Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #1
NWT-200
Witam

na stronie DL1ALT jest projekt NWT 200 , czy ktoś już może się do tego przymierzał, czy jest to powiedzmy pośrednie między 7 i 500 ???



Piotrek SP5FCI
10-01-2010 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #2
RE: NWT-200
Witam
Ja wykonałem dwa egzemplarze NWT-200 jeden dla siebie a drugi dla
Janka SP5IWI miałem jakieś problemy z konfiguracją programu w komputerze
ale wszystko ruszyło i działa.
Życzę sukcesów
Roman SP5AQT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2010 21:02 przez SP5AQT.)
10-01-2010 21:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 31-10-2009
Post: #3
RE: NWT-200
Właśnie przymierzam się do zrobienia NWT200. Praktycznie mam wszystkie elementy, ale nie takie jakie zastosował autor. Czyli płytkę będę projektował pod swoje elementy. Mam nadzieję, że nie będzie problemów Smile
pozdrawiam
Jacek
10-01-2010 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #4
RE: NWT-200
Witam

Roman, jakie są różnice między 500 a 200?

Zastanawiam się żeby się do czegoś przymierzyć, zresztą postaram się być za tydzień to porozmawiamy.

Piotr SP5FCI
11-01-2010 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #5
RE: NWT-200
Witam
Piotrek zasadnicza różnica jest w zakresie działania
NWT 500- pracuje do 550 MHz
NWT-200 pracuje do 200 MHz
NWT-500 posiada syntezę i powielacze natomiast w NWT-200 procesor AD jest przetaktowany (podkręcony jak w komputerach) i nie każdy może działać dobrze.
Pozdrawiam SP5AQT
11-01-2010 10:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #6
RE: NWT-200
Witam .
Może komuś przyda się pomysł jak zabudować NWT. Mój NWT-200 wygląda jak na fotkach poniżej. Wykorzystałem obudowę 3.5" od zewnętrznego twardego dysku nic nie usuwałem z elektroniki i konstrukcji nośnej. Wykorzystałem diodę sygnalizującą załączenie zasilania ,wyłącznik oraz płytkę którą wsuwa się w prowadnice obudowy.Przez przypadek moja przejściówka(widać na fotce) portu RS232/USB po włożeniu do gniazda NWT dopasowana jest długością do obudowy i dlatego jej nie skróciłem.Przyrząd działa znakomicie. Ponieważ użyty w nim DDS posiada inny przetwornik niż w NWT-7 jest mniejsza ilość harmonicznych, to pomiary są dokładniejsze.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2010 11:47 przez SP5AQT.)
15-01-2010 11:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 08-03-2010
Post: #7
RE: NWT-200
Jestem w trakcie składanie NWT-200, ale nie mam wsadu do PICa. Prosiłbym bardzo o podesłanie, mój adres rr323@tlen.pl.

Robert sq8aqx

http://sq8aqx.blogspot.com/
16-03-2010 19:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 13-12-2009
Post: #8
RE: NWT-200
Czy ktoś z kolegów mógłby mi podać jakiś link do materiałów na temat NWT-200, lub podesłać jakieś materiały na email?

Będę wdzięczny, nigdzie nie mogę namierzyć..
05-08-2010 18:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6RDY Offline
Marcin
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 27-06-2010
Post: #9
RE: NWT-200
Witam

Mam dwa pytania do Kolegów, którzy złożyli NWT-200.

1) czy MMIC ERA-1 i IRU1010-18 są gdzieś dostępne w SP ? Można dać zamiast nich coś innego ?

2) LM2674M - rozumiem, że ma być w wersji na 3.3V ?

Chodzi oczywiście o NWT-200, wersja PCB 1.0

Pozdrawiam
Marcin, SQ6RDY
26-09-2010 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #10
RE: NWT-200
Macinie,

Tu masz ERA-1 sam kupowałem z tego miejsca do mojego NWT-500, choć jeszcze nie zamontowałem tego wzmacniacze ufam że jest z nim wszystko oki.

Co do IRU1010-18 nie pomogę w 500-ce go nie ma.

Natomiast tu możesz zdobyć LM2674M-ADJ. Końcówka ADJ znaczy że można otrzymać dowolne napięcie przez dobranie elementów zewnętrznych, sprawdź co masz w dokumentacji, jeśli masz myślnik i liczbę znaczy że potrzebuje wersji z zafiksowanym napięciem.
Od tego samego źródła masz też dławik który jest niezbędny do tego układu.

Oba te elementy też kupowałem do swojego NWT-500. Jeszcze nie mam wmontowanych, ale na dniach (może jutro) je zamontuje.

Rodzaj układu łatwo stwierdzić ze schematu. Jeśli do nóżki FB (noga 4-ta) masz podpięte dwa rezystory to znaczy że potrzebujesz właśnie ADJ, ale jeśli masz tą nogę podpiętą bezpośrednio za dławikiem, oznacza że potrzebuje właśnie z zafiksowanym (ustawionym na stałe) napięciem wyjściowym tego stabilizatora.

Pozwodzenia 73!
Paweł
26-09-2010 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości