Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
admin Offline
Administrator
*****

Liczba postów: 91
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Informacje o Taurusie:
Strona Włodka SP5DDJ
Strona Piotra SP9LVZ
15-06-2009 3:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #2
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Zabrałem się w końcu za montaż TX (RX na 20m złożonyi uruchomiony już dawno, dawno temu) i mam w związku z tym pytanie: czy w generatorze fali nośnej mogę użyć dławika 15uH zamiast 18uH? Nigdzie takiego nie widzę u siebie . Chociaż czy mniejsza indukcyjność to nie za mało, żeby wstroić się w odpowiedni zakres przestrajania GFN?
Mogę w nadajniku użyć mniejszych kondensatorów monolitycznych/ceramicznych 100nF? Z tego co widzę płytka była projektowana z myślą o "kostkach" MKT jeśli chodzi o tą jedną wartość. Niestety MKT właśnie mi się skończyły.
12-05-2010 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GC Offline
Robert
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 09-01-2010
Post: #3
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Połącz GFN z BFO i po problemie. Ja tak zrobiłem w swoim Taurusie na 80m. Dodatkowo zyskujesz pewność, że odbiornik i nadajnik zawsze pracują na tej samej częstotliwości. Co do kondensatorów MKT widziałem w konstrukcjach inych kolegów, że stosowali monolityczne i jakoś nic się nie działo złego. One siedzą głównie w zasilaniu.
12-05-2010 23:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #4
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Atlantis napisał:
Cytat:Mogę w nadajniku użyć mniejszych kondensatorów monolitycznych/ceramicznych 100nF? Z tego co widzę płytka była projektowana z myślą o "kostkach" MKT jeśli chodzi o tą jedną wartość. Niestety MKT właśnie mi się skończyły.

Pytanie jest zdyt ogólne aby jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Kondensatory monolityczne możemy stosować do blokowania zasilania oraz tam gdzie wartość kondensatora nie jest krytyczna. Tam gdzie kondensator ma kontakt z sygnałem w.cz. ja stosuję tylko kondensatory ceramiczne lub mikowe (blokowanie w.cz. na dławikach, sprzęganie stopni w.cz.).
Jeśli 15uH będzie za mało to do testów możemy połączyć dwa dławiki szeregowo.
13-05-2010 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krystian
Unregistered

 
Post: #5
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(12-05-2010 9:55)Atlantis napisał(a):  Mogę w nadajniku użyć mniejszych kondensatorów monolitycznych/ceramicznych 100nF? Z tego co widzę płytka była projektowana z myślą o "kostkach" MKT jeśli chodzi o tą jedną wartość. Niestety MKT właśnie mi się skończyły.

Dawno zacząłem składać Taurusa, obiecałem Włodkowi, że na pewno mój Taurusik dojdzie do Niego Wink Zacząłem właśnie od nadajnika i mogę powiedzieć, że najlepiej spisują się tutaj kondki 100 nF WIMA (te w czerwone) MKT, lub MKSF. Ale z powodu braku MKT dobrze użyć ceramicznych, lubią pracować na wysokiej częstotliwości Smile
28-06-2010 10:30
Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 29-06-2010
Post: #6
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Składam Taurusa na 80m.Po wielu bojach udało mi się go uruchomić (na etapie przed włożeniem do obudowy). Po umieszczeniu w obudowie (metalowej, minus na obudowie) przestał działać nadajnik. Zauważyłem, że powodem jest zwarcie spowodowane przez radiator od tranzystora mocy PA (2SC078). Radiator przymocowałem do metalowej obudowy TRX i gdy zwieram PTT - przekaźnik nie może się załączyć (słuchać terkot, przekaźnik "szyje"). Czy obudowa tego tranzystora (i radiator)musi być izolowana od obudowy TRX czy być może jest jakaś inna przyczyna tego stanu rzeczy? Jeżeli tak, to jak odprowadzać ciepło wydzielane przez tranzystor PA?
29-06-2010 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 322
Dołączył: 23-03-2010
Post: #7
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Kolego "Waldi"!
Tranzystor stopnia mocy 2SC2078 montuje się poprzez podkładkę izolacyjną z Miki, dbając aby śrubki mocujące również nie powodowały zwarcia do obudowy.
Zasada podstawowa: Pytać przed uruchomieniem gdy są wątpliwości.
Skutek: Bo to zmniejsza koszty uruchamianej konstrukcji!
Rysio!
29-06-2010 19:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 29-06-2010
Post: #8
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Dzięki Rysiu za poradę. Już zamówiłem mikowe podkładki.Nie sprawdzałem jeszcze czy przez to zwarcie nie ma jakiś uszkodzeń w TX. Ale mam jeszcze jedno pytanie: Czy radiator mógłby być wewnątrz obudowy (przy płytce druk.) i nie połączony z obudową ? (wtedy nie musiałbym izolować tranzystora stopnia mocy)
30-06-2010 15:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #9
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Teoretycznie tak, ale nie w tym typie urządzenia.

Podczas nadawania ciepło wypromieniowane przez PA będzie ogrzewać wnętrze obudowy, w skutek czego zacznie Ci TRX "uciekać” z nastawioną częstotliwością (dokładnie będzie zmieniał częstotliwość VXO), w skutek zmiany pojemność kondensatorów (i wzmocnienia tranzystorów chyba też) ze względu na zmianę temperatury. Po nadawaniu sytuacje będzie znów miała miejsce bo wnętrze obudowy z powodu braku pracy nadajnik będzie obniżać temperaturę.

Drugą sprawą jest pytanie jak chcesz zamontować radiator nie przykręcając go do niczego?? Przykręcenie go do tranzystora i tak prędzej czy później skutkuje zwarcie, albo połamaniem nóg tranzystor, no chyba że chcesz izolować radiator, a w tedy już lepiej izolować tranzystor


PS. Witam, kolegę Rysia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2010 18:38 przez SQ6OXK.)
30-06-2010 18:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krystian
Unregistered

 
Post: #10
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Jeżeli chcesz zamontować układ w obudowie T-53 z AVT ma ona nacięcia na rogach więc ciepło będzie maiło którędy "uciec".

Druga sprawa. Radiator przykręć do obudowy plastikową śrubą lub teflonową, taką jak przykręca się rdzeń VFO tylko z grubszym i dłuższym gwintem. Pozdrawiam
06-07-2010 14:40
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości