Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 11 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 848
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1061
RE: HUSAREK DSP
Wychodzą następne kwiatki ... dotykowy ekran - okienko w czołówce jest o milimetr mniejsze z każdej strony od ekranu wyświetlacza - tak jest ładniej, bo nie widać tego co i tak nie świeci, ale okazało się, że ekran nie może dotykać obudowy bo na nią reaguje... reaguje bo jest z blachy? czy dlatego że ekran coś dotyka? Można ekran cofnąć o milimetr, ale tę szczelinę będzie widać i śmiecie będą tam wpadać. Można dać tam plastikową uszczelkę, ale trzeba ją mieć i czy taka uszczelka nie będzie znów przez dotyk oddziaływała na ekran. Kila osób zrobiło czołówkę - jak to rozwiązaliście? Poeksperymentuję z jakimś plastikiem w tym miejscu.

73 JERZY SQ9RFC
20-02-2018 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 18-04-2017
Post: #1062
RE: HUSAREK DSP
Może ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie.......czy umieszczenie głośnika na płycie czołowej w bliskim sąsiedztwie ekranu może spowodować włażenie jakiś farfocli na głośnik?????

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
20-02-2018 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 522
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1063
RE: HUSAREK DSP
Jerzy, otwór na wyświetlacz musi być większy od pola wyświetlanego.
Tomku, głośnika umocowanego obok wyświetlacza nic nie zakłóci.
Małe głośniki mają kiepską sprawność. Ostatnio wymontowałem głośnik z Motoroli GM i nie jestem zadowolony z jego pracy.
Powodzenia, Janusz.
20-02-2018 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 848
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1064
RE: HUSAREK DSP
Janusz dzięki za info, ale dałem radę inaczej, bo wycięcie mam i niema co się mordować. Na blachę od spodu przykleiłem dwie warstwy czarnej taśmy izolacyjnej i to rozwiązało problem, taśmy nie widać, a mocowanie zrobiło się elastyczne. Na wszelki wypadek dałem tulejki dystansowe o kilka dziesiątych wyższe - ja je tnę z rurki - tanio, szybko i można dowolnie dobierać wymiary. Na razie 0.6-0.7 eSa na wyświetlaczu - to chyba dobrze :-) .... ale zaraz coś eksploduje bo kombinuję jak by się tu przetwornicy pozbyć :-)

73 JERZY SQ9RFC
20-02-2018 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1065
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Aby wydobyć z głośników odpowiednią moc, muszą być umieszczone w komorze ( zamkniętej lub otwartej ) o odpowiedniej objętości. Wówczas nawet te o małej sprawności zaczynają dobrze pracować.
Położony na stole głośnik nie "gra" przyzwoicie. Zasada ta nie dotyczy głośników, które mają konstrukcję zamkniętą.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018 21:13 przez SQ8MVY.)
20-02-2018 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 10-02-2014
Post: #1066
RE: HUSAREK DSP
Witam.

Tanie puszki instalacyjne 50, 60 i 70mm
takie co montuje się w nich wyłączniki i gniazda natynkowe.
Taka puszka przyklejona do konstrukcji głośnika albo do obudowy
silikonem spełnia swoje zadanie.
Oczywiście od strony główki z magnesem a nie od strony membrany.
Są z tego 3 korzyści. Efekt jak w kolumnie, nic nie wpada do głośnika
i nieco poprawia estetykę. No jak dla kogo Smile

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018 23:37 przez SP2SGA.)
20-02-2018 23:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 18-04-2017
Post: #1067
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi odnośnie głośnika.

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
22-02-2018 15:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 481
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1068
RE: HUSAREK DSP
Witam Koleżeństwo. Uzbrajamy się w cierpliwość. Mentor naszej sprawy z działu usług został ,,dopadnięty" przez grypę i nie ma go do wtorku. W tym tygodniu miał zostać wypalony prototyp obudowy i też nie mogę się dowiedzieć jak to się skończyło. Mam do niego komórkę, ale nie chcę być natrętny - niech człowiek choruje w spokoju.

Bogdan
24-02-2018 9:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1069
RE: HUSAREK DSP
Skończyłem Husarka DSP, jest super a nawet bardziej, szczególnie na CW. Dołączam parę zdjęć mojego Husarka. Trochę dołożyłem do oryginału tj. wzmacniacz m.cz. bo łatwiej i szybciej kręci się gałką niż wciskać VOL i kręcić gałą, szczególnie podczas QSO, lub przestrajając się po paśmie. CAT działa na układzie CP201x bez problemu. Jest wyjście REMOTE do sterowania wzmacniaczem trochę większej mocy :-). Jest miejsce na autotuner pod płytką RF i dlatego na płycie czołowej są dwa przyciski AT i TUNE, czyli włączenie tunera i dostrajanie do anteny. Co prawda zima ma się ku końcowi i długie zimowe wieczory :-) ale może jeszcze zdążę przed latem :-). Obudowę wykorzystałem ze starego streamer'a IBM (taką miałem). Końcówka jest na tranzystorze LDMOS MRF186, mam średnio 50W przy zasilaniu 14V, nie jest źle :-)

İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 19:32 przez SP8BAI.)
28-02-2018 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 481
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1070
RE: HUSAREK DSP
Jacku gratulacje. Radio jest funkcjonalne, ma przyzwoitą moc wyjściową, CAT-a i w perspektywie ATU. Reasumując konstrukcja zostanie wykorzystana w sposób wyczerpujący. Z naszego podwórka p.t. ,,Obudowa" wieści są takie, że prototyp został wypalony i pomalowany. Żeby nie było pełni szczęścia to teraz z kolei człowiek, który miał pociąć i nagwintować profile aluminiowe złamał nogę. Nasz wyzdrowiały już mentor z działu usług będzie próbował zrobić to w jego zastępstwie, ale na razie - jak powiedział jest przeganiany z działu produkcji, bo tam mają roboty w diabły i nie chcą go puścić na maszyny. Obiecał, że w ciągu 1-2 dni jakoś się tam wkręci i rozprawi się z tym tematem.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 23:01 przez SP4LVC.)
28-02-2018 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości