Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TUNINGUJEMY RADMORA... !
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #11
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Dzisiaj są inne czasy i inne zespoły głośnikowe. Układ przedwzmacniacza jest archaiczny i pomijając sam układ, przydałoby się już opcjonalne rozwiązanie bez korekcji. Zobacz poza tym na układ końcówki mocy - tam nie ma nic dobrego, to końcówka z przestarzałym układem bootstrap. Wszelka dyskusja nad końcówką mocy jest pozbawiona sensu - zero rozwiązań wysokiej klasy.
Na uwagę zasługuje solidna konstrukcja mechaniczna i dobrze prowadzona masa .... no i te obłędne, japońskie wskaźniki.
Dla mnie, to radio kultowe i kiedy byłem w jego posiadaniu, to doprowadziłem go niemal do stanu fabrycznego. Żeby nie umniejszyć wartości kolekcjonerskiej nawet stereodekoder był wpinany jako moduł w podstawkę US (to rozwiązanie pozwoliło wykorzystać prawie wszystkie fabryczne układy LC).
17-09-2015 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 278
Dołączył: 30-09-2013
Post: #12
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Owszem , ale dla mnie to kawał porządnego sprzętu i nic tego nie zmieni. Na dodatek polskiego, i TO jest w tym wszystkim najlepsze!
17-09-2015 14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 278
Dołączył: 30-09-2013
Post: #13
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
DEKODER w tym radiu akurat rzeczywiście nie najlepszy, ale już lepszy niż diodowy w Atenie Stereo z lat 78/80. Co Koledzy powiecie na wstawienie tam dekodera Philipsa typu TDA 1591 ? ma kilka takich z rozebranych odbiorników samochodowych. Kobylaste rozmiary płytki na której jest zrobiony oryginalny dekoder pozwalają na rozwinięcie ułańskiej fantazji i tam w zasadzie można wszystko wsadzić co tylko działa. ale ja mam sentyment do części Philipsa bo Philips jest chyba jedyna firma która wali wagony części do sklepów i sie nie boi że ktoś cos czasem "skopiuje". Rzucają partie części do sprzedaży na zasadzie "macie i się bawcie" i to jest fajne. Tak więc zabieram się za tuningowanie przedwzmacniacza i układu barwy tonu a w przygotowaniu wersja dekodera według Philipsa, oczywiście filtry plus dwa tranzystory w każdym kanale zostają! Cool


Załączone pliki
.pdf  tda1591.pdf (Rozmiar: 170.88 KB / Pobrań: 577)
20-09-2015 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #14
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Osobiście zastosowałem TA7343AP - prostota aplikacji , b. dobre parametry i cena około 4 zł.
20-09-2015 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 278
Dołączył: 30-09-2013
Post: #15
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Tak widziałem ten dekoder ale to prościzna rodem z jamników. Ten Philipsa mam za darmo z demontażu to go "wprojektuję w płytkę" a przy okazji nową płytkę -hi. Jest tam jeszcze jeden "plus" tej akcji. Mianowicie rezonator tego dekodera jest obliczony na 455 kHz. Tam jest ten smieszny odbiornik AM który można przerobić np. na 7 MHz lub na inne a ten piezoceramik będzie jak znalazł. Bo prawdę mówiąc ten AM na długie fale to tam potrzebny jak gwóźdź w... A projekt płytki mam juz w głowie teraz tylko wsadzić go Eagle'm na laminat i zobaczymy co z tego wyjdzie.
20-09-2015 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 479
Dołączył: 05-04-2010
Post: #16
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Z tych czasów pamiętam nowy stereodekoder zastępujący badziew UL1601. Mam sporo złomu
caraudio i mogę podarować bardzo nowoczesne podzespoły . Np audioprocesory dsp ze stereodekoderem od Philipsa.

Mam też do oddania dekoder RDS. Jak radmora tuningować to po wiejsku - na maksa Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
21-09-2015 20:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 431
Dołączył: 05-04-2011
Post: #17
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Chłopy na elektrodzie już to przerobiły i piszą tak:
"Moduł stereodekodera do RAMORA-5102(T) podłączanego w miejsce starego układu UL1601. Cała stara płytka z filtrami pozostaje bez zmian. Mniejszy szum w trybie stereo, lepsza separacja kanałów, prosty montaż, stereo zaskakuje już przy bardzo słabym sygnale."
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic176951.html
Zastosowano wspomniany już: TA7343
22-09-2015 8:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 28-05-2010
Post: #18
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Tu wersja steredekodera na LA3410 ( jeden z lepszych scalaków):
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...10&start=0
22-09-2015 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 278
Dołączył: 30-09-2013
Post: #19
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
jednak przy Philipsie te dekodery wyglądaja na słabsze. Sie zobaczy... sie pomyśli... i się zrobi. Pomalutku, a dojdziemy do jakichś wniosków.
23-09-2015 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 479
Dołączył: 05-04-2010
Post: #20
RE: TUNINGUJEMY RADMORA... !
Trzeba Radmora tjuningować na DAB+ . Ale to już chyba z fabrycznych kitów bo głowa za mała na to Sad

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
23-09-2015 22:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości