Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,066
Dołączył: 02-02-2009
Post: #81
RE: NWT-200
(26-09-2013 19:48)SQ4AVS napisał(a):  Adamie zakres pracy AD8310 to raczej -85 do +3fBm rev f.

Nie znam tych jednostek ???
W załączniku fragment z noty katalogowej.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.pdf  AD8310.pdf (Rozmiar: 386.63 KB / Pobrań: 506)

73 Adam
26-09-2013 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,107
Dołączył: 29-01-2010
Post: #82
RE: NWT-200
Masz rację Adamie spojrzałem na wykres 29 -30 karty katalogowej a tam podane jest w dBV a nie dBm (źle spojrzałem a jednostka dBV jest rzadko używana w praktyce).
26-09-2013 20:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #83
RE: NWT-200
Witam

A może jest dostępny projekt płytki w formacie gerber z plikiem wierceń ?

Pozdrawiam
Janusz



(26-11-2011 0:31)SP7ROH napisał(a):  Witam

To może i ja coś dorzucę do kompletu.


Są to wzory PCB NWT200 trochę przeprojektowane przeze mnie. Zamiast RS232 jest port USB (FT232RL)
oraz złącze programatora PICa - ICSP ( PICa programuje się po wlutowaniu).






Pozdrawiam

MACIEK
-=-
07-11-2013 2:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #84
RE: NWT-200
Jest dostępny projekt tylko z numerem 7 http://sp9xuh.pl/index.php?p=1_6
07-11-2013 7:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 30-06-2009
Post: #85
RE: NWT-200
Swego czasu złożyłem NWT200. Po złożeniu NWT sprawdziłem jedynie poziom VFO za pomocą miarki OZ2CPU oraz watmetra za pomocą zewnętrznego generatora z regulacją napięcia od 10dB do -20dB. No i oczywiscie przeskanowałem wobulator. Zadowolony z rezultatów NWT odłożyłem do szuflady. Oostatnio przyrząd odkurzyłem, zaekranowałem AD, wstawiłem w skrzykę i przystąpiłem do składania BPF. W wątku o strojeniu BPF Zdzisław SP4HKQ zwrócił mi uwagę na wspaniałą dynamikę uzyskaną podczas pomiarów. Niestety, to nie była wspaniała właściwość mojego egzemplarza a jedynie przypadłość. Okazuje się, że przyczyną tak fantastycznych wskazań jest kalibracja z wewnętrznego tłumika zamiast na -40dB odbywa się na -20 dB. Uzyskuję kosmiczne rezultaty przy rozwarciu do 150 dB.
Aktualnie poradziłem sobie za pomocą zewnętrznego tłumika dekadowego pomijając tłumiki wewnętrzne. Przedstawiam wykresy zwarty/rozwarty, oraz pomiary napęcia [V] na wyjściu sondy AD przy załączonych kolejnych dekadach [dB]:
0-2,12
5-1,99
10-1,87
20-1,60
30-1,36
40-1,11
50-0,83
60-0,59
70-0,34
76-0,16 to wartość od której wykres nie ulega zmianie
rozwarte wyjście - 0,11V
Aktualnie bezskutecznie walczę z tłumikami które PIC sterruje według wiatru (wartosci w dB) np:
załączone 6 dB uzyskane rzeczywiste 10dB 8/20 10/30 zaś 50 to 50! czyli wszystkie przekaźniki pracują 20/20/10 i to jedyny wyjątek po za "0" kiedy wartość zadana odpowiada wykonanej. Gdyby koledzy mieli jakiś pomysł to się polecam.

Vy 73 Piotr

Problem rozwiązany (THX Zdzisław! ) konfiguracja-ustawienia wyłączyć FA-tłumik. W rozwijanym pasku wartości pojawiają się te którymi dysponuje NWT (od 0 do 50 w kroku co 10)


Załączone pliki
.pdf  zwarty.pdf (Rozmiar: 17.63 KB / Pobrań: 571)
.pdf  rozwarty.pdf (Rozmiar: 17.8 KB / Pobrań: 513)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2014 16:38 przez SP9SNC.)
02-01-2014 16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #86
RE: NWT-200
Czy mógłby ktoś wkleić ustawienia w programie winNWT4 dla NWT-200 ?
Mam generator 20MHz.

Pozdrawiam
08-01-2016 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 03-11-2012
Post: #87
RE: NWT-200
Janusz w konfigu programu (hfm9.hfc) dodajesz opcje pllmodeenable=1
Nastepnie bedziesz mial do wyboru po uruchomieniu w ustawieniu mnoznik PLL i dajesz x20 AD9951 bedzie smigal na 400MHz (czyli bez przetaktowania).
Jak chcesz miec NWT do 200MHz to warto zmienic generator... standardowo jest 30MHz x 20 = 600MHz... ale jak widac mozna uzyc innego generatora aby osiagnac ten efekt (lub podobny).

Mi generator 30MHz udalo sie kupic tutaj (z tego co widze jeszcze maja): https://shop.tvsat.com.pl/pl/p/Generator...TI-x1/5448






Jeszcze jedno - dodam ze w/w opis jest dla firmware w wariancie 3, natomiast wariant 2 przystosowany do generatora 20MHz ma ustawiony na sztywno mnoznik x20 wiec wychodzi tak samo 400MHz dla generatora 20MHz i 600MHz dla generatora 30MHz

W sumie wszystko (nawet za pomoca google translatora) mozna przeczytac tutaj:
http://www.dl4jal.eu/fw.htm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2016 3:39 przez SP6VGX.)
11-01-2016 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #88
RE: NWT-200
Dzięki, już doszedłem że trzeba było wpisać 400MHz . Mam taki problem że wraz z częstotliwością rośnie tłumienie.

Zaekranowałem sondę ale jest to samo. Wstawiłem nowe cewki filtra za dds-em oraz wymieniłem ERA-1 bo był spalony. Efekt pomiaru jest taki jak w pdf-ie.

Czy przypadkiem winowajcą nie są gniazda bnc w platikowej obudowie ? Dostałem NWT-200 na testy. Jak sam budowałem wersje 7 to wstawiałem całe metalowe bnc.


Załączone pliki
.pdf  zwarty.pdf (Rozmiar: 14.64 KB / Pobrań: 273)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2016 19:06 przez SQ5IZX.)
13-01-2016 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #89
RE: NWT-200
A dławić za mmic jaki wstwiłeś?
13-01-2016 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #90
RE: NWT-200
Dławik zasilający mmic to 10uH zmierzyłem i rezystor 33ohm.



(13-01-2016 21:15)SP4HKQ napisał(a):  A dławić za mmic jaki wstwiłeś?
13-01-2016 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości