Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 625
Dołączył: 20-09-2009
Post: #371
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Mój driver to BFQ19s 1watowy tranzystor .Podaję mu 1Vpp na wejście i przy prądzie 50mA na wyjściu mam 6Vpp.Nie sądzę,żeby na 2n3904 można było osiągnąć 10Vpp.
Zachęcam poczytać wątek " Prosty PA QRP i driver PA do oceny " w dziale "Wzmacniacze mocy"

Pobrałem instrukcję montażu.
Myślę,że w tabeli w pozycji T2 jest błąd.Moim zdaniem nie 10Vpp a 1,0Vpp.Autor nie jechał by na MAXa z mocą.
(to jest tranzystor 300mW)
Ustaw wartość 1,0Vpp i sprawdź na T3.Bo on jest podobny do mojego 1 watowca i zobacz ile napięcia W.cz jest na kolektorze (też te 8Vpp to chyba nie będzie, ale może ?)
Powodzenia

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2015 19:51 przez SP6AUO.)
29-06-2015 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #372
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Z tego co czytałem wcześniej to na tym drugim 2n3904 ma być 10V - tak pisali inni, którzy uruchamiali i takie napięcie tam było, więc raczej błędu w instrukcji nie ma. Próbuję już wszystkiego, zmieniłem rezystory wokół drugiego stopnia, kondensator sprzęgający, dławik w kolektorze, sprawdzałem czy nie mam jakiś zwarć od strony ścieżek - nic to nie daje, dalej nie mogę osiągnąć więcej niż 2V. Napięcia stałe na tranzystorach są idealnie takie jak w instrukcji podane. Tranzystory zmieniałem, więc raczej mało prawdopodobne, żeby były uszkodzone. Przed ich zmianą zachowanie nadajnika było takie samo. Może ktoś z was koledzy miał jeszcze podobny problem do mojego?
01-07-2015 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 625
Dołączył: 20-09-2009
Post: #373
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
A można jakoś sprawdzić czy rezystor równoległy do cewki ma 1k.
Bo jak by miał znacznie mniej np.10om to można sądzić,że za bardzo tłumi obwód rezonansowy.
Tylko grzecznie pytam.

Andrzej
01-07-2015 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #374
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Ok sprawdzę, i jeszcze może popróbuję z innymi wartościami Smile
01-07-2015 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #375
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Wartość 10 V jest jak najbardziej prawidłowa. Wzmacniacz na tranzystorze 2N3904 jest wzmacniaczem rezonansowym wiec takie napięcie powinno na jego kolektorze wystąpić (przełożenie L5 39zw do 3). Mogą być 2 przyczyny: za małe wysterowanie tranzystora lub z duże obciążenie następnym stopniem. Proponuję odłączenie jednego kabelka uzwojenia wtórnego L5. Jeśli wzmacniacz będzie prawidłowo wysterowany to na jego kolektorze powinno wystąpić napięcie większe od 10 V. Jeśli nadal będzie mało to znaczy że feler jest wcześniej. Napisz jak jest to podpowiem co dalej.
Nie doczytałem że to sprawdziłeś.
Ten następny stopień daje obciążenie kilkaset Om, myślę że 200-300 Om. Więc do uzwojenia wtórnego L5 dołącz taki opornik, odłączając uzwojenie od reszty układu. A prąd spoczynkowy tego stopnia jak zauważył Henryk jet za mały. Czy posiadasz oscyloskop bądź masz do niego dostęp?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2015 17:52 przez SP4HKQ.)
01-07-2015 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #376
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Niestety oscyloskopu nie posiadam jak i z dostępem do niego może być ciężko. A jeśli prąd spoczynkowy jest za mały, czym może to być spowodowane?
02-07-2015 0:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 01-09-2014
Post: #377
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Polaryzacja bazy pierwszego 2N3904:
1k/(4,7k+1k)*13,8V=2,42V
Prąd kolektora z grubsza (2,42V-0,70V)/82om=21mA

Polaryzacja bazy drugiego 2N3904:
0,33k/(4,7k+0,33k)*13,8V=0,91V
Prąd kolektora (0,91V-0,7V)/47om=4,5mA
Tu zamiast 4,7k dałbym 1,5-1,8k

Andrzej
02-07-2015 8:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,125
Dołączył: 23-08-2009
Post: #378
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
I wracamy do tego co już napisałem w poście #363. Należy najpierw ustawić takie prądy jak napisałem, a dopiero potem zajmować się dostrojeniem cewek.
Z tego co sobie przypominam, gdy chciałem podnieść moc Taurusa do ludzkiej wartości, wzmocnienia w tym TRXie nie brakowało, tak, że bez przeróbek się wzbudzał.
Przerobiłem obwód rezonansowy za mieszaczem - zrobiłem symetryczny na pierścionku podłączony do nóżek 4 i 5 NE612, a sygnał wziąłem z dodatkowego uzwojenia, które podłączyłem bezpośrednio przy tranzystorze T1. Musiałem też pozmieniać połączenia mas, o czym pisałem już wielokrotnie.
Ten TRX, bez podnoszenia mocy po prawidłowym wyregulowaniu powinien działać normalnie bez przeróbek.
W Taurusie da się poprawić także pracę układu ARW w odbiorniku, można zaprzęgnąć do tego drugi tranzystor kaskody.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2015 10:58 przez SP2JQR.)
02-07-2015 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #379
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
No niestety, po zmianie rezystora z 4,7k na 1,5k prąd spoczynkowy wzrósł do 40mA ale nadal sytuacja jest taka sama - czy to z wpiętym uzwojeniem wtórym w układ, czy bez, cały czas maksymalnie 2V, zmiana kondensatorów równoległych do trymerów także nie wiele daje, maksymalnie uzyskuję te 2V i nic więcej Sad Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić bo wydaje mi się, że wszystko już zrobiłem a nadajnik nie chce działać tak jak trzeba.
02-07-2015 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,125
Dołączył: 23-08-2009
Post: #380
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Jeśli prądy spoczynkowe są OK to omiń obwód rezonansowy za mieszaczem. Podłacz mieszacz przez kondensator wprost do pierwszego tranzystora. Jeśli będzie to samo to przyczyną tego stanu nie jest obwód rezonansowy.
W tak zmienionym układzie zmierz jeszcze raz poziomy w.cz. na kolejnych stopniach poczynając od mieszacza i zapodaj tutaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2015 13:37 przez SP2JQR.)
02-07-2015 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości