Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #61
RE: Arduino
Jeszcze na such bez płyty

ok. odpalasz
File-->new-->project--> Arduino project // GO

Arduino series - zostaje standard (bo chyba nie masz due)

częstotliwość - dla zwykłych też zostaje 16

NEXT

tu wpisujesz nazwę i ścieżkę - resztę sobie sam dopisuje

no i OK i otwiera okno z przykładowym projektem.

Teraz Build-->select target--> i wybierasz płytkę
i Build --> build and run - i tu odpala się builder. Wybierasz port i gotowe.

U mnie działa (właśnie podłączyłem nano)

aaa ja nic nie instalowałem. ściągnąłem zipa (a raczej 7zipa) z githuba i rozpakowałem katalog. I idzie na żywca, bez instalacji

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
06-09-2013 11:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #62
RE: Arduino
(01-07-2013 10:31)SP6IFN napisał(a):  Kit do montażu Arduino można kupić za połowę wartości zmontowanego....

Polecam zestaw z AVT AVT-5272....który jest w pełni zgodny, a nawet zmontowany kosztuje połowę oryginału...

Używam go...oraz różnych dodatkowych płytek oraz wersji z różnymi procesorami...Podoba mi się w tym szybkość z jaką można wykonać układ próbny...(do testów)...

Osobiście przerobiłem ustawienie w WinAVR i ładuje w niego nawet programy z C poprzez bootloader z arduino....

--= SWL SP6-01-396 =--
06-09-2013 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #63
RE: Arduino
Zmontowany klon Uno R3 na allegro można kupić poniżej 50zł. U chińczyków na ebay 11-12$ razem z przesyłką poleconym i kablem usb.
No i jest to obecna wersja referencyjna.
Moim zdaniem propozycja AVT jest słabo atrakcyjna cenowo.

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
06-09-2013 12:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #64
RE: Arduino
Dzięki MAc.
Jednak nie całkiem doczytałem a właściwie zasugerowałem się kompilatorem oryginalnym Arduino. Tam zapisuje się projekt na końcu, tu na początku. Ja uparłem się wczoraj na uruchomienie jakiegoś już wcześniej pisanego programiku.
W tym kierunku który opisałeś wszystko działa, faktycznie otwiera się pole wyboru rodzju płyty itd. Dalej niestety.....u Ciebie działa i jest OK, a u mnie ten sam błąd co wczoraj, patrz załącznik. Najwidoczniej z moim XPekiem coś nie tak, wieczorem będę to samo ćwiczył na Viście w laptopie.
Paweł!
Teraz do Ciebie, my tu nie rozpatrujemy wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami......itd, itp. My tu rozmawiamy o poważnych sprawach. Hardware juz omawialiśmy rok temu......w Burzeninie. A nawiasem mówiąc używam właśnie AVT 5272 z kitu do montażu, który kosztował mnie jeszcze mniej niż w AVT. Cyfronika wyprzedawał to bardzo tanio. Resztę dorabiam sam.....potrafię zaprojektować płytkę pod konkretne potrzeby. Czyli swoje koszty ograniczam do niezbędnego minimu..... Tutaj chciałem pisać w przyjemniejszym dla oka IDE. Niemniej Dzięki za rady!
Rysio!
Mac!
Zapomniałem napisać.....oczywiście program się nie instaluje w systemie, podobnie jak poprzednie wersje Arduino poniżej v1.01.
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2013 14:16 przez SP6IFN.)
06-09-2013 14:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 670
Dołączył: 26-09-2012
Post: #65
RE: Arduino
Nie znam Arduino. To wygląda jak wewnętrzny błąd programu, kod błędu jak zwykle jest psu na rower. Czasem, jak mamy szczęście, takie błędy są spowodowane problemem z uprawnieniami/dostępem do plików/ do rejestru systemu.
Z własnego doświadczenia z GCC podpowiedział bym tak (GCC , a konkretnie wxWidgets/wxDev itp nie chciało mi się uruchamiać w którejś wersji z powodu spacji w "program files"...)
- Czy jesteś zalogowany jako admin (kiedy instalujesz i uruchamiasz). To zawsze pomaga Smile
- W miarę możliwości nie instaluj swoich programów na partycji systemowej i w Program Files (odpada część problemów z dostępem do plików, zwłaszcza Win7 i Vista po aktualizacji)
- Zainstaluj w katalogu o prostej nazwie (bez wykrzykników, a tym bardziej ą, ę, itp), i tamże wrzucaj projekty (niektóre programy głupieją)
- Wyłącz na próbę antywirusa (trzymanie plików otwartych przez antywirusa, ect - kacpersky kiedyś mi krzyczał ze gcc to wirus!)
Mam nadzieję że te "porady" coś rozjaśnią.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2013 16:23 przez SQ5KVS.)
06-09-2013 16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #66
RE: Arduino
A ja mialem cos takiego lub podobnego jak nie mialem podlaczonego zestawu...nie pytaj mnie po kompilatorowi port COM od zestawu...no i kompilator byl troche starszy 0.98 (ostatnia z zerowek)

Y

--= SWL SP6-01-396 =--
06-09-2013 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #67
RE: Arduino
Po zainstalowaniu, a właściwie przekopiowaniu na Vistę, program działa bez problemu.
Odpowiadając Karolowi.....w zasadzie tak postępuję jak pisałeś, lecz jak widać jestem głupszy niż mój XPek na stacjonarnym komputerze, bo to on mną rządzi a nie ja nim. Coś tam jest w systemie nie tak i trudno mi to znaleźć. W obu komputerach ten sam antywirus Norton, bo to wersja na 3 kompy była, więc nie tu problem. Możliwe więc są inne warianty których niestety nie znam.
Co do samego programu o którym piszę......to trzeba się go nauczyć obsługiwać, robi trochę inaczej niż kompilator arduino.......nie mogę jak na razie uruchomić programów pisanych wcześniej, zamknięte jest okno wyboru docelowej płyty.
Natomiast gdy otworzę nowy projekt....to dalej już działa, program tworzy sobie jeszcze dodatkowe pliki w projekcie ważne dla jego działania, tego nie było w kompilatorze Arduino. Trzeba będzie chyba po założeniu nowego projektu wkopiować w okno poprzednio pisany programik aby utworzyły się te dodaki. Pobieżnie je oglądnąłem.....bez nich Code::Blocks Arduino nic nie zrobi.
Pobawimy się i zobaczymy. Ogólnie obiecująco to wygląda, a czy warto się nim interesować.....zobaczymy.
Dzięki Wszystkim za pomoc w opanowaniu, problem jak zwykle leżał gdzie indziej, najbliżej ocenił go Karol.
Tradycyjnie załącznik że nie kłamałem pisząc że na Viście działa.
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage
06-09-2013 23:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #68
RE: Arduino
Witam.Zakupiłem arduino uno,LCD 2x16,kabelki, płytkę do montażu,moduł ad9850, a nawet moduł I2C.Przekopiowałem ze strony YDW.pl projekt syntezy DDS AD9850 i Arduino – wyśw. LCD. Zapuściłem weryfikuj i ręce mi opadły. Cała seria komunikatów.Tu przepisałem pierwszy.
"In file included from proj_ywd.ino:3:
H:_ _ _ /Encoder_Polling.h:9:error stray `\302` in program."
Może Ktoś może mi pomóc .Wszyscy piszą ,że prosta obsługa, ale tak naprawdę nie mogę znaleźć projektu,żeby był jakiś schemat i program źródłowy.nie szukam kitu z wgranym programem, bo tu się niczego nie nauczę.Takim marzeniem jest niby taka prosta synteza ale,żeby można było prześledzić jak jest taki program zbudowany i jaka jest konstrukcja programu. Mam już za sobą budowę jednopasmowego trx K2 + dds Jarka sp3swj,mam syntezę Olega9,syntezę 4Z5KY,jednopasmowy US5MSQ i teraz zbudowałem jednopasmowego husarka.Potrzebuję prostej syntezy bo te wszystkie są za bogate do jednopasmowego urządzenia.Tak padło na syntezę YWD.pl.Pytanie czy jest Ktoś kto mi pomoże.Do tej pory byłem tylko wykonawcą.
Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Andrzej
28-09-2013 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #69
RE: Arduino
1. podaj dokładny link do pliku
2. sprawdź, czy się poprawnie ścągnęło
3. sprawdź czy przypadkiem pliki nie są zapisane w utf8 a nie w ANSI

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
28-09-2013 15:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #70
RE: Arduino
Witam.tu jest adres http://ywd.pl/projekty/dds-ad9850-i-arduino-wysw-lcd/ .
Na tej stronie jest otwarty tekst programu.Myślę,że program Encoder_Polling.h jest coś nie tak.Wszystkie error (jest ich około20) dotyczą tego Encoder_Polling.h .
Na stronie http://ywd.pl/projekty/dds-ad9850-i-arduino-wysw-led/ jest pobranie tego programiku.Dzięki za odezwanie.

Andrzej
28-09-2013 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości