Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik przemiennika
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #31
RE: Sterownik przemiennika
(22-10-2010 8:14)sq6ade napisał(a):  Ten projekt może być niezłym wzorem dla tematowej konstrukcji
na Atmelu.

Ten projekt nigdy nie miał być wzorowany na NHRC

Powstał tylko dlatego że uczymy się bascoma, poznajemy procesory a ja miałem w szufladzie dwa radia do zagospodarowania. W założeniu ma być prosty i mały.
Co do sterowania DTMF-em to opcja przewidziana w wersji 2.0 Janek SQ5NBR potrzebuje sterownik do crossband zrobimy to na bazie tego sterownika i dołożymy parę opcji, pewnie zmienimy procesor na większy itd...

Oczywiście mówiąc "my" mam na myśli każdego kto pochyli się nad tematem i pomoże go popchnąć dalej konstruktywnymi uwagami, pomocą nad schematem, rysunkami płytek itd... dlatego ten projekt jest otwarty. Jeśli ktoś ma więcej doświadczenia, lepszy pomysł na algorytm, czy może poprawić schemat może to zrobić.

Przy okazji nowa wersja programu do sterownika.


Załączone pliki
.rar  repeater-controler-v2.4.N.rar (Rozmiar: 2.69 KB / Pobrań: 504)

...przede wszystkim nie zakłócać...
22-10-2010 12:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #32
RE: Sterownik przemiennika
Ryśku,

moja sugestia, co do programu to w przyszłości, szczególnie jeśli zacznie być za mało pamięci, usunąć alfabet i wprowadzać znak przemiennika po prostu jako kropki, kreski i odstęp np. (... .-. ..... .-- .--).

Nie krytykuję Twojego rozwiązania, to tylko sugestia na odchudzenie programu i odrobinkę jego szybsza działanie.

--= SWL SP6-01-396 =--
22-10-2010 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #33
RE: Sterownik przemiennika
Właśnie nad tym ostatnio myślałem Wink można by w zamian konfigurację via RS zrobić Smile

...przede wszystkim nie zakłócać...
22-10-2010 16:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #34
RE: Sterownik przemiennika
Ja tylko trochę się boję, że jak ktoś nas podsłucha i przeanalizuję sygnał DTMF może później namieszać w przemienniku. Teoretycznie krótkofalowiec nie powinien tak robić, ale....... zawsze trafi się czarna owca, która z sobie wiadomych powodów może coś nabroić.

Oczywiście RS, to zupełnie coś innego, nie potrzebne były by żadne zworki, bo wszystko komendami programowało by się przez Terminal, a procesor zapisywał w EEPROM-ie, a nawet można by było nadawać znak dla przemiennika i nie trzeba by było do każdego robić nową kompilację.

--= SWL SP6-01-396 =--
22-10-2010 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #35
RE: Sterownik przemiennika
Właśnie NHRC ma opcję mutowania DTMF - tzn nie przkazuje go na wyjściu RPT jeśli tak ustawi się opcję. Sygnał na wejściu RPT trudniej podsłuchać.
Właśnie funkcjonalność miałem na myśli pisząc o wzorowaniu się na tym rozwiązaniu - nie chodziło o małpowanie układu.

Pomysły można mnożyć - kiedyś myślałem również o zdalnych regulacjach parametrów analogowych - za pomocą cyfrowych potencjometrów od Mikroczipa (bo są tanie).

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2010 22:09 przez SQ6ADE.)
22-10-2010 22:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #36
RE: Sterownik przemiennika
Trudniej, to znaczy jeśli "podsłuchiwacz" będzie daleko, znaczy nie będzie słyszał Twojego wejścia na przemiennik.

Nie przyglądałem się dokładnie projektowi, ale mam nadzieje, że przynajmniej jest jakiś ciąg liczb będące hasłem w przekazywanej przez DTMF komendzie.

Wydaje mi się, że lepiej poświecić trochę czasu na regulację nadajnika niż zostawiać taką ścieżkę dostępu.

--= SWL SP6-01-396 =--
23-10-2010 3:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SAI Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 24-03-2010
Post: #37
RE: Sterownik przemiennika
Marzeniem by było aby przemienniki były podłączone do Internetu, to by dawało ogromne możliwości sterowania, kontroli, nadzoru itp.

Pozdrawiam Andrzej SP5SAi
( SP5 Stanisław Adam Irena )
23-10-2010 9:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #38
RE: Sterownik przemiennika
Układ "mute" już na tej płytce jest programowo uruchamiany w innym celu ale to tylko kwestia modyfikacji programu i DTMF nie będzie przerzucany na wyjście przemiennika.
Jeśli stosujemy w konstrukcji przemiennika dwa radia można by dać sygnał z radia nadawczego, do dekodera DTMF, a jego odbiornik zaprogramowany na całkowicie inną częstotliwość. Wtedy będzie można bardzo bezpiecznie sterować przemiennikiem.

Czy do dekodowania DTMF stosujecie układ: MT8870 Widzę że mają to w tme całkiem tanio :Dekodery DTMF

...przede wszystkim nie zakłócać...
23-10-2010 10:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #39
RE: Sterownik przemiennika
MT8870 mam z wylutu - mogę się podzielić lokalnie.
Co do mutowania ścieżki audio po odebraniu pary tonów DTMF to dochodzi jeszcze jedna niedogodność.
Czasami MT8870 zidentyfikuje parę tonów w głosie korespondenta i procesor sterownika RPT robi krótką pauzę w transmisji głosu.
Zauważyłem że niektóre osoby mają taki głos że częściej MT wykrywa
u nich tą parę . Ciekawe co ? Smile

Co do regulacji analogowych to chyba najistotniejsza sprawa to poziom sql dla opcji otwierania RPT nośną lub 1750Hz. Poziom zakłóceń w otoczeniu RPT może się zmieniać i operator mógłby zdalnie ponieść lub opuścić poziom sql.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
23-10-2010 13:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ACM Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 20-10-2010
Post: #40
RE: Sterownik przemiennika
najlepiej do sterowania zastosować inne radio na inne pasmo i po krzyku. Poza tym radio do sterowania zblokować DCS.

W Brzegu mamy przemiennik podłaczony do netu i przez zdalny pulpit moglismy go konfigurować, ale niestety 2 miesiace temu ukradli nam radia przemiennikowe, reszzta została.
24-10-2010 1:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości