Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #81
RE: Arduino
Bo niestety - tak mi się wydaje - obsługa wyświetlacza jest trochę skopana i wyświetlacz jest odświeżany ciągle, niezależnie od zmian wyświetlanej wartości zamiast reagować wyłącznie na te zmiany. Do tego w głównej pętli jest "delay(50)" który jest na tyle duży, że może mieć wpływ na miganie. Przyjrzę się temu dokładniej po robocie.
Na razie "zakomentuj" ("//") wszystko co jest związane w wykorzystaniem LEDów, a przynajmniej to w głównej pętli i zobacz co się zmieniło.

Generalnie myślę o wstawieniu warunku typu if dir != 0 to "prezentacja" i wywaleniu bezwarunkowego wywołania "prezentacji" z głównej pętli.
Ale to potem bo na razie młyn.

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
02-10-2013 14:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #82
RE: Arduino
Tak naprawdę to chciałem zrobić syntezę na wyświetlaczu z nokii (Heniek),którą widziałem w Burzeninie.Zakupiłem arduino uno i czekam na jakieś opracowanie.W między czasie znalazłem ten generator z prawie kompletną dokumentacją. Pomyślałem, że trochę potrenuję, popatrzę coś douczę i zrobię jakiś generator.Trafił się ten YWD.Walczę od wczoraj z enkoderem, ale czy kręcę w lewo czy w prawo to częstotliwość idzie tylko do góry, no i to migotanie.To jest mój pierwszy kontakt z programem pisanym.Do tej pory miałem kontakt tylko z wsadem .hex.Dzisiaj rano odkryłem, że ten Heniek to Twoja sprawka.Już zakupiłem wyświetlacz nokia 5110 i będę czekał na publikacje a na razie to jeszcze potrenuję w YWD. Moduł LED jest mi kompletnie niepotrzebny.Przymierzam się go usunąć z programu.Ja go w ogóle nie mam i nie zamierzam mieć. Żeby wykonać ostatnią wskazówkę muszę się coś douczyć.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2013 17:09 przez SP6AUO.)
02-10-2013 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #83
RE: Arduino
Przepraszam Andrzeju!
Byłem nieobecny przez parę dni. Na PW zadałeś mi pytanie, ale ponieważ już jest po konkursie to materiały publikuję na forum, dla wszystkich do wykorzystania na zasadach open, jak było w tytule pierwszego postu. Załącznik zawiera wszystko co było wystawione w konkursie. Jest to moja wersji DDS_a na Arduino, po zaprogramowaniu procesor pracuje juz samodzielnie w docelowej płytce, dopasowanej wymiarowo do płyty czołowej TRx_a. Zdjęcie poglądowe (ale nie to samo co w Burzeninie) jest w początkowych postach tego wątku.
Rysio!


Załączone pliki
.zip  Praca nr_1.zip (Rozmiar: 287 KB / Pobrań: 393)
02-10-2013 18:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #84
RE: Arduino
Drogi Rysio.Nie ukrywam,że bardzo się ucieszyłem Twoim opracowaniem. Taka pełna dokumentacja to prawdziwy skarb.Jest tylko pewien problem.Nie chce się zweryfikować.Gdybym miał jakąś inną dokumentację z 1602 to bym porównał i może wyłapał błąd.Mam dokumentacjię drugą (synteza YWD) ale sterowanie lcd jest przez i2c.Inne zapisy przy mojej wiedzy (marnej) nie rozwiążą tego problemu.

LiquidCrystal lcd(13, 12, 11, 10, 9, 8); // Wlasna implementacja pinow dla wyswietlacza LCD

23 linijka podaje error.
Coś tu chyba brakuje, bo jest tych błędów kilkanaście i wszystkie się odwołują do lcd.
Pozdrawiam
Witam Maćku. Wykasowałem wpisy o led i program działa tak jak działał.dopinam plik obciętego programu.Jak będziesz miał czas i ochotę to zobacz może jeszcze coś można wyciąć.Chcę skrócić kroki na dwa stany 10Hz i 1000Hz.A na koniec Wyrzucić i2c.
Zostanie najprostszy generator dds.Może wtedy uda mi się jakoś ogarnąć jak zacząć pisanie programu.Mam już takie spostrzeżenia:1.biblioteki, 2. przyporządkowanie pinów modułom, 3. na razie jeszcze nie wiem.
Dlatego jak najmniej modułów ale pełny generator + s-metr.
Myślę,że w czasie prób skopałem pin4 albo pin5.Muszę to jakoś sprawdzić dlaczego częstotliwość idzie tylko do góry.oba piny są podparte przez 10k do +5V.Zdaję się,że przy łączeniu podałem +5V nie z tej strony rezystora.Tyle na dziś . Pozdrawiam


Załączone pliki
.ino  ywd_lcd.ino (Rozmiar: 5.42 KB / Pobrań: 377)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2013 19:35 przez SP6AUO.)
03-10-2013 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #85
RE: Arduino
Andrzeju!
Nie masz w katalogu biblioteki LiquidCrystal, podaję Ci ją w załączniku. Przekopiuj gdzie trzeba i rusza, nie ma siły. W moich opracowaniach jest schemat jak ma być wszystko podłączone. Nie obraź się, ale zacząłeś od rzeczy trudniejszych. Pobaw się jakimiś prostymi programikami zmieniając to i owo, przy tym obserwuj co się dzieje, podstawowe operacje to przyciski, ledy i potencjometr na jednym z wejść analogowych. Łatwiej wtedy zrozumieć co się stanie gdy.........ja tak zaczynałem.
Dasz sobie radę po takich ćwiczeniach.
Rysio!
Sprawdź też czy nie uszkodziłeś sobie procesora, ja używam swego w podstawce, ból jest wtedy mniejszy. Na samym początku oprogramowałem drugiego na zapas.


Załączone pliki
.zip  LiquidCrystal.zip (Rozmiar: 15.3 KB / Pobrań: 316)
03-10-2013 20:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #86
RE: Arduino
Mam ten katalog.Już jest ok.Sprawę psuł katalog LiquidCrystal_i2c .Program odnosił się do tego zamiast do LiquidCrystal.
Wyrzuciłem go z katalogu library i teraz jest OK.Muszę od nowa okablować moduły.Dam znać czy będzie prawidłowo działał.Tak to jest dla mnie w tej chwili trudny temat,ale na Twoim projekcie trochę się podszkolę.Migotanie diody już opanowałem.Te testy mam za sobą.Pozdrawiam.

Andrzej
04-10-2013 8:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 215
Dołączył: 30-09-2009
Post: #87
RE: Arduino
Dla zainteresowanych gotowcami dla Arduino (wygrzebane w sieci):

https://github.com/dagon666/avr_Libpca
https://github.com/dagon666/avr_Aos
04-10-2013 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #88
RE: Arduino
Witam.Synteza wg sp6ifn działa zgodnie z opisem.Mam problem z encoderem.Przepuszcza.Ryszardzie, daj informację jaki encoder zastosowałeś.ja mam taki 20-impulsowy na obrót .Będę próbował przystosować ten dds do mojego ala-husarka, bo taki potrzebuję bez wodotrysków.Jak najmniej przycisków i funkcji.
Andrzej

Andrzej
05-10-2013 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #89
RE: Arduino
Mój enkoder jest dokładnie taki sam, 20 obr, za 3 zł.....może z groszami. W początkowej fazie projektu źle go podłączyłem, bo nie wiedziałem jak. Styk środkowy ma być podłączony do masy, jeżeli dalej jest źle to oznacza że enkoder jest zły. W jakimś poście sp6fre pisał że miał zwarcie na tym prostym enkoderze, ale rozebrał go i ponownie złożył, co wyeliminowało usterkę. Może trafiło Ci się to samo. Kombinuj Andrzeju dalej, wychodzisz już na prostą. jeśli będziesz miał pytania do programu, lub jak coś w nim zmienić.....od tego jest forum, lub PW.
Rysio!
05-10-2013 10:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #90
RE: Arduino
U mnie był np. taki problem z enkoderem, że też przepuszczał a działał dobrze gdy lekko dociskałem go w bok
05-10-2013 10:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości