Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 01-09-2014
Post: #381
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Dla formalności:
Czy do kolektora jest podpięte właściwe uzwojenie L5?

Andrzej
02-07-2015 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PDE Offline
Przemek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 24-06-2015
Post: #382
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Tak, do kolektora podpięte jest to uzwojenie 39zw
02-07-2015 16:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #383
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Uruchamiam tor Tx Taurusa na 80 dla jednego z kolegów. Mam wątpliwości dotyczące mocy wyjściowej. Mi wyszło że tor nadawczy ma 1.5W. Co jest zgodne z instrukcją Włodka (25 Vpp na 50 Omach). Przeczytałem opinie innych budujących to radio i oni się chwalą mocą wyjściową od 3W do 5W. Napiszcie jakie napięcia występują na poszczególnych stopniach nadajnika, bo w tym który uruchamiam jest dokładnie tak jak napisał SP5DDJ.


Dziś walczę z generatorem kwarcowym Tx. Zmontowany zgodnie ze schematem ma dość pokraczny sygnał. Zmiany kondensatorów i rezystorów bazowych niewiele poprawiają. Zmianę którą prezentuję na schemacie zaproponował Henryk SP2JQR. Wynik widać na załączonym oscylogramie.
Rezystor R1 należy dobrać do posiadanego egzemplarza tranzystora. Ja wylutowałem emiter tranzystora z płytki i połączyłem go z punktem lutowniczym PRkiem 470 Om. Dobrałem jego wartość na "ładną sinusoidę" i stabilną pracę generatora. Przy za dużej jego wartości po wyłączeniu zasilania generator nie startuje. U mnie wyszło 250 Om. Po ustaleniu wartości zastąpiłem go stałym rezystorem.
Ponieważ sygnał do sterowania NE612 powinien mieć wartość ok 200-300 mVpp, to zastosowanie PRka 1kOm nie będzie jej ustawiać precyzyjnie. Zmiana to zastosowanie PRka 220 Om i przecięcie ścieżki doprowadzającej do PRka sygnał na które wlutujemy dodatkowy rezystor SMD 680 Om.

Gdy sygnał z generatora kwarcowego będzie niezbyt czysty i będzie miał za duży sygnał to będziemy mieli problemy ze zrównoważeniem modulatora nadajnika (pierwszy NE612)
Aby precyzyjnie ustawić częstotliwość GFN na płytce TX musiałem zdjąć charakterystykę filtru kwarcowego. Tu "ukłony" dla Włodka SP5DDJ. Filtr jest dobrany idealnie. Ma wąskie pasmo konieczne dla radia QRP. Jeśli wykonany go zgodnie ze schematem, dobierając kwarce z dokładnością przynajmniej 100 Hz filtr będzie powtarzalny. Oporność charakterystyczna filtru to 400 Om. W celu dopasowania go do układów NE612 które mają oporności wej/wyj 1500 Om należy użyć układu LC (w tym wypadku indukcyjności szeregowej 12uH i pojemności 22pF do masy na nóżkach NE612).
Tak wykonany filtr wymaga GFN pracującego dokładnie na częstotliwości 8,000 MHz.
W załączeniu wykres filtru wykonany za pomocą NWT, ale dopasowany szeregowymi rezystorami 350 Om (z tego powodu 20 dB tłumienie w paśmie przenoszenia, naprawdę ma tłumienie w zakresie 2-3 dB)


Załączone pliki Miniatury
İmage

.bmp  Przed zmianą.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 524)
.bmp  Po zmianie.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 702)
.pdf  8MHz.pdf (Rozmiar: 125.67 KB / Pobrań: 362)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2015 13:46 przez SP4HKQ.)
12-07-2015 9:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #384
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
İmage Witam! Mam pewien problem. Buduję "Taurus 80 m". Zamawiałem do niego rdzenie na popularnym serwisie ogłoszeniowym lecz długo nie przychodziły. Płytka "RX" była już gotowa oprócz tych właśnie rdzeni. Nie mogąc się doczekać wylutowałem gotowe filtry z tunera Radmor 5122 i wlutowałem w płytkę "RX". Trzeba było skorygować współpracujące pojemności, ale odbiornik "Taurus" w końcu wystartował. I nagle przyszły rdzenie, o których już zapomniałem. Pytanie: Czy jest sens wylutowywać filtry radmorowskie i zmieniać na filtry oparte o te rdzenie amidon? Z rdzeniami amidon nigdy nie miałem do czynienia. Jako cewkę VFO też adoptowałem gotową cewkę z radmora. Może tylko VFO zmienić i oprzeć o rdzeń amidon? Rdzenie zamówiłem u sprzedawcy polecanego przez forumowicza sp-hm. Poniżej zdjęcie z filtrami radmorowskimi.
10-11-2015 15:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 15-09-2010
Post: #385
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Staroinżynierska zasada mówi: "Działa? - Nie rusz!". Ale dla dobra nauki możesz spróbować zamienić.
11-11-2015 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #386
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Trochę się zapędziłem. Bo niby działa (ładnie stroi, zwiększa szumy przy strojeniu obwodów wejściowych), ale nic nie słychać. Nie pomaga ani regulacja BFO, ani zmiana VFO z 4,2 Mhz na 11,7 Mhz. Jak już coś złapię to tylko jakieś burczenie, zero ludzkiej modulacji. Kwarce polutowane do masy, opornik 1k z kondensatorem 100 nF w ARW dany, kwarc BFO też zalutowany do masy. Oczywiście nóżka 24 daje głośny szum i wszystkie stopnie wejściowe szumią po dotknięciu śrubokrętem jak należy. Nie wiem co robić, a zostało mi już tylko zamienić filtry na te na amidonach. Zaczynam nawijać.
11-11-2015 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #387
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
zdecydowanie warto zmienić, bo te obwody od radmora wstawiłeś nieekranowane.
11-11-2015 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #388
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Wymieniłem filtry i cewkę VFO na oryginalne wg. projektu SP5DDJ. Tylko kondensator styrofleksowy dałem 200 pF zamiast 100 pF. Oczywiście zmieniłem ilość zwoi na żółtym rdzeniu z 45 na 36 zwoi. I nic. Dalej nic nie słychać. Pomóżcie koledzy, bo stanąłem w miejscu i nie wiem co dalej robić. Wszystko niby działa co widać na załączonym filmiku. Antenę stanowi 20 m drutu. Antena działa bo słychać bardzo wyraźną reakcję na podłączenie do gniazda antenowego. Czyżby układ MC3362P do wymiany?
https://youtu.be/eDRjwTFN9d4
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2015 14:42 przez Charles Bronson.)
11-11-2015 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #389
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam .Proponuje wejść na stronę WEB SDR i posłuchać jakie są warunki na paśmie.
Antena której używasz jest trochę głośna i nie wiem w jakich warunkach ją używasz.
Możliwe że masz coś co wystawia duży poziom zakłóceń.
Wpinasz sam drut do wejścia antenowego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2015 17:53 przez SP4EIB.)
11-11-2015 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #390
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Sam drut zaczyna się dopiero na końcu 14 metrowego koncentryka 50 Om. Podłączone to jest normalnie, tzn. oplot do masy, żyła do kołka "ANT" . Drut rozwieszony jest poziomo 4 m nad ziemią. Coś tam zacząłem łapać (trzeba było czekać aż słońce zajdzie), ale nawet słowa nie rozumiem z żadnej nadającej stacji. Jeszcze spróbuję wszystkich poprawek zamieszczonych na stronie domowej Włodka SP5DDJ . W między czasie powymieniałem wszystkie tranzystory i kwarc od BFO, ale nic to nie dało.
11-11-2015 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości