Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #91
RE: NWT-200
Popatrz na schemat NA200 post 11 tam za mmic jest 150nH i taki dławik dopiero podnosi amplitudę powyżej kilkudziesięciu MHz.
13-01-2016 21:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #92
RE: NWT-200
(13-01-2016 21:27)SP4HKQ napisał(a):  Popatrz na schemat NA200 post 11 tam za mmic jest 150nH i taki dławik dopiero podnosi amplitudę powyżej kilkudziesięciu MHz.


Wymiana gniazd bnc zmniejszyła ilość zakłóceń. Wymieniłem dławik na 150n i linia
0dB podskoczyła do góry. Z -10dB zrobiło się ok -4dB na końcu.


Załączone pliki
.pdf  zwarty-150n.pdf (Rozmiar: 14.84 KB / Pobrań: 428)
13-01-2016 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #93
RE: NWT-200
Janusz to nie tylko dławik wpływa na równość przenoszenia sygnału w funkcji częstotliwości, ale także "jakość" wzmacniacza i prąd jaki przez niego puszczamy. Robiąc pierwsze pomiary z NA200 mieliśmy podobne wyniki jak ty. Jaki jest efekt końcowy widać na załączonych wykresach. Prąd wzmacniacza sporo ponad 100mA. Dławik smd to uzwojenie nawinięte na kawałku ceramiki drutem wytrzymującym zakładany prąd pracy, a nie perełka ferrytowa z 1 przewleczeniem. Popatrz na wykresy Maćka CGI i moje w temacie NA200.
W obecnej chwili twój wykres jest całkowicie OK. Pomiary robisz w wąskich zakresach więc całkowicie to co masz ci wystarczy, a w zakresie do 50 MHz masz praktycznie płasko.
NWT OCZYWIŚCIE TRZEBA KALIBROWAĆ TYLKO W ZAKRESIE WYKONYWANEGO POMIARU A NIE W CAŁYM ZAKRESIE PRACY.
W takiej sytuacji po kalibracji wykres będzie wyzerowany i idealnie płaski.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2016 11:20 przez SP4HKQ.)
14-01-2016 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #94
RE: NWT-200
OK.
Więc tak zostawiam.

Dziękuję Zdzisławie za podpowiedzi.

73
14-01-2016 11:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 03-11-2012
Post: #95
RE: NWT-200
No to teraz ja mam problem z LPF i wychodza "cuda" jak w PDF...

Pomiar zaraz za filtrem - wzmaczniacz odpiety (aby wyeliminowac wzbudzanie sie). Drugi pomiar juz na wyjsciu zamiast filtra zwora i jest ok... Pomiary oczywiscie zwarte do AD8307...

Filtr standardowo 15pF->39nH->33pF->56nH->33pF->39nH->15pF
Cewki z TME FERROCORE CW0805-39 i FERROCORE CW0805-56 (dane techniczne w PDF).

Najwidoczniej to problem cewek (elementy calego filtra byly wymienione na nowe i brak zmian)... chyba ze cos jeszcze dziwnego moze sie dziac...

Wczesniej jeszcze (pierwsze odpalenei - plytka bez ekranow) mialem takie przesluchy na sondy jak na obrazku... widac ze akruat okolice 150MHz to to podpicie co na wykresie przy zwartym...

Pozostanie chyba zamowic jakies inne (z Maritex-u robil ktos moze na nich filtr ?)


Załączone pliki Miniatury
İmage

.pdf  NA200_filtr_pomiar_przed_wzmacniaczem.pdf (Rozmiar: 80.47 KB / Pobrań: 516)
.pdf  NA200_bez_filtra_pomiar_za_wzmacniaczem.pdf (Rozmiar: 97.99 KB / Pobrań: 493)
.pdf  cewki_dane.pdf (Rozmiar: 1.18 MB / Pobrań: 434)
15-01-2016 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #96
RE: NWT-200
któraś/eś cewka/cewki pomylona o rząd wielkości ... mam na myśli to że zamiast 56nH masz wlutowane tak naprawdę 5,6nH lub zamiast 39 masz 3,9.
Sprawdź to Smile ... jeśli masz jak.
16-01-2016 10:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 03-11-2012
Post: #97
RE: NWT-200
Jesli zostaly pomylone to przy pakowaniu w TME - choc oznaczenia maja niby prawidlowe na obudowach. Uszkodzenie elementow odpada bo wymienilem caly komplet na nowe (o czym) pisalem... Niestety moim mostkiem RLC nie mam jak zmierzyc nH... Jak znajde dzisiaj czas sprawdze je moze inna metoda aby okreslic indukcyjnosc... W sumie zamowione kolejne cewki w Maritex-e...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2016 11:31 przez SP6VGX.)
16-01-2016 11:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 30-09-2009
Post: #98
RE: NWT-200
Niektórzy mylą się przez przypadek, inni specjalnie. Różnie bywa ;-)
Ostatnio też się bawiłem w LPF do VNA i chciałem się zawzorować na filtrach
Coilcrafta:
http://www.coilcraft.com/pdfs/lc_circuit_design.pdf

wrzuciłem na symulator to co jest dla 70MHz i się mocno zdziwiłem
jak wykres zobaczyłem... choć już przy wpisywaniu te wartości mi się nie
podobały. No cóż, komuś się "pomyliło " i praktycznie dla każdego filtru
są podopisywane zera w różnych kolumnach, czyli zamiast 100p jest np. 1n.
Ot tak, żeby komuś łatwiej nie było.
16-01-2016 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 01-09-2014
Post: #99
RE: NWT-200
(16-01-2016 10:19)SP4EJT napisał(a):  któraś/eś cewka/cewki pomylona o rząd wielkości ... mam na myśli to że zamiast 56nH masz wlutowane tak naprawdę 5,6nH lub zamiast 39 masz 3,9.
...

Pomyłka jest raczej w drugą stronę.
Najbardziej pasuje zamiana 15pF->150pF,
mniej 39nH->390nH

Andrzej
16-01-2016 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 03-11-2012
Post: #100
RE: NWT-200
Wedle oznaczen na obudowach Wink

Zamowione 150nH - oznaczenie R15
Zamowione 39nH - oznaczenie R39
Zamowione 56nH - oznaczenie 56N

wyglada ze dali 390nH... to juz kolejna pomylka, drugi zakup w ostatnim czasie z TME i zle elementy... wczesniej zamiast LED-ow zielonych byly czerwone (mialy byc zielone i czerwone - a obie tasmy byly czerwone. Nie reklamowalem i to chyba byl blad)... Pojemnosci akurat ok bo te mierzylem Smile Tym razem jak sie upwewnie zapewne napisze ze maniane odstawiaja... Ciekawe jak inne elemnty (uzupelnialem zapasy drobnicy SMD)... trzeba bedzie sprawdzic... a to z dzien w plecy...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2016 14:38 przez SP6VGX.)
16-01-2016 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości