Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TUNINGUJEMY RADMORA... !
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 30-09-2013
Post: #21
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
No...(!) Wczoraj dotarł Merkury, także do modernizacji. Kolega krótkofalowiec się dowiedział że to można zrobić i mówi - to weź zrób zobaczymy co wyjdzie. Cool
No i "sie narobiło" - okazuje sie że kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu oberwały od zawyżonego napięcia. Nie mogli od razu wstawić tam kondensatorów na 63 Volt ?? Teraz ja muszę to zrobić. Owszem radio gra ale na obudowach są ślady wyciekającego elektrolitu i w zasadzie kiedy oglądam płytkę przedwzmacniacza to myślę że jednak polska ELWA to była FIRMA przez duże F. Kondensatory zachodnie po takim incydencie wystrzeliły by dawno, podobnie polskie tantale. A te... grają ! Teraz zamiana na 63 Volt i powinno być OK. Zamieniłem tranzystory NPN ma BC 550 C i jest poprawa zwłaszcza że oryginalne miały różnicę w parametrach H-21. Jeden miał 430 a drugi 480. Wstawione dwa jednakowe o wzmocnieniu 490 poprawiły brzmienie. Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2015 19:45 przez SP3SUZ.)
24-09-2015 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VZX Offline
Leszek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 24-10-2010
Post: #22
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Witam,
Moje trzy grosze w sprawi tuningu Radmora ITP sprzętu.
To jest moja wersja stero dekodera na TCA4500.
http://sp3vzx.licho.org/index.php?option...&Itemid=65

Pozdrawiam Leszek SP3VZX..
Mój locator JO82GL90GF http://no.nonsense.ee/qthmap/
DigiRex prosty radiowy odbiornik krótkofalowy na miarę XXI wieku z cyfrowym sterowaniem i DSP
29-09-2015 13:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,038
Dołączył: 23-08-2009
Post: #23
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Kiedyś przerabiałem rosyjskie tunery "HI-FI" i też miałe opracowaną płytkę stereodekodera, niestety projekt po przeprowadzkach się nie zachował. Wyjęte dekodery pracowały w systemie polarnym. Teraz to chyba i u nich obowiązuje "normalny system stereo", może ktoś wie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2015 17:51 przez SP2JQR.)
29-09-2015 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 30-09-2013
Post: #24
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Znam ten TCA. Fajny układ ale ja upieram sie przy Philipsie. Co do rosyjskiego systemu... a nie wiem . Wiem że mieli jakiś swój system i u Nich działał.
29-09-2015 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 696
Dołączył: 29-08-2009
Post: #25
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
W dawnych czasach jak brakowało tca4500 (uważanego wtedy za najlepszy z dostępnych) robiłem dekodery na lm1310. Całkiem OK to grało.

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
03-10-2015 8:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości