Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik przemiennika
SQ7EHO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 28-09-2010
Post: #91
RE: Sterownik przemiennika
W uruchamianym przeze mnie ostatnio układzie trzaskało. Już to skonsultowałem z kumplem biegłym w te klocki. Kondensator 1n i rezystor ok. 1M w bramce tego FET-a powinny załatwić sprawę.

14 zł to straszne zdzierstwo. W TME mają po ok. 6. Tyle, że ja nie mam na razie innego zapotrzebowania, żeby opłacało mi się u nich zamówienie. Jak nie uda mi się nabyć 8870 za rozsądne pieniądze, to uśmiechnę się do Ciebie Krzysiek o jedną sztukę.

Rzeczywiście, mutowanie audio natychmiast po wykryciu pierwszego tonu DTMF (zastosowane w NHRC-2) jest upierdliwe. Sprawę załatwiła by też odpowiednia zwłoka – rzędu 0,5 s. Fałszywe wykrycia rzadko utrzymują się tak długo bez przerwy.

Rysiu, nie przejmuj się mną przy tym projekcie. Jak już Ci donosiłem – jestem leniwy i lubię proste rozwiązania. Nie chcę budować kompletnego sterownika, do przemiennika, który już ma całkiem niezłe sterowanie. Dorobię tylko kilka brakujących mi drobiazgów. Mój układ będzie prawdopodobnie tak prosty, że robienie do niego płytki nie na sensu. Zmontuję to na uniwersalnej. Takie rozwiązanie jest elastyczne. Jak sobie za jakiś czas o czymś przypomnę, to będę to mógł na tej płytce łatwo dorobić.

Łukasz – SQ7EHO
14-09-2011 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 05-04-2010
Post: #92
RE: Sterownik przemiennika
(14-09-2011 23:21)SQ7EHO napisał(a):  Sprawę załatwiła by też odpowiednia zwłoka – rzędu 0,5 s. Fałszywe wykrycia rzadko utrzymują się tak długo bez przerwy.

Aaa - zwłoka - znaczy coby proc odczekał na dłuższy sygnał z dekodera ?
Ale w takim wypadku trzeba by chyba użyć wyjścia ESt .... ?

qrv FM 145,250/70,260/sr6r/sr6wr/inne lokalne RPT
15-09-2011 11:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7EHO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 28-09-2010
Post: #93
RE: Sterownik przemiennika
Nieee. Wyjście EtD jest idealne - eliminuje analogowo wszelkie szarpania dekodowania. O ile samo rozpoznawanie znaków można zrobić w kontrolerze bez opóźnienia o tyle mutowanie można już zrobić z pewnym opóźnieniem. Nic się nie stanie jeżeli fragment pierwszego znaku nie zostanie wycięty, a na pewno będzie to skutecznie zapobiegało wycinaniu fragmentów mowy.

Łukasz - SQ7EHO
17-09-2011 12:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 104
Dołączył: 09-12-2010
Post: #94
RE: Sterownik przemiennika
No i stało się. W oparciu o sterownik w wersji 1.1 powstał przemiennik w Augustowie - SR4AU. Serdeczne podziękowania dla kolegów którzy go stworzyli.
24-03-2012 7:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lukasz Offline
SQ3NQH

Liczba postów: 1
Dołączył: 14-10-2010
Post: #95
RE: Sterownik przemiennika
Witam wszystkich zainteresowanych budową sterownika, dzięki koledze SQ9MDD,powstał sterownik dla przemiennika SR3O w Ostrowie WLKp. Jako serce sterowania zastosowałem upc Atmega 8, dodatkowo dołożone zostało sterowanie wentylatorem, oraz gadaczka na popularnych układach ISD1416. Jak całość wygląda i działa można obejrzeć na http://www.youtube.com/user/SQ3NQH , zdjęcia przemiennika http://ot27.pzk.org.pl/photogallery.php?album_id=3
Dodatkowo podziękowania należą się Krzysztofowi SQ6ADE który to wspomógł prace modernizacyjne wcześniej zastosowanych radiotelefonów MCmicro.
10-03-2013 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 174
Dołączył: 18-10-2011
Post: #96
RE: Sterownik przemiennika
Jakoś temat zamarł...Z chęcią wypróbował bym następne wersje.
Czy ktoś może mi przerobić ostatnią płytkę pod termo-transfer czarno białe?
18-01-2015 15:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 30-09-2013
Post: #97
RE: Sterownik przemiennika
A ja mam do kolegów pytanie. Ponieważ nie jestem zbyt mocny w cyfrówce a miałbym zapotrzebowanie na kolejny przemiennik. Powiedzcie mi czy dało by radę podłączyć tu dwie Motorole, ale tak żeby nadawać na przemian i słuchać też. Czyli ktoś nadaje na dwójce i słucha na 70 cm potem nadaje na 70 cm i słucha na dwójce? Trzeba by te Motorole zaprzęgnąć do pracy podwójnej. Chyba... żeby zrobić dwa przemienniki jeden na 70 cm drugi na 2m i połączyć to wspólnie. Jak Koledzy się na to zapatrują. Bo byłby do zrobienia przemiennik i to konkretny! Nie dla mnie a dla kogoś kto mnie prosił o pomoc. Niestety RICK czyli sterownik przemiennikowy do Motorol jest kosmicznie drogi i na dodatek jeszcze awaryjny. Jaki byłby koszt wykonania takiego sterownika?
13-08-2015 9:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 05-04-2010
Post: #98
RE: Sterownik przemiennika
Crossband ?

qrv FM 145,250/70,260/sr6r/sr6wr/inne lokalne RPT
13-08-2015 20:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 17-01-2011
Post: #99
RE: Sterownik przemiennika
(13-09-2011 12:07)SQ7EHO napisał(a):  Witam,

Niestety, mi nie udało się znaleźć źródeł NHRC-2.

w razie jakby co to mam całą dokumentację nhrc-2
15-10-2015 1:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości