Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Tulipan DDC/DUC
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1
Transceiver Tulipan DDC/DUC
Nowy TRX Tulipan z bezpośrednia digitalizacją (bez przemiany) nazywanym SDR-em drugiej generacji.
W projekcie w układzie PA znajdują się cztery tranzystory RD16HHF1 z założeniem że będą oddawana oddawać ponad 30W mocy w antenę. W/w tranzystory maja małą pojemność bramki i sporą rezystancję wiec powinny nadawać się do łączenia w równoległe kaskady. Wadą tych małych pojemności złącz jest trzeba zadbania o dobre odprowadzanie ciepła bo szybko wzrastające ciepło wprowadza zniekształcenia w pracy tych tranzystorów. Jeśli okaże się ze takie kaskady nie będą chciały pracować wydajnie na 50MHz będzie można je zamienić na RD15HVF1, ewentualnie zostawić tylko dwie sztuki. Płytki PCB pomimo podobieństwa i wykorzystania tej samej obudowy nie są zamiennie z PCB od Tulipana SDR (czerwone).
Opracowałem dwie płytki HIQTRX (PCB nr 2) jeden z opracowania N2ADR z klasycznymi układami nóżkowymi (ATT: RF2420, LNA: LTC6405, A/D: AD5500), drugi z układami z miniHIQSDR z lutowaniem gorącym powietrzem (ATT: PE4306, LNA: AD8099, A/DADS6145). Wszystkie przekaźniki są przewlekane - są one łatwiejsze w montażu zwłaszcza jak są blisko siebie i jest ich ponad 30szt.
Jeśli chodzi o oprogramowanie to ładowane jest ono z dwóch rożnych programatorów ST-Link znanego z Tulipana SDR i z Altera - USB Blaster. Składa się z trzech części i według mojej najlepszej wiedzy soft do Cyclone3 jest wsadem w pełni otwartym autorstwa N2ADR z plikami źródłowymi, oprogramowanie DSP do STM-a autora RX9CIM jest plikiem wsadowym bez plików źródłowych, i oprogramowanie do STM-a do Kontrolera tego TRX-a jest ono własnością R6DAN i jest płatne. Do kupienia (odblokowania) tutaj. Mam nadzieję że nic nie namieszałem.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2016 22:17 przez SP3OSJ.)
03-02-2016 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #2
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Czy jest szansa zakupić komplet płytek ?
04-02-2016 7:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 19-09-2013
Post: #3
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Myślę że byłoby to możliwe, ale na pewno nie polutowane i uruchomione.
Jeżeli ktos szuka samych autonomicznych płytek HIQSDR do dużego Tulipana to posiadam dwie takie PCB + jedna HIQTRX (dodano DSP i wzmacniaczem mcz.)
Obie projektu RA4CJQ wzorowane na DB1CC. Plytki sa pozłacaner i czterowarstwowe.
Mi są one już niepotrzebne.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2016 14:29 przez SP3OSJ.)
04-02-2016 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 19-09-2013
Post: #4
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
(04-02-2016 12:09)SP3OSJ napisał(a):  Myślę że byłoby to możliwe, ale na pewno nie polutowane i uruchomione.
Jeżeli ktos szuka samych autonomicznych płytek HIQSDR do dużego Tulipana to posiadam dwie takie PCB + jedna HIQTRX (dodano DSP i wzmacniaczem mcz.)
Obie projektu RA4CJQ wzorowane na DB1CC. Plytki sa pozłacaner i czterowarstwowe.
Mi są one już niepotrzebne.
Czy ma ktoś wiedze o fake'ach?.
Kupiłem ten sam układ w różnych cenach. Czy ten tańszy nosi znamiona podróbki?
Musze wystawić opinie (lub otworzyć spór) - a nie mogę tego inaczej sprawdzić jak tylko wzrokowo. Z pomiarów omomierzem wynika że tam gdzie są masy wyprowadzenia wykazują połączenia ze sobą (jest tego trochę), oprócz podkładu który nie ma połączenia z niczym, ale tak być chyba powinno że radiator podkładowy elektrycznie jest osobno.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2016 19:52 przez SP3OSJ.)
10-02-2016 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #5
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Ja rozglądałem sie na Ali z tym scalakiem i w ostateczności zamówiłem sampla w TI. Mam nadzieję, że mi nie wyślą malowanki a przesyłka juz idzie Smile
Ten za 11$ też ma szanse działać. Kilka scalaków które kupiłem po okazyjnych cenach na Ali działało. Prawdopodobnie ktoś je wynosi z produkcji albo robią nadwyżki po nocach.
Sprawdzić można jeszcze w specjalnej testowej podstawce ale ona będzie droższa niż oryginalny scalak, dla jednej sztuki się nie opłaca.
11-02-2016 1:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 19-09-2013
Post: #6
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Oprogramowanie do Cyclone i do STM'a (DSP) wgrane. Układ pobiera 700mA przy 5V. Wszystkie LED-y procesora zgasły azapalił sie LED od RJ45. Wyglada że wszystko pracuje poprawnie.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 23:07 przez SP3OSJ.)
12-02-2016 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #7
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
A to oprogramowanie jest free czy to jest to do którego należy kupić klucz ?
13-02-2016 1:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 356
Dołączył: 30-07-2011
Post: #8
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Arturze, to teraz podpiąć poprzez skrętkę RJ45 do switcha/komputera i na szybko sprawdzić czy działa prawidłowo. W między czasie składać resztę.

Pozdrawiam

73 Paweł
13-02-2016 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #9
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Ok, dopiero jutro będę zamawiał części. Zbieram moc przed lutowaniem Smile
14-02-2016 0:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 19-09-2013
Post: #10
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
... a ja juz prawie mam. Jeszcze ceweczki i można ustawiać sie po software.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2016 1:47 przez SP3OSJ.)
17-02-2016 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości