Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TUNINGUJEMY RADMORA... !
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #21
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
No...(!) Wczoraj dotarł Merkury, także do modernizacji. Kolega krótkofalowiec się dowiedział że to można zrobić i mówi - to weź zrób zobaczymy co wyjdzie. Cool
No i "sie narobiło" - okazuje sie że kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu oberwały od zawyżonego napięcia. Nie mogli od razu wstawić tam kondensatorów na 63 Volt ?? Teraz ja muszę to zrobić. Owszem radio gra ale na obudowach są ślady wyciekającego elektrolitu i w zasadzie kiedy oglądam płytkę przedwzmacniacza to myślę że jednak polska ELWA to była FIRMA przez duże F. Kondensatory zachodnie po takim incydencie wystrzeliły by dawno, podobnie polskie tantale. A te... grają ! Teraz zamiana na 63 Volt i powinno być OK. Zamieniłem tranzystory NPN ma BC 550 C i jest poprawa zwłaszcza że oryginalne miały różnicę w parametrach H-21. Jeden miał 430 a drugi 480. Wstawione dwa jednakowe o wzmocnieniu 490 poprawiły brzmienie. Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2015 19:45 przez SP3SUZ.)
24-09-2015 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VZX Offline
Leszek
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 24-10-2010
Post: #22
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Witam,
Moje trzy grosze w sprawi tuningu Radmora ITP sprzętu.
To jest moja wersja stero dekodera na TCA4500.
http://sp3vzx.licho.org/index.php?option...&Itemid=65

Pozdrawiam Leszek SP3VZX..
Mój locator JO82GL90GF http://no.nonsense.ee/qthmap/
DigiRex prosty radiowy odbiornik krótkofalowy na miarę XXI wieku z cyfrowym sterowaniem i DSP
29-09-2015 13:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,098
Dołączył: 23-08-2009
Post: #23
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Kiedyś przerabiałem rosyjskie tunery "HI-FI" i też miałe opracowaną płytkę stereodekodera, niestety projekt po przeprowadzkach się nie zachował. Wyjęte dekodery pracowały w systemie polarnym. Teraz to chyba i u nich obowiązuje "normalny system stereo", może ktoś wie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2015 17:51 przez SP2JQR.)
29-09-2015 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #24
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Znam ten TCA. Fajny układ ale ja upieram sie przy Philipsie. Co do rosyjskiego systemu... a nie wiem . Wiem że mieli jakiś swój system i u Nich działał.
29-09-2015 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 29-08-2009
Post: #25
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
W dawnych czasach jak brakowało tca4500 (uważanego wtedy za najlepszy z dostępnych) robiłem dekodery na lm1310. Całkiem OK to grało.

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
03-10-2015 8:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #26
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
No i "sie narobiło". Trzeszczy jak licho prawy kanał, odłączam sterowanie ... dalej trzeszczy! Czyli końcówka... Wnerwiłem sie jak nie wiem bo póki stało w warsztacie to grało a po przyniesieniu do pokoju zaczęły sie schody. Popatrzyłem na schemat i stwierdziłem ze to jest przysłowiowa godzina roboty. Wyjąłem płytki końcówek wywaliłem stare elektrolity ( wszystkie jak lecą) i wstawiłem tam nowe sprawdzone ( swieżo z demontazu działającego urządzenia - hi ale przemierzone i z jednej partii ( produkcyjnej, nie mylić z PiSem!) Zakładam... trzeszczy dalej! Dotykam oprawek zabezpieczeń na płytkach a tam śniedź i kurz! Na dodatek po dotknięciu przestało trzeszczeć! Wyczyściłem i ruszyło ( na razie ) Teraz tesuję ale nawet pod naciężśzymi afrykanskimi rytmami nie zatrzeszczał. Zobaczymy jak zgaszę na godzinę i po spacerze z psem odpalę znowu. Podczas prac okazało się że... na wejściu zamiast 47 uF sa po 22 uF w dodatku wyschnięte przez co aby wyrównać wzmocnienie poprzedni właścicel podkręcił prawy kanał na plus gałka. Jak stała równo nie było wzmocnienia. Teraz jest OK. Poza tym wróciło brzmienie! Ciepła barwa, umiarkowane tony na pokrętłach a nie jak dotąd powyżej połowy i jeszcze było za mało. Jest tylko jedno "ale..." okazuje się że na schemacie w pewnych punktach pracy są diody Zenera 7,5 V natomiat u mnie ich nie ma !!! zamiast 7,5V jest 12,5 V Ale skoro fabryka tak zrobiła... Niech tak gra ! Zobaczymy ile pogra, powinno w zasadzie grać skoro do tej pory było OK... Aha! w filtrach napięciowych dałem kondensatory dwa razy większej pojemności. A kto bogatemu zabroni ? Hi! Cool
Od 18/00 gra ja trzeba! więc chyba trafiłem. Koledzy zrobi ktoś płytke pod stereodekoder według dokumentacji? Dam dkokumentacje według Philipsa a tam jest płytka doświadczalna i te chciałbym wykonać. Ma ktos chęć? A jesli tak to za ile?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2017 22:56 przez SP3SUZ.)
17-10-2017 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #27
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Skoro wzmacniacz jako tako gra to teraz kolej na radio. Konkretnie na wymiane filtrów FCM 10,7 MHz na Philipsowskie kwarcowe od radia samochodowego. Znalazłem dwa stare( działające !) radia Philipsa w punkcie utylizacji pojazdów i wypatroszyłem trochę części. Były tam tez dwa komplety filtrów FM 10,7 i dwa komplety filtrów AM równiez 10,7. te z AM przydadzą się do radia CB bo odbiornik jest za szeroki i ma z 15 kHz tak na dzień dobry. W najbliższym czasie spróbuje i wymienie te od FM. Powinno sie trochę poprawić moim zdaniem pod wzgledem szumów i selektywności. To samo zrobie w Tosce AWS 303 i porównam oba te radia. moze byc ciekawie. Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2017 19:51 przez SP3SUZ.)
29-10-2017 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości