Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 11 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1091
RE: HUSAREK DSP
Gdzieś nie mam zaufania do takich przyrządów, choć mam taki.
W zasadzie to używam go jako wskaźnika niż miernika bo i tak w konsekwencji zawsze sprawdzam obwody NWT.
Chyba też taką taktykę przyjmę +1 lub 2 zwoje a później korekta po analizatorze.
11-04-2018 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1092
RE: HUSAREK DSP
Witaj Przemku, u mnie wszystkie pasma wyszły 0,5 zw więcej na każdym z rdzeni prócz pasma 10m, gdzie ilość wyniosła 7,5zw i 10,5zw.
Rozkład drutu na obwodzie rdzeni równomierny.


Załączone pliki Miniatury
İmage
11-04-2018 23:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1093
RE: HUSAREK DSP
Hej,
Zanim dostałem znakomicie skalibrowany miernik FCLU od Waldka SP4JJH stosowałem następującą metodę:
1. miernik NWT,
2. kondensator wysokiej jakości, najlepiej o tolerancji 0,5%, co najwyżej 1% i pojemności rzędu 200p,
3. kawałek PCB na którym budujesz obwód rezonansowy składający się z ww kondensatora, badanej indukcyjności (równolegle) i dajesz 2 gniazda wcz (profesjonalnie),
4. badany obwód łączysz z NWT i odczytujesz częstotliwość rezonansową (bardzo ostro widoczne),
5. ze znanego powszechnie wzoru liczysz L,
Wymiana cewek poprzez lutowanie męcząca - przylutowałem krokodylki..
Wynik zależy od tolerancji C i "krótkości" montażu...

IMHO metoda aż nadto wystarczająca - ew. drobna korekta w układzie poprzez ściskanie lub rozciąganie zwojów cewki...

73 Staszek SP2GNB
12-04-2018 13:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1094
RE: HUSAREK DSP
No dobra to pomarudzę trochę i spytam bardziej doświadczonych , lub tych co już wykonali obudowę...
Zaczynam projektować obudowę (nie chcę gotowej bo mam frezarke cnc i inne maszyny w warsztacie) do Husarka DSP.
Przód i tył wiadomo indywidualna sprawa.
Natomiast co do środka mam dylemat co do rozmieszczenia poszczególnych modułów. Będzie to obudowa jak wiele tu sekcyjna, ale czy jest sens, lub jest to konieczne by dawać każdą płytkę w osobą sekcję? Czy niektóre płytki mogą być razem i nie ma to wpływu na parametry rx/tx....

Co o tym myślicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018 21:32 przez SP9KN.)
12-04-2018 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1095
RE: HUSAREK DSP
Usuwam post jako nie dotyczący tego wątka.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2018 15:54 przez SP8GPQ.)
16-04-2018 8:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 144
Dołączył: 14-06-2010
Post: #1096
RE: HUSAREK DSP
Zrobiłem w moim DSP Husarku 2 - porty USB wykorzystując układ FTDI 2232. z izolacją na ADUM 1200. Programy takie jak np. Logger 32 - do emisji cyfrowych wymaga 1 port CAT- a 2 do sterowania PTT, CW . Mam to w formie nakładki na płytkę adaptera. Do odizolowania Discovery dałem trafo 1: 1, a w mcz. zastosowałem układ LM4950 ( schemat zgodny z aplikacją firmy TI) - 2 tory 1- głośnikowy a 2 słuchawki. Będzie możliwość zrobienia płytek PCB - jeżeli koledzy będą zainteresowani. Płytki będą dostępne u Przemka SP9KN. İmage İmage İmage İmage


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018 22:20 przez SP9HVW.)
16-04-2018 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1097
RE: HUSAREK DSP
Płytki będą dostępne pod koniec tygodnia.
-----------
Czy któryś z kolegów ma zbędny układ Si570 do husarka ? No i oczywiście chciałby go odsprzedać?
17-04-2018 9:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-08-2010
Post: #1098
RE: HUSAREK DSP
Przemku czy mowa o płytkach do portów USB?
Darek
17-04-2018 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1099
RE: HUSAREK DSP
Cześć Darku.... tak.... usb i mcz....
SI570 do husarka DSP potrzebne.... nie ma ktoś sprzedać?


Płytki będą w Piątek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2018 21:54 przez SP9KN.)
17-04-2018 18:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1100
RE: HUSAREK DSP
Przemek teraz tego sporo widać na ebay. Jutro urlop w pracy, a ja składam i próbuję płytkę wzmacniacza m.cz.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2018 0:28 przez SP4LVC.)
19-04-2018 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości