Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #361
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Zmierzyłem, na T1 21mA, na T2 4,8mA. Wydaje mi się, że są w normie, ale może się mylę. Do T1 sygnał jest ok, na jego kolektorze jest 0,12 przy silnym gwizdaniu, dopiero na T2 sygnał nie jest wzmocniony prawidłowo, gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?
28-06-2015 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #362
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Sprawdź jeszcze , czy przy kręceniu trymerami przy cewkach L4 i L5, masz dwa maksima napięcia dla dwóch różnych położeń kondensatora (trymera). Jeśli są dwa maksima, to obwody są w rezonansie, jeśli jest jedno maksimum, to należy zmienić indukcyjność cewek lub wartości kondensatorów przy trymerach.
29-06-2015 8:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,154
Dołączył: 23-08-2009
Post: #363
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Na T1 ma być 20mA więc jest dobrze,
na T2 ma być 30-40mA więc jest za mało
Na T3 powinno być 70mA
Na T4 powinno być 220-270mA
Wtedy będzie nie tylko wystarczające wzmocnienie, ale także dobre audio i właściwe widmo nadajnika obok zajmowanego kanału.
Może się zdarzyć, że przy dużym wzmocnienu stopnie wzmacniacza się wzbudzą. NIE LIKWIDUJE SIĘ TEGO PRZEZ ZDEJMOWANIE PRĄDÓW SPOCZYNKOWYCH, TYLKO USUWA PRZYCZYNĘ WZBUDZANIA!!!!!!!!!!
Zestrojenie cewek to osobny problem.
29-06-2015 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #364
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Na L4 udało się osiągnąć rezonans własnie przez kondensator 240pF zamiast 270pF - są dwa maksima sygnału. Na L5 dałem także 240pF jednak teraz widzę, że rezonansu na L5 nie ma, mam tylko jeden przyrost sygnału na obrót trymera. Zamiast tego 240pF podpiąłem kondensator strojeniowy i próbowałem nim dostroić do maksymalnego sygnału jednak też się to nie udało, maksymalne napięcie w.cz wyszło praktycznie takie samo jak na stałym kondensatorze 240pF. Pomysłów mi już brakuje, co jeszcze może powodować brak rezonansu skoro nawet kondensator strojeniowy sprawy nie załatwia?
29-06-2015 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 701
Dołączył: 20-09-2009
Post: #365
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
A, L5 na jakim rdzeniu i ile zwojów.Domyślam się,że 35zw/5zw między 2n3904 a BC211.Podaj rdzeń i szybko wyliczę jak jest to amidon.

Andrzej
29-06-2015 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #366
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Rdzeń Amidon T37-2, według instrukcji 39zw/3zw. W odbiorniku zestroiłem obwody bez problemu przez odpowiednie dobranie pojemności i pracuje elegancko, niestety z nadajnikiem już tak łatwo nie mam. A driver to nie BC211 a 2n2219
29-06-2015 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 701
Dołączył: 20-09-2009
Post: #367
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Dla amidona 37-2 na 3,7MHz i 35zw, pojemność wychodzi około 377pF. Wzoruję się na dokumentacji z post 354
Dla 39zw pojemność c około 304pF.
Ta stała pojemność 270pF może być za duża.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2015 18:40 przez SP6AUO.)
29-06-2015 18:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #368
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Wróciłem do punktu wyjścia, sprawdzałem różne wartości, przy 240pF jest najlepiej (są jednak te 2 maksima, sprawdziłem to jeszcze raz) a nadal na kolektorze nie mam 10V w.cz, jest maksymalnie 2V z rezystorem 2k miedzy wyprowadzeniem 3 i 4 cewki. Bez niego całość się momentalnie wzbudzała i miałem lekko ponad 3V ale nic więcej.
29-06-2015 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 701
Dołączył: 20-09-2009
Post: #369
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Na tej dokumentacji z post354 na drugim 2n3904 autor podaje 1,8v (chyba skuteczne). Ty masz 2V.
W czym jest problem ?

Andrzej
29-06-2015 18:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #370
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
No robię według instrukcji, na jej końcu jest tabela z napięciami jakie powinny być w podanych punktach układu, aby on działał poprawnie. A ten schemat z postu 354 jest zmodyfikowany więc nie mogę się na nim wzorować. Mam wszystko zrobione według instrukcji i modyfikacji na pasmo 80m. Więc na T2 nie ma prawidłowego wzmocnienia w efekcie czego nie może on wysterować drivera (2n2219) itd. Pomiar wykonuję dokładnie taką sondą jaka jest zalecana w instrukcji. Więc parametry powinny być podobne. Prawidłowy sygnał mam do T1 (0,12V w.cz na kolektorze), dalej już jest problem właśnie w tym T2. Próbuję sobie z tym poradzić już od kilku dni, i nic nie wymyśliłem niestety.
29-06-2015 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości