Witaj z rana ;-)
"Ale co "ma piernik do wiatraka", co ma wybieranie kwarców na filtry, do porównania VNA - NWT? "
mniej wiecej tyle co :
"Ja dam taki przykład: porównanie dwóch DDSów AD9851 i AD9951. Dla jednych lepszy jest AD9951 bo ma przetwarzanie 14 bit zamiast 10, a dla drugich AD9851 jest "lepszy" o 30 zł od konkurenta. "
co do kwarcow i chinskich "zmiotek"
przeciez tez je kupiles w Maritex ;-) wiec Twoje 200 z Maritex to nie chinskie zmiotki , a moje 4000 to zmiotki ;-) , teraz juz rozumiem ;-)
dobra na tym koncze ... bo zblizamy sie niebezpiecznie do kolejnych osobistych wycieczek...
z dwojga zlego wole cos pozytecznego zrobic...
leczenie kompleksow mi nie grozi bo ich nie mam , wec szkoda czasu ;-)
korzystajac z okazji ;-) , prosilem w watku HUSAR abys zechcial powiedziec co nieco o TR w PA .... rozumiem ze dyskusja o wyzsosci swiat ;-) jest bardziej wskazana ...
pozdrawiam, milego dnia
Krzysztof SQ8Z...
P.S.
i jedno , przykre ;-(
"Mówienie o dynamice powyżej 80-90 db na minus, w wykonaniu amatorskim, do pomiarów na biurku to jest właśnie beletrystyka. Każdy poważny "pomiarowiec " to wie. Ale papier (forum) zniesie wszystko"
rozumiem ze nie zasluguje na miano "powaznego"
a opinie wydajesz nie rozumiejac o czym pisze, otoz napisalem o wykonaniu sondy o dynamice 110..120 dB , i chwile pozniej o eksperymencie ;-), nie zalozylem ze osiagne mozliwosci pomiarow w pelnym zakresie ;-).
Dyskusja na oziomie wykonalem... sa zadowoleni... etc. coz mozna i tak , ja skladajac kilka lat temu TAURUSA wrzucilem jak leci kwarce z pudelka ( nie mierzac ich) i..... tez bylem zadowolony z tego co slyszalem na tym prostym QPR TRX
.
Zdzislaw, pokaz szczegolowe pomiary , filtr w pasmie, pelny ksztalt, symetrie , charakterystyke w obie strony i rozmawiajmy o faktach.
Mojej opinii o AD9850 tez widze nie zrozumiales ;-).... inna sprawa ze YUMA jak sam pisales na 28 MHz to same ptaszki ... a u mnie n AD9850 Mini Yes -> odsluch z pasma 28MHz przedstawilem i "ptaszkow" tam nie ma ;-), wiec jednoznacznie i pseudoautorytatywne opinie moga nam posluzyc jedynie do poprawy parametru "wzrost" ... jak je sobie w buty wsadzimy ;-).
Nie odniosles sie do kilku dosc istotnych elementow Twojej wypowiedzi... 2% etc.
Mysle ze warto pamietac ze "wiem ze nic nie wiem" i "wkolo mnostwo nieglupich kolegow" to podstawa do walki o lepszy poziom w naszej zabawie... ;-),
sorry ale po raz kolejny wyczuwam z Twojej strony jakas niezdrowa "konkurencje" ??? Przeciez to nie ma sensu!!!
a to:
"koniecznie z polskimi literami aby była czytelna i zrozumiała."
to juz sorry , jest po prostu niegrzeczne .. oj nieladnie
i po kolejny przeczytaniu Twojego postu kolejny kwiatek:
"Oba przyrządy są robione przez naszych kolegów, więc pieniądze nie emigrują za granicę i argument, że kupujemy co nie nasze odpada."
???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
po raz kolejny , widze jak nie wiadomo o co chodzi to o pieniadze
?????????
jesli poruszam kwestie "kibicowania" VNA to pisze o polskiej mysli technicznej, polskich mozliwosciach , polskich krotkofalowcow a nie o tym kto i ile bierze kasy ... widze masz chyba jakis problem... wybacz... ta zabawa to jest dla mnie hobby