Sterownik przemiennika - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Projekty Grupy HomeMade (/forum-44.html) +--- Wątek: Sterownik przemiennika (/thread-482.html) |
Sterownik przemiennika - SQ9MDD - 16-08-2010 11:33 Ależ się nam offtop zrobił, ale to dobrze, może będzie można wątek pociachać i fajny dział o programowaniu wyjdzie. Jak obiecałem usiadłem w niedzielę do nauki bascoma. I oto co mi wyszło z pod palców: Kod: '------------------------------------------------------------------------------- Jest to bardzo prosty sterownik przemiennika, zrealizowany na ATTiny2313. Funkcje które posiada: - opcje konfigurujemy przed kompilacją programu - podtrzymanie nośnej w sekundach - beep po zdjęciu sygnału RX jako opcja - identyfikacja cw co zadany okres czasu w minutach - identyfikacja cw po każdym tx jako opcja Obsługę czasów zrealizowałem na zegarze i przerwaniu od tegoż zegara. Źródło które tutaj wkleiłem starałem się mocno skomentować by umożliwić kolegom szybką analizę i ewentualne poprawki. Całość została skompilowana i przetestowana na płytce testowej. W tym tygodniu uruchomię układ z tym programem w realnych warunkach. Kod jest na licencji GPL, można kopiować modyfikować, umieszczać we własnych projektach sprzedawać itd... 2010.08.18 UPDATE Poprawiłem w kodzie kilka oczywistych błędów, zmieniłem opcję beep i identyfikacja cw na obsługiwaną z dipswitcha. Pracujący sterownik wersja bardzo mocno testowa: [attachment=1416] 2010.08.19 UPDATE Kolega narysował schemat do mojego programu. W załączeniu poniżej. [attachment=1417] RE: Bascom - HM_DIPOL - 21-08-2010 8:46 Cytat:Kolega SQ9MDD napisał: Ryszard, chcesz zrobić druk do tego schematu ? Może dać ATmega8 SMD (koszt podabny, mniejsza obudowa, większe możliwości) lub dodać LCD to będzie można uruchaniać soft bez kupowania zestawu startowego? RE: Bascom - SQ9MDD - 21-08-2010 11:55 (21-08-2010 8:46)dipol napisał(a): Ryszard, chcesz zrobić druk do tego schematu ?Sam to pewnie nie zrobię, bo brak czasu, brak umiejętności. Ale jeśli Ty lub któryś z kolegów ma ochotę się dołączyć do tego otwartego projektu to serdecznie zapraszam. (21-08-2010 8:46)dipol napisał(a): Może dać ATmega8 SMD (koszt podabny, mniejsza obudowa, większe możliwości) lub dodać LCD to będzie można uruchaniać soft bez kupowania zestawu startowego? Ten projekcik powstał nie do końca jako tylko nauka bascoma. Ja chciałem zagospodarować dwa ręczne radia które leżały i się kurzyły, a przy okazji sterownik taki będzie obsługiwał SR5WM i SR5A. Jasne jest też że do sterownika NHRC jeszcze mu daleko, aczkolwiek wcale się na nim nie wzoruje. Rzeczy które chcę poprawić może na "ósemce" to: - programowanie z RS-232 - opcjonalnie wyświetlacz 2x16 znaków - przeniesienie wszystkich parametrów konfiguracyjnych do EEPROM - obsługa tonów DTMF (do zdalnego wyłączania przemiennika) - opcjonalny interfejs do podpięcia komputera z echolinkiem RE: Bascom - SP5SAI - 21-08-2010 13:24 (21-08-2010 11:55)SQ9MDD napisał(a): Sam to pewnie nie zrobię, bo brak czasu, brak umiejętności. Ale jeśli Ty lub któryś z kolegów ma ochotę się dołączyć do tego otwartego projektu to serdecznie zapraszam. Jeśli to ma być „pro publico bono” i na dodatek dla przemienników również dla mojego rodzinnego miasta. No to bracie(a), oferuję ze swojej strony zaprojektowanie druku, oferuję wytrawienie metodami amatorskimi płytki prototypu, nawiercenie, zmontowanie pierwszego prototypu i uruchomienie go, oferuję ATMEGi 32 (DIP40) z programowaniem. W projektach publicznych proponuję stosowanie elementów przewlekanych, jeśli miejsca jest dość i nie trzeba koniecznie miniaturyzować a elementy „dipowe” są powszechnie dostępne. Nie miałem śmiałości zaproponować tych wszystkich dodatkowych funkcji jakie planujesz, bo aż się prosi przy tych możliwościach obecnych mikrokontrolerów i oczywiście bibliotek BASCOMa. RE: Bascom - SQ9MDD - 22-08-2010 19:54 (21-08-2010 13:24)SP5SAi napisał(a): Jeśli to ma być „pro publico bono” i na dodatek... No taki był plan od początku, by stworzyć coś razem nie ukrywając niczego w "hexach" Pierwsze próby robiłem na płytce testowej AVT ale gdy już program zaczął stabilnie działać zlutowałem pajączka i podpiąłem dwa radyjka by na stole zrobić testy. W międzyczasie kol. Sebastian SQ5MGE zaoferował pomoc z narysowaniem schematu i poprawieniem mojego pajączka. Ustaliłem z nim, że spotkamy się w przyszłym tygodniu i narysujemy schemat z uwzględnieniem zmian o których tutaj dyskutowaliśmy. To jak dobrze pójdzie pod koniec przyszłego tygodnia będzie można już o schemacie podyskutować i koledzy którzy rysują będą mogli już coś działać. Mam nadzieję że ktoś się przyłączy do projektu. Tak sobie myślę że gabaryty urządzenia nie są tak istotne jak przy innych konstrukcjach więc nie ma parcia na smd. RE: Bascom AVR - SQ9MDD - 25-08-2010 12:31 Poprosił mnie kolega z piątego okręgu by zrobić sterownik o którym tutaj pisaliśmy w wersji podstawowej. Potrzebne do nowo uruchamianego przemiennika. W związku z tym moje pytanie czy któryś z kolegów może narysować płytkę do schematu jak poniżej? Wiecej info i ustaleń najlepiej na GG, telefon lub priv. [attachment=1419] RE: Bascom AVR - SP5SAI - 25-08-2010 15:24 (25-08-2010 12:31)SQ9MDD napisał(a): Poprosił mnie kolega z piątego okręgu by zrobić sterownik o którym tutaj pisaliśmy w wersji podstawowej. Potrzebne do nowo uruchamianego przemiennika. Chętnie machnę tą płytkę, ale jestem jeszcze na urlopie a licencjonowany program mam tylko na komputerze w pracy, tą końcówkę urlopu przeznaczyłem na załatwienie pozwolenia radiowego na używanie radiostacji amatorskiej, bo mam nie ważne. Właśnie wróciłem z UKE z formularzami do wypełnienia i odnośnymi wpłatami na konto. Zaraz jak złożę wszystkie papiery przystąpimy do projektowania płytki. Na początek jeden szczegół, który na pewno przyda się wszystkim, którzy zaczynają, lub chcą zacząć projektować płytki drukowane. Warto płytkę drukowaną projektować do konkretnej obudowy, na konkretny wymiar. Np., jako płytkę do chassis RADMORa 30xx, do uniwersalnej obudowy plastikowej od Maszczyka itp. Jak myślicie, co będzie lepsze: czy jako zewnętrzny moduł we własnej uniwersalnej obudowie, czy na jakiś konkretny wymiar do wnętrza przemiennika? Albo wymiar nie gra roli, to projektujemy do uniwersalnej obudowy i można wtedy stosować z własną obudową lub bez. Jakie sugestie ?
RE: Bascom AVR - SP5FCS - 25-08-2010 23:44 (25-08-2010 12:31)SQ9MDD napisał(a): .... W związku z tym moje pytanie czy któryś z kolegów może narysować płytkę do schematu jak poniżej? Ryszard, mówisz i masz, takie rzeczy robimy od ręki, na "cuda" trzeba chwilę poczekać! Na zdjęciu ekran z projektem płytki, na wolnych pinach dałem zworki do masy aby można było dodać jakieś elementy konfiguracyjne ewentualnie dodatkowe sterowanie. W ATtiny2313 możesz zrezygnować z rezonatora i pracować na wewnętrznym generatorze dlatego również te piny są na złączu. Dodatkowo dodałem stabilizator na +5V gdyby układ był zasilany z 12V. Elementy przewlekane, druk jednostronny pod termotransfer tak aby szybko wykonać kilka płytek do testów. Jeśli wszystko będzie OK należałoby umieścić kilka płytek na jednej formatce. Projekt do modyfikacji w pliku LayOut 5.0. Proszę o uwagi, poprawki, modyfikacje. PS. Waldek, dzięki za kilka trafnych poprawek. Do Twojej wersji dodałem opisy elementów i kilka kosmetycznych poprawek połączeń (ver.3). Może uda się powoli "rozkręcić" pracę zespołową i zachęcić innych Kolegów do takiego sposobu projektowania. RE: Bascom AVR - 3Z6AEF - 26-08-2010 7:56 (25-08-2010 23:44)sp5fcs napisał(a): [...]Projekt do modyfikacji w pliku LayOut 5.0. Proszę o uwagi, poprawki modyfikacje.[...]Przeniosłem sygnał analogowy RX na prawo, dodałem kondensator na +12V. Nie wiem jakie są domyślne poziomy na SQL i sterowaniu PTT - trzeba ewentualnie dodać rezystory w bazach tranzystorów do masy albo VCC. RE: Bascom AVR - SP5SAI - 26-08-2010 11:54 No to Adam pokazał zawodowstwo, a społeczność krótkofalarska zyskała następny projekt dla wszystkich i to jest właśnie duch krótkofalarstwa jakby ktoś nie wiedział. W takim razie nie mając co robić jadę do Pana Marka do UKE dalej załatwiać swoje pozwolenie radiowe. Jeszcze raz brawo Adam i oczywiście Ryszard |