Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Tulipan DDC/DUC
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #11
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Arturze, świetna robota. Podpinałeś może sam moduł DDC po ethernecie z komputerem ?
Super by było, gdybyś się pochwalił, gdzie kupowałeś te najdroższe części ( matryca FPGA, przetworniki A/D oraz D/A ...). Jest tego pełno u chińczyków, a nie jest problemem dzisiaj kupić przez przypadek malowanki...

Pozdrawiam

73 Paweł
17-02-2016 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #12
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
ADS5500I kupilem tutaj:
http://www.aliexpress.com/item/ADS5500IP...82908.html
za 10$ i nie wyglada na malowanke, sprawdzajac omomierzem masy analogowe wszystkie sa ze soba polaczone. Uklad moze byc niesprawny, może być przeszlifowany z wolniejszego modelu ale jest to ten uklad (no chyba ze Chinczycy doszli do perfekcji w malowankach i jakos te nogi ze soba lacza zgodnie z nota i je na nowo zalewaja plastikiem). W zwiazku z tym ze jego cena znowu spadla do 9 dolarow zakupilem drugi i czekam az przyjdzie, jak numer serii bedzie inny to juz na pewno bedzie to oryginal.
Altere (2szt) kupilem tutaj:
http://www.aliexpress.com/item/EP3C25Q24...29432.html
i jedna chyba spalilem bo zle spozycjonowalem scalaka na PCB i goracym powietrzem rozlutowywalem wiec chyba nie wytrzymał.
Drugi dal sie zaprogramowac ledy kontrolne zgasly wiec jest OK. Po podlaczeniu kabla zapala sie drugi led przy RJ wiec jest chec nawiazania konektu. Tylko ze mi nie pinguje.
Nie wiem czy nie powinienem maski sieci rozszezyc bo w domu mam numeracje standartowa, a Cyclone ma wgrany software od Tulipana DDC/DUC (po kompilacji R6DAN) i nie wiem jaki jest jego IP, a nier chce mu głowy takimi pytaniami zawracać. Musze z pracy przyniesc kabel krosowy (albo w domu w wolnym czasie go zrobic) i sprobuje bezposrednio z komputerem, puszcze skaner IP i wszystko bede wiedzial (jak bedzie sprawna elektronika).

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2016 1:16 przez SP3OSJ.)
18-02-2016 1:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 12-04-2012
Post: #13
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Artur, na stronie http://www.sdr-deluxe.com/publ/rukovodst...sk/1-1-0-4 znalazłem informacje dotyczace adresacji IP, oraz info o zalecanej prędkości interfejsu sieciowego.

Link znalazłem na stronie http://www.sdr-deluxe.com/publ/transiver..._0/1-1-0-1

/SQ3GOK
22-02-2016 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #14
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Артур, как у вас продвигаются дела? Запустили трансивер?
01-03-2016 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #15
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Ja czekam na części z Aliexpress (Cyclone nr 2 i BLM21PG331). DSP zaprogramowane, Altera nr 1 zaprogramowana. Ja robię dwie PCB nr 2 razem. Jeden to HIQSDR, drugi to miniHIQSDR.
Nie podoba mi się gniazdo USB i RJ45 są za blisko siebie, źle to wygląda, ale się mieści, trzeba bedzie to poprzesuwać.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2016 23:15 przez SP3OSJ.)
01-03-2016 23:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #16
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Już jestem gotowy.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2016 2:23 przez SP3OSJ.)
05-03-2016 2:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 24-03-2009
Post: #17
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Czesc Artur,
nie bardzo mogłem zrozumieć Twoje zapytanie na forum HIQSDR, czy ono dotyczy problemów z zainstalowaniem oprogramowania do dwóch wersji, HIQSDR i HIQSDRmini?...
jesli tak, to moze materiały na tej stronie coś pomogą

http://rus-sdr.ru/download/

życze powodzenia, a swoją drogą gratuluję prężnosci w działaniach...u mnie to idzie znacznie wolniej ale i tak szybciej niż było z PicaStar,hi...

Witek.
Jak coś, to pytaj, ja z rosyjskim se radze całkiem całkiam(oby nie takim jak Twój translator pisze, hi)
05-03-2016 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #18
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
No właśnei Владимир R6DAN na swojej stronie zamiescil dwa firmware do Cyclone. Sa one po kompilacji wiec nie mozna zajrzeć do środka, co jest zmienione miedzy tymi wersjami (hiqsdr a hiqsdrmini).
Fakt jest taki że obie wersje elektronicznie różnia sie nieznacznie. Rodzaj użytych stabilizatów i filtrów LC do pominiecia, Róznica jest tylko w tłumikach, wzmacniaczach, czyli tego co jest na wejsciu od danteny i inny jest conwerter A/D ale sa one elektronicznie bardzo podobne. Reszta jest taka sama. Nie wiem dlaczego po wgraniu drugiego software układ cały sie "wykłada" spada prąd zasilania, gaśnie led przy RJ45, zapalają sie ledy przy Cyclone informując o złej pracy układu. Natomiast firmware hiqsdr wskazuje na poprawna pracę układu w obu moich układach (hiqsdr i hiqsdrmini). Dla jakiegoś powodu Владимир umieścił te dwa firmware. Ja chciałem się dowiedzieć dlaczego? Pytanie to mógłbym zadać samemu autorowi ale wiem że jest zajęty, widać to po efektach jego prac, wiec nie chciałem mu głowy zawracać, licząc że ktoś inny odpowie i określi problem.

Artur
05-03-2016 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #19
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Посмотрите cqham, я там ответ написал.
Трансивер активировали? Он заработал?
05-03-2016 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #20
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Rozumiem hiqsdrmini versja 2 ma inny procesor. Tam jest Cyclone 4 luytowany na kropki.
Dla hiqsdrmini versja 1.4 trzeba wgrywac "hiqsdr"

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2016 19:16 przez SP3OSJ.)
05-03-2016 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości