Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Tulipan DDC/DUC
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 414
Dołączył: 30-07-2011
Post: #41
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witku,

Może wyjaśnij, o czym mówimy. DSP ver.2, czy sterownik tulipana ver.2
To są dwie różne rzeczy. DSP ver.2 przeznaczony jest na dzień dzisiejszy dla VisAir-a. Sterownik Tulipana DDC ver2 to zaś rozbudowana wersja sterownika Tuipana analogowego. Nie mówimy tu o sterowniku VisAir - bo to jest całkiem inna platforma.

Z Twojego opisu wnioskuję, że masz pomieszane sygnały między DSP i HiQsdr - S_CK, S_DO, S_DI, S_Nss. Dlatego sterownik nie jest w stanie skonfigurować HiQsdr-a.

Zwróć uwagę na to, że komunikacja między DSP a HiQsdr-em odbywa się dwoma różnymi interfejsami. SPI -> konfiguracja HiQsdr-a, I2S - dane audio w formie cyfrowej.
Komunikacja sterownika z HiQsdr-em odbywa się poprzez DSP, a skoro DSP wyrzuca dane do sterownika - pokazuje się waterfall, to tu powinno być ok. Dla pewności też raz jeszcze sprawdź.

Teraz jeszcze jedno. Połączenia zrobiłeś tak jak dla HiQsdr, czy jak dla HiQsdr Mini ?

Przytoczoną stronę autorów Tulipana / VisAir-a znam na bardzo dobrze.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2017 9:03 przez SQ8MVY.)
28-10-2017 9:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 24-03-2009
Post: #42
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,
więc tak, mowa jest o DSP, które ma przeznaczenie dla Tulip DDC/DUC oraz o kontrolerze ver.2 wg R6DAN - ja nie buduję VisAir lecz Tulip DDC oparty na HIQSDR...
Paweł, twój wniosek z mojego opisu nie jest właściwy, sygnały nie są pomieszane...musi być inna przyczyna tego braku lub złego konfigurowania HIQSDRa przez kontroller.
Połączenia zrobione dla tego co mam czyli DSP=>HIQSDR.
Zastanawiają mnie filtry R/C ( drabinki100R/100pF) użyte na drodze tych szyn komunkacji pomiędzy Kontrolerem, DSP i HIQSDRem - na schemacie DSP ich nie ma, może one robią jakąś krecią robotę..
Jutro to przetrenuję- dziś mam już dość wrażeń.
Na koniec ciekawostka, kręciłem gałą strojenia i co jakiś czas jakieś konfiguracje hiqsdr zaskakiwały ale jak poprzednio, jakieś losowe, aż tu w pewnym momencie zaskoczyła 80-ka- ciasno bo Contest, trącam gałą i ...klapa, znów cuda.
pobawiłem się jeszcze trochę na innych pasmach i też po kilku(nastu) próbach znów zaskok, trącenie enkoderem Vol. i po uciesze, hi...
Idzie ku lepszemu...Do następnego kroku.
29-10-2017 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 414
Dołączył: 30-07-2011
Post: #43
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witaj,

Kabelki łączące płytki robiłeś sam, czy użyłeś gotowych zarobionych z płaskich kolorowych tasiemek ? Jak gotowych, to warto je "przedzwonić"

73 Paweł
29-10-2017 1:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 24-03-2009
Post: #44
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam ponownie,
tym razem krótko i na temat.
Powodem problemów była dodatkowa drabinka R/C na szynie SPI do HIQSDRa.
Sygnały były pewnie zbyt niskie i nie następowała właściwa konfiguracja HIQSDRa.
Dzięki twojej Pawle myśli, że sygnały pewnie są pomieszane, tknęło mnie zeby tam kopać.
A już się bałem, że bede musiał zostać przywiązanym z tym radiem do kompa...
Wielkie dzięki Paweł .

Witek
30-10-2017 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości