeń w domu. U mnie TV Led bardzo siał.
3. Wymiana dławika w BFO na regulowany z rdzeniem.
4. Dodanie tłumika wejściowego 1 kom.
5. Podłączenie masy do rotora potencjometru VFO.
6. Problem, którego nie przeskoczę, druty 15 kV idące przez moją działkę. Wydaje mi się, że mogą zakłócać.

Tak odbierałem dzisiaj kolegę ze wschodu. Nawiasem mówiąc to nadawał chyba z mocą 1 kW, bo polscy koledzy wypadali przy nim blado.

https://youtu.be/sTtMI3px9q4

Dziękuję za porady. Jutro biorę się za płytkę "TX".
13-11-2015 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #394
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam.Wejście i wyjście TRX przewidzane jest na 50 om dlatego proponuje zrobić dopasowanie drutu który służy ci za anteną do koncentryka .Trzeba zrobić balun 1;9 .
Wejścia TRX przewidziane jest na 50 om .stopień mocy musi widzieć tą samą oporność inaczej będzie się wzbudzał lub uszkadzał tranzystor w stopniu mocy.
13-11-2015 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #395
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam ponownie. Teraz nadajnik. Po tygodniowej walce osiągnąłem czysty sygnał bez wzbudzeń, ale tylko z mocą 2W na wyjściu. Czy istnieje jeszcze jakiś sposób na zwiększenie mocy? Próbowałem chyba wszystkiego: zmieniałem kondensatory sprzęgające stopnie, rezystory w emiterach drivera i PA, ograniczałem wzbudzenia stosując tłumik na transformatorze L5, stosowałem kondensatory między kolektorem, a masą w driverze i PA. Bez wzbudzeń tylko do 2W. Dodam, że jako driver zastosowałem BC211, a napięcie zasilania to 12 V, nie 13,8.
22-11-2015 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 861
Dołączył: 02-07-2010
Post: #396
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Post 383. Jeśli Zdzisław nie uzyskał 5W, to nikt inny, więcej z tego PA nie wyciśnie. A jeśli ktoś napisał, że dało się, to niech załączy choćby fotkę sygnału z oscyloskopu.

73 JERZY SQ9RFC
22-11-2015 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #397
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Poleciłbym sprawdzenie tranzystora 2SC2078, bardzo prawdopodobne, że właśnie masz malowankę i przez to nie uzyskujesz większej mocy. Mój Taurus po wymianie na dobry tranzystor osiąga teraz 4W (40Vpp). I wydaje mi się, że 4W to jest max co można wycisnąć z tego tranzystora, pod warunkiem, że nie jest on malowanką Smile
22-11-2015 23:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 21-10-2011
Post: #398
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(22-11-2015 22:04)Charles Bronson napisał(a):  Bez wzbudzeń tylko do 2W.

Witaj, a ja bym powiedział, że aż 2W! Jak masz przy głośnym gwiździe do mikrofonu pełne 2W i faktycznie brak wzbudzeń to po prostu dałbym sobie spokój z wysiłkiem i próbami podnoszenia mocy do 4W. Różnica pomiędzy 2W a 4W przy sprawnej antenie jest niedostrzegalna. Tylko panuje takie dziwne przekonanie i krzywe spojrzenie na TRX jak jest troche mniej. Ale to kwestia zaakceptowania a nie różnic w otrzymywanych raportach. Np. mój Taurus na 20m miał maksymalnie 1,9W czystego sygnału i to nie przy malowance. I dało się z tym żyć i dostawać niezłe raporty.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2015 14:11 przez SQ2RBW.)
27-11-2015 14:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,172
Dołączył: 23-08-2009
Post: #399
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Próbowałem kiedyś zwiększyć moc w tym TRXie i wyszło trochę więcej, ale nie tyle ile uzyskiwałem w innych TRXach. Na oryginalnej płytce drukowanej jest to trudno zrobić, ponieważ ścieżki masy są nieodpowiednie, a elementy stopnia wyjściowego bardzo blisko wejścia wzmacniacza, co przy próbie zwiększenia mocy prowadzi nieuchronnie do wzbudzenia całego wzmacniacza.
Radzę pozostać przy uzyskanej mocy i ewentualnie dorobić jeszcze jeden stopień wzmocnienia na osobnej płytce.
27-11-2015 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #400
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Henryku, czy mógłbyś trochę szerzej opisać tę Twoją uwagę o "nieodpowiednich ścieżkach masy"? Myślę, że mogłoby to zainteresować wielu Kolegów, włącznie ze mną.

Pozdrawiam
Jerzy
27-11-2015 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości