Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Tulipan DDC/DUC
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 24-03-2009
Post: #31
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Czesc,
dzieki wielkie za zainteresowanie moim ,,przypadkiem"...
Dzisiaj troche podziobałem, pokombinowałem i wreszcie zaskoczyło...pomogły mi twoje pytania pomocnicze, chociaż do konca teraz nie wiem co sknociłem wczesniej.
Teraz siedze i raduję sie pierwszorzednym odbiorem z pomocą SDR`a, tym bardziej ze to są moje pierwsze doswiadczenia w tym temacie.
Teraz kolej na opanowanie tematu nadawania z programem Quisk. Chodzi mi po głowie spróbowanie zaprząc PowerSDR`a do obsługi tego HIQSDR ale nie wiem gdzie go znaleźć i czy jest on darmowy.
Niestety nie udaje mi sie tutaj wkleić zakładki z konfiguracją Quiska...
Teraz poproszę o podpowiedzi dotyczące ustawień aby uruchomić nadawanie z pomocą Quisk`a i ewentualnie info na temat PowerSDR`a.
Pozdrawiam.

Witek, SP5TAA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016 22:16 przez SP5TAA.)
30-04-2016 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #32
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Aby nadawać, musisz w Quisk-u mieć prawidłowo skonfigurowaną kartę dźwiękową - wejście mikrofonowe.

Należy również pamiętać, że przy współpracy HiqSDR z komputerem mikrofon podpinamy pod komputer. Na PCB od Artura zamieszczony kodek audio oraz DSP używany jest tylko przez sterownik Tulipana.

W utworzonej konfiguracji dla HiqSDR w zakładce Sound, pozycja Microphone input należy ustawić urządzenie wejściowe mikrofonu.

Nie wiem jak to wygląda pod windowsem, natomiast pod linuksem
İmage İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016 23:11 przez SQ8MVY.)
30-04-2016 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #33
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Z PTT jest problem bo nie bardzo wiadomo jak tym sterować. Kontoler R6DAN ma swoje sterowanie PTT i ono pracuje bo przekaźniki pzełączają prawidłowo i slychac mikrofon w głośniku ale sygnal wcz na wyjściu HIQSDR jest jakiś ciagly - jakby odwrotny jak się mówi do mikrofonu to nosna maleje (AM?). Cyclone ma również swoje sterowanie PTT po transoptorze. Jak zadałem to pytanie to najpierw dostałem odpowiedz ze jest to obojętne a za drugim razem ze PTT ma być od kontolera. Może jest to wina firmware bo sa dwa rozniace się hiqsdr: mini (Cyclone4) i normalny (Cyclone3)

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2016 13:49 przez SP3OSJ.)
04-05-2016 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #34
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Wlasnie zakonczyłem projekt DDC. Rowno rok temu zaczynałęm przeprojektowywanie klasycznego Tulipana SDR na wersje kompaktowa i chyba wyszedl fajny transceiver. Tulipan DDC/DUC jest chyba projektem mniej udanym. Jesli uda się kupić czesci do tego TRXa po nienaturalnie niskich cenach (1/10 wartosci rynkowej), wtedy koszty polprzewodnikow sie zrownują miedzy tymi transceiverami, to należy pamiętać że oprogramowanie (firmware) do DDC/DUC jest płatne i kosztuje dodatkowo ok 100$. Wady jakie ma DDC w porownaniu do Tulipana SDR jakie zauważyłem są cztery:
1) Generator 122.880 nie jest osiagalny w wersji z kompensacja temperaturowa wiec po zalaczeniu TRX DDC troche plywa (wersja SDR ma generator 100Mhz i tu można zastosowac bezproblemowo TCXO i ciszy c sie stabilnością od początku pracy radia)
2) Przy szybkim strojeniu DDC nastepuje wyplaszczenie spektrum i nie widac stacji, to byl chyba powod dla ktorego autor kontrolera zrobil wariant wyswietlania jako domyślny gdzie pektrum stoi w miejscu w obrebie 48kHz a wskaźnik sie rusza (przypomina to trochę stare radio ze skala analogowa i wskażnikiem)
3) Przy próbach porownywania odsluchu stacje odbierane w klasycznym SDRze brzmia lepiej (sa bardziej miekkie - jakby korespondent siedzial w radiu) Może być to spowodowane gorszym przetwornikiem AD/DA w DDC/DUC.
4) Dziwnie pracuje przełączanie enkodera na szybsze strojenie - jakos to sie haczy, jak zaskoczy to od razu poł Mhz sie przesunie. Mozę można to gdzieś w menu poustawiac.

Jedno jednak w moim DDC jest jednak lepsze, to moc wyjsiowa. Z 4 tranzystorów RD16HHF (bias: 4X400mA) osiagnąłem ciągłej mocy 30-40W w zalezności od pasma przy prądzie 8-9A.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2016 19:28 przez SP3OSJ.)
28-05-2016 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #35
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Czy można prosić o dokumentację do PCB niebieskich z ADC na ADS5500I - opis/PDF obsadzenia PCB, opis/rysunki nawinięcia transformatorów na PCB PA ?. Soldermaska z opisem na moich PCB obecnie jest trochę nieczytelna....

73 Paweł
09-05-2017 8:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 19-09-2013
Post: #36
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Cześć Paweł, przesyłam opis PCB i dokumentację BPF. LPF jest od klasycznego Tulipana dodane jest tylko 50MHz nawijane na czarnych Amidonach 50-10). Wyliczenie ilości zwojów znajdziesz wpisując w wyszukiwarkę "Amidon kalkulator" (Iron Powder). Przy wyliczaniu BPF (i czarne od LPF) na Amidonach od tego, co z kalkulatora wyszło odejmowałem po jednym zwoju i nawijałem bardzo ciasno. Tam gdzie jest 45 i więcej zwojów nawijałem 0,2mm, na następnych 0,3mm a tam gdzie było parę zwoi to 0,4mm (żółte 30-6). Mam nadzieje, że jest to ta wersja. Jak nie, to będę jej szukał, ale wtedy poproszę o foto PCB nr 2 bym mógł to porównać? Transformator na Amidonie FT37-43 (miedzy operacyjnym a driverem) to siedem zwojów trifilarnie, ale nie za gęsto 1 obrót na 5mm. Następny lornetka BN-43-302 trifilarnie 3zwoje, po czym rozszycie i jedna linia z powrotem w otwory lornetki robiąc czwarty zwój wychodzą z drugiej jej strony i jest to uzwojenie pierwotne (od strony pojedynczego RD), Czyli cztery zwoje pierwotne wtórne dwa razy po 3 zwoje. Prądy driver 400mA końcówka 4x po 250mA. To chyba powinno wystarczyć.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

.pdf  final_sch_pcb.pdf (Rozmiar: 2.17 MB / Pobrań: 201)

Artur
09-05-2017 20:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #37
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Tak Arturze, po szybkim porównaniu z moim PCB wydaje się, że opis pasuje. Dzięki

73 Paweł
09-05-2017 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości