Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik przemiennika
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 477
Dołączył: 05-04-2010
Post: #41
RE: Sterownik przemiennika
Z drugim RX też pomysł tyle że dochodzi następna antena - bo jak dasz jakąś prowizorkę to zasięg zdalnej obsługi zmaleje.
Należy pamiętać że jeśli streownik potwierdza odebranie komendy przez TX to warto to usłyszeć.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
24-10-2010 10:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #42
RE: Sterownik przemiennika
Kluczem jest odbiornik radia nadawczego, nie jest potrzebna odrębna antena. A potwierdzenie wykonania komendy w postaci innego rodzaju beep'a dla OK i dla ERROR.
Myślałem też o mute jeśli korzystamy z wejścia przemiennika do jego sterowania. Można zacząć blokować tor audio w momencie gdy dwa, trzy pierwsze poprawnie zdekodowane tony pasują do wzorca. Minusem będzie przerzucanie na wyjście wszystkiego co nie pasuje.

...przede wszystkim nie zakłócać...
24-10-2010 10:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ACM Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 20-10-2010
Post: #43
RE: Sterownik przemiennika
W Brzegu na przemienniku były motorolki. Przy odpowiednim zaprogramowaniu selectV mozna wyslac komendę z innej motorolki lub z telefonu z aplikacją ToneTool a w motce ustawić call allert to spowoduje podanie stanu na wyjściu akcesorii. To juz jest wystarczajace aby z tym zrobić coś i wykozystać do zdalnego wył. przemiennika. SelectV możemy tak ustawić, że dostaniemy odpowiedź przyjecia komendy. Dobrym sysytemem jest MDC1200, gdzie sterownie jest juz cyfrowe a nnie za pomoca sekwencji tonów. Tak mielismy to w Brzegu zrobione. Poza tym zdalny pulpit w komputerze echolinkowym podpietym do przemiennika, też taje możliwości przy aplikacji echorepeat.

pozdr. tomek
25-10-2010 8:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
michalna Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 02-10-2010
Post: #44
RE: Sterownik przemiennika
Witam Podczas kompilacji 2.4n wyskakuje w bascom błąd Error 344 line 278 Program will overwrite bootloader możecie pomoc. I jeśli chodzi o programowanie czy możecie podac jak powinny byc poustawiane lock bity h fuse l fuse e fuse w programie khazama z jakimś wyjaśnieniem ponieważ kilka razy sie uda zaprogramować a potem sie blokuje chyba lock bitem jak przestawie częstotliwość bo program chodzi mi tylko na 1mhz jak przestawie na 4 mhz internal to sie blokuje z gory dziekuje Michał
04-11-2010 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #45
RE: Sterownik przemiennika
(04-11-2010 0:11)michalna napisał(a):  Witam Podczas kompilacji 2.4n wyskakuje w bascom błąd Error 344 line 278


Ja używam Bascom-AVR'a i zaznaczyłem opcję optymalizacji kodu podczas kompilacji co wyraźnie skraca kod wynikowy, jeśli nie masz tej opcji w swoim kompilatorze mogę Ci przygotować wsad tylko napisz jaki ma być znamiennik.

(04-11-2010 0:11)michalna napisał(a):  I jeśli chodzi o programowanie czy możecie podac jak powinny byc poustawiane lock bity h fuse l fuse e fuse...
U mnie jest tak jak na zrzucie ekranu....

İmage

Odezwij sie na GG jeśli będzie potrzebna pomoc.

...przede wszystkim nie zakłócać...
05-11-2010 22:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1WSY Offline
Waldemar

Liczba postów: 8
Dołączył: 06-11-2010
Post: #46
Thumbs Down RE: Sterownik przemiennika
Witam kolegów znalazłem tę strone niedawno, temat poruszony jest dla mnie interesujący, od dawna borykam się z tym problemem.Materiały na ten temat które znalazłem w tym temacie są szczątkowe i ktoś kto niejest programistą nied sobie rady. Przedstawione projekty według mnie są ciekawe.Obecnie wymaganie UKE oraz urzytkownikóe są: zdalne sterowanie, otwieranie tonem 1750hz ,CTSS-em . Tym ostatnim udało się zrobić na TTL-ach np.SR1WX SR1RG.Podsunięto mi pomysł ażeby skrosować przemienniki pomysł ciekawy strona radiowa to "pryszcz" tylko sterowanie???
12-11-2010 3:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 477
Dołączył: 05-04-2010
Post: #47
RE: Sterownik przemiennika
Jeśli chcesz dołożyć do istniejącej konstrukcji samo sterowanie kilkoma funkcjami via np. przekaźniki to nie omieszkam się trochę podlansować podając linka do starej konstrukcji:
http://www.aprs.pl/ftp/reseter.zip

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
12-11-2010 10:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 477
Dołączył: 05-04-2010
Post: #48
RE: Sterownik przemiennika
Jeszcze ciekawostka:
L I N K

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
19-11-2010 22:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1WSY Offline
Waldemar

Liczba postów: 8
Dołączył: 06-11-2010
Post: #49
RE: Sterownik przemiennika
Ciekawe rozwiązanie tylko kto będzie płacił za karte SIM minimum dycha miesięcznie.
23-11-2010 9:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 477
Dołączył: 05-04-2010
Post: #50
RE: Sterownik przemiennika
A niekonioecznie - słyszałeś o sieci PLAY ?
Raz w roku doładowako za dyche i szlus.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
23-11-2010 12:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości