Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #11
RE: NWT-200
Dzięki Pawle za info.

W dokumentacji mam tylko LM2674M. Wygląda na to, że rzeczywiście powinna być tu wersja ADJ, bo na FB są dwa rezystory - jeden do masy, drugi do wyjścia za dławikiem.

Co do IRU1010-18 (stabilizator LDO wytwarzający 1.8V do zasilania DDS AD9951), to zastanawiam się nad zastosowaniem LM1117-1,8 . Różnica jest tylko taka, że LM1117 ma maksymalny prąd wyjściowy 800mA (IRU1010 - 1A), ale chyba w tej aplikacji nie będzie miało to dużego znaczenia.

Pozdrawiam
Marcin, SQ6RDY
26-09-2010 23:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #12
RE: NWT-200
No to na pewno potrzebujesz ADJ.

Zawsze ostatecznie możesz jako stabilizator 1.8V możesz dać LM317 (w obudowie SOT też ma 1A) tyle, że musisz troszkę przerobić ścieżki jednej nóżki (tej w oryginale podłączonej do masy) aby wstawić dwa rezystory do ustalenia napięcie 1.8V
27-09-2010 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 09-11-2009
Post: #13
RE: NWT-200
Witam.
Skoro LM2674M zastosowany w układzie może oddać wg. dokumentacji 0,5A, to chyba nie ma znaczenia jaki zastosujesz stabilizator w następnym stopniu - 1A czy 0,8A. Shy
73 de SQ6LJN
27-09-2010 12:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 09-11-2009
Post: #14
RE: NWT-200
Ja raczej sądzę, że użyty tu LM2674 jest dla tego układu za słaby, jednak dopiero składam NWT więc nie wiem jakie prądy płyną w poszczególnych gałęziach zasilania.


Załączone pliki Miniatury
İmage
27-09-2010 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #15
RE: NWT-200
Prądy raczej nie są duże. Napięcia 1,8V i 3,3V zasilają tylko AD9951. Reszta układu chodzi z 5V. Tak mi się wydaje, że 0,5A z LM2674 na zasilanie DDS spokojnie starczy i nawet coś powinno zostać w zapasie.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2010 18:34 przez SQ6RDY.)
27-09-2010 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #16
RE: NWT-200
Mam jeszcze jedno małe pytanie.

Czy można zastosować tu PIC16F876A-I/SO ? Mogę mieć ten układ, a -20/SO musiałbym specjalnie szukać. Z tego co wiem to z zegarem 20MHz też działa. Pomijam kwestie bootloadera, bo proc dostanie od razu docelowy program, z racji tego, iż soft nie jest już rozwijany do tego projektu.

Pozdrawiam
30-09-2010 8:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #17
RE: NWT-200
Marcinie to jest to samo,

Modele 20/SP są starsze i kiedyś była wersję 4MHz, 10MHZ i 20MHz i dlatego oznaczali je dwoma cyframi. Pożniej robili już tylko 20 MHz a I oznacza pracę w temp - 40 ÷ +85 stopni (chyba innych zakresów i tak nie było)

Co do bootloadera, mimo wszsytko proponuje Ci załadować. Ja do swojego NWT-500 załadowałem, choć masz pewnie rację, że ja moge się spodziewać jakiś ewentulanie poprawek, a ty do 200-tki chyba już nie.

Mimo tego proponowałbym Ci jednak wgrać, to nie wiele zajmuje, a pożniej fajnie się programuje przez COM-a

--= SWL SP6-01-396 =--
30-09-2010 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #18
RE: NWT-200
To może być trochę bardziej skomplikowane, bo wersja zwykła PIC-a i "A" troszkę się różnią i nie jest powiedziane, że ten bootloader co mam akurat tutaj ruszy.

Nad NWT500 też myślałem na początku, ale cena DDS-a odstraszała trochę. Teraz już chyba potaniał, ale póki co na razie spróbuję z 200-tką, może kiedyś się pomyśli nad czymś innym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2010 18:22 przez SQ6RDY.)
30-09-2010 18:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #19
RE: NWT-200
Co do "A" to nie umiem się wypowiedzieć niestety, ale wydaje mi się że chyba z "A" ma komparatory których nie ma zwykła wersją.

Do 500 nie miało to znaczenia, i chyba do 200 też nie, ale nie dam głowy uciąć.

Gdzieś chyba miałem PDF-a jakie są różnice, ale muszę poszukać.

Ja swojego AD9858 kupiłem ostatnio na Allegro za 170 zł.

--= SWL SP6-01-396 =--
30-09-2010 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #20
RE: NWT-200
W zasadzie mam już prawie wszystko i NWT już powoli zbliża się do końca składania. Jeszcze tylko obsadzić trochę drobnicy SMD, dobre gniazda BNC i obudowa. Potem tylko uruchomienie.

Kłopot jeszcze tylko z rezystorami 5,8 om. Gdzieś takie można dostać ? Można tu dać 5,6om ? Rezystory te są zlokalizowane przed ERA-1. Sekcja HF swoją drogą jest bardzo podobna do tej z NWT-502, gdzie takie też są zastosowane.

W sumie różnica niewielka, ale starałem się, żeby elementy miały jak najmniejszą tolerancję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2010 11:48 przez SQ6RDY.)
04-10-2010 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości