Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,077
Dołączył: 29-01-2010
Post: #31
RE: NWT-200
Zamieść fotkę by było widać wzmacniacz oraz elementy mu towarzyszące i kawałek schematu za to odpowiadający. MMIC-e są naprawde stabilne, żeby je wzbudzić trzeba się nieco postarac.
01-11-2010 8:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #32
RE: NWT-200
Dodaję fragment schematu NWT-200 z ERA1 i zdjęcia filtru i okolic MMIC-a.
Aktualnie, po poprawnym ustawieniu w programie mam :

- poniżej ustawionej częstotliwości 1,3MHz (w programie) mam zawyżoną częstotliwość na wyjściu i jest ona niestabilna. Przy 500kHz jest to 20MHz, przy 800kHz - 6MHz i tak w dół do VFO=~1,3MHz.

- od około 1,3MHz do 7,3MHz - jest stabilnie i dobrze. To co ustawione w programie, to mam na wyjściu za MMIC-em.

- powyżej 7,3MHz częstotliwość na wyjściu spowrotem rośnie i to dość gwałtownie. Przy 9MHz miernik pokazuje 400MHz na wyjściu (!), powyżej 9MHz nie mam już nic. I tak do końca. W okolicach 145,8MHz miernik pokazuje jeszcze około 220MHz, ale odstrojenie 50kHz wyżej - i nie mam już nic.

Częstotliwość za AD9951 jest taka jak ustawiona w programie - miernik w całym zakresie pokazuje poprawnie. Mierzę przed samym wejściem na filtr (przed pierwszym stopniem LC, za kondensatorami 220n+220p - C37 i C38). To samo mam za pierwszym dławikiem 39uH w filtrze, za drugim stopniem filtru (56uH) już jest to co na wyjściu... Dławik jest raczej OK.

Może to też wina filtra ?

Modyfikacje : Tłumik przed MMIC-em jest 6.2 om+200 om. 5.8+220 też próbowałem, nic się nie zmienia.

İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2010 14:35 przez SQ6RDY.)
01-11-2010 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,077
Dołączył: 29-01-2010
Post: #33
RE: NWT-200
Odłącz filtr dolnoprzepustowy ale zachowuj kondesatory separujące wyjście. Na wejściu ERA1 powinieneś mieć 2,5V na wyjściu 3,5V. Sprawdź częstotliwość na wyjściu ERY po odłączeniu filtru. Jeśli nie będą podane wartości to podaj mi je. Iloma przewodami podłączyłeś masę po każdej stronie ERY 1 (ilość przekotek do masy), wydaje mi się że po jednej.
01-11-2010 19:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #34
RE: NWT-200
Podłączyłem wyjście DDS-a za kondensatorami bezpośrednio na wejście tłumika przed MMIC-em, pomijając cały filtr (wymontowane L10, L12, C34, C56). Do około 820KHz częstotliwość na wyjściu jest zawyżona i płynie, z tendencją spadkową przy zwiększaniu częstotliwości. Powyżej 820KHz do samego końca jest już sygnał stabilny w czasie i zgodny z ustawieniami w programie. Mierzone na wyjściu analizatora.

Napięcie na wejściu ERA-1 wynosi 2.72V, na wyjściu 3.54V. Przelotki pod ERA są po dwie tuż obok siebie na każdą stronę masy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2010 0:32 przez SQ6RDY.)
02-11-2010 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,077
Dołączył: 29-01-2010
Post: #35
RE: NWT-200
Dla niskich częstoliwości -stawiam na to, że wejście częstościomierza preferuje nieco większe częstotliwości (pojemność sprzęgająca) tak ma większość częstościomierzy amatorskich, zamieść schemat układów wejściowych częstościomierza lub użyj oscyloskopu cyfrowego one mają wbudowane dość dokładne częstościomierze chodzące od małych częstotliwości (jeśli masz dostęp). Ogólnie wyjaśniło się, że masz problem z filtrem dolnoprzepustowym, sprawdź wartości elementów filtru, kondesatory, cewki. Ogólnie nie mam zaufania do tych cewek co masz na szdjęciu jeśli już muszę używam takich http://www.maritex.com.pl/pl/shop/index/ggid/8661 u Ciebie najlepsze byłyby o rozmiarze 1008. Podaj poziom sygnału dla kilku częstotliwości 100kHz, 1MHz, 10MHz, 50MHzi np 150MHz.
02-11-2010 8:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #36
RE: NWT-200
Witam serdecznie.
Jeżeli wstawiłeś wartości elementów indukcyjnych takie jak pokazałeś na wycinku schematu to są one niewłaściwe. U " Niemca" był błąd. Dławiki mają wartości 39nH ,56nH , i ostatni 39nH a nie jak na schemacie uH
Tak wykonany filtr ma charakterystykę przenoszenia do 180MHz oczywiście z wartościami nano a nie mikro.
Nie wiem dlaczego Rafał tego nie zauważył.
Jeżeli wzmacniacz będzie mocno " podbijał" amplitudę na niskich częstotliwościach to warto pobawić się dławikiem w zasilaniu można go zmniejszyć, jak również pomiędzy dławik a rezystor wstawić kondensator blokujący.
Pozdrawiam Roman SP5AQT mechanik z wykształcenia który nadal nie wie jak działa tranzystor.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2010 10:28 przez SP5AQT.)
02-11-2010 10:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,077
Dołączył: 29-01-2010
Post: #37
RE: NWT-200
Romanie Rafał zauważył to, tylko jest przyzwyczajony do trochę innego zapisu elementów, 390 jako 39nH a 390nH jako 391. Ale i tak zauważył, że problem leży w filtrze ;-)
02-11-2010 11:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #38
RE: NWT-200
Wstawione są (a raczej były) 39uH i 56uH, jak było na schemacie. 390 to 39uH, czyli wartości są w mikrohenrach. Teraz trzeba rozglądnąć się za 39nH i 56nH.

Miernik częstotliwości stąd : http://pandatron.cz/?121&citac_1300_mhz (po drobnych modyfikacjach, mających na celu stabilizację termiczną oscylatora). Odnośnie początkowego zakresu - okazuje się, że zapomniałem przełączyć wejścia pomiarowe i sygnał szedł przez preskaler. Na zakresie do 30MHz jest dobrze, przyrząd pokazuje od 20kHz na wyjściu w zasadzie i częstotliwość jest stabilna.

Co do poziomu napięć wyjściowych, to mierzyłem sondą w.cz. na wyjściu układu i nie wiem na ile pomiar jest miarodajny. Dla 100kHz mam 55mV, dla 300kHz jest 67mV, 500kHz - 72mV, 1MHz - 78mV, 5MHz - 80mV, 10MHz - 79mV, 50MHz - 77mV, 100MHz - 73mV, 150MHz - 71mV, 200MHz - 67mV.

Próba kalibracji bez filtra - czy to jest normalne w tym przypadku? (załącznik).
İmage

I jeszcze jedno pytanie - gdzie można dostać takie cewki w pojedyńczych ilościach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2010 11:35 przez SQ6RDY.)
02-11-2010 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #39
RE: NWT-200
czesc,

wrocilem z delegacji i nie czytałem dokładnie (ale tez nie co 5 linijke Smile)

1. Cewki na zakres nH mozesz zrobic sam przez nawiniecie drutu na sruby M3-M6.
Patrz "poradnik UKF-owca" str 204 rys. 3.13.
Poradnik jest dostepny bezplatnie on-line np. http://www.pk-ukf.org.pl

2. Wykresy wg mnie jest OK. A nawet bym powiedzial ze bardzo OK.

3. Pmaiętaj że Twoj AD8307 to juz teraz dobry miernik wygnalu wcz, nawet jedli procek nie bedzie dzialal -zawsze mozesz skorzystac z tego ze
1dBm = 25mV na wyjsciu DC AD8307. Mozesz nim po prostu mierzyc wartosci a odczyt woltomierzem.
Ale oczywiscie lepiej jak robi to NWT.

73! Artur sp2qca
03-11-2010 0:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,077
Dołączył: 29-01-2010
Post: #40
RE: NWT-200
Cewki najlepiej kup w Maritexie nia nawijaj bo będziesz musiał je stroić ściskając i rozciągając, za 10 sztuk zapłacisz coś koło 3zł za wszystkie 9zł + przesyłka , gra niewarta świeczki z domową robotą. A propo cewek mam 220nH oznaczone jako 221, widać co firma to zapis ale rzeczywiście mam też większej mocy 68uH oznaczone jako 680 (do przetwornic). Jaką sondą mierzyłeś ad czy diodową? Wydaje mi się że powinno być nieco więcej mocy ale mogę się mylić w takim wypadku niech Koledzy używający 9951 poprawią mnie.
03-11-2010 10:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości