Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, a także odpoczynku
w gronie Rodziny i znajomych.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #51
RE: Arduino
(29-07-2013 20:09)SQ4AVS napisał(a):  Ryśku z jakiegoś podręcznika do lazarusa korzystasz czy z netu, w sumie to obiektowy pascal czyli coś bez problemu powinno się dać znaleźć.

W sumie to ciężko coś sensownego znaleźć dla Lazarusa.
Można zacząć od tego: http://wiki.freepascal.org/Lazarus_Tutorial.

Ogólnie do prostych zastosowań, komunikacji po eresie to przyjemnie się w tym pisze. Ja najszybciej uczę się na przykładach wiec podglądam co inni udostępniają.

---
UPDATE 01.08.2013: dodałem przykładowy załącznik *.ino bo testuję nowy typ załącznika dozwolonego na forum.


Załączone pliki
.ino  wspoldzielenie_czasu.ino (Rozmiar: 1.69 KB / Pobrań: 371)

...przede wszystkim nie zakłócać...
29-07-2013 20:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,096
Dołączył: 29-01-2010
Post: #52
RE: Arduino
Środowisko arduino (nie język) wielu z oczywistych powodów nie leży, rozwiązanie problemu tutaj
http://www.blue17.elektroda.eu/mikrokontrolery-avr/1881
a tu ciekawy symulator
http://virtronics.com.au
16-08-2013 7:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 368
Dołączył: 23-03-2010
Post: #53
RE: Arduino
Rafał!
Pięknie to wygląda......w internecie. Próbowałem zainstalować AStudio6 na moim XPku, ale zgłasza bład, a konkretnie brak SercicePack3. Po instalacji tegoż, niestety dalej ten sam błąd.......chociaz go instalowałem, wiele razy różne wersje pobierałem z netu. Po sprawdzeniu w systemie.....nie mam SP3, jest SP2, no i jakoś nie mogę tego przebrnąć.
Pobrałem też z Mikrosoftu SP3 która jest w wersji ..._spcd.iso, ale nie wiem co z tym zrobić. Może jakaś podpowiedź?
Rysio!
17-08-2013 12:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #54
RE: Arduino
wypalić na CD (ISO - czyli plik z obrazem dysku),
oczywiście nie skopiować bezpośrednio plik ISO na dysk tylko opcją "wypal płytę z ISO" stworzyć płytę z ZAWARTOŚCIĄ tego ISO-
Jak dokładnie to zrobić to już zależy od Twojego programu do nagrywania.

edit ooo, manual znalazłem
http://www.pcworld.pl/news/384087/Window...b.DVD.html

Zainstalować.
Jak każda poważna aktualizacja niesie za sobą ryzyko padu systemu.

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2013 12:58 przez SP9MRN.)
17-08-2013 12:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 368
Dołączył: 23-03-2010
Post: #55
RE: Arduino
Dzięki MAc za podpowiedź!
No i tak zrobiłem.....zainstalowałem, a przynajmniej tak się działo......sprawdziłem, w zainstalowanych programach brak jest nadal SP3, a po instalacji AStudio6 system zgłasza ten sam błąd, cytuję:
Error Code: -5001 : 0x80070002
Error Information:
>SetupNew\setup.cpp (142)
PAPP:
PVENDOR:
PGUID:
$
@Windows XP Service Pack 3 (2600)
IE Version: 8.0.6001.18702
.........
to tak jakby mój XPek nie chciał mieć tego dodatku.
No to teraz mam nadal "fajrant".....ale DZIĘKI za pomoc.
Rysio!
17-08-2013 14:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WXO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-01-2010
Post: #56
RE: Arduino
Jak mogę zasugerować to zamiast AVR Studio 6 proponuję Eclipse v. Juno wraz z rozszerzeniem AVR. Bez instalacji i dużo mniej pamięciożerne. Poza tym bardzo ładnie "podświetla" poszczególne składniki programu, który piszemy.

Pozdrawiam
Adam
17-08-2013 16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,096
Dołączył: 29-01-2010
Post: #57
RE: Arduino
ale ma też swoje wady , podpytam się co może być problemem u mnie szło ok
19-08-2013 8:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 368
Dołączył: 23-03-2010
Post: #58
RE: Arduino
Ponieważ poprzednie moje próby zainstalowania "wygodniejszego" środowiska do pisania programów na Arduino spełzły na niczym, pobrałem i rozpakowałem to:
http://arduinodev.com/codeblocks/, specjalnie opracowana wersja Code::Blocks pod Arduino. Używam już normalnego Code::Blocks_a, ucieszyłem się więc niezmiernie. Oprogramowanie również open....a pod Arduino wygląda wręcz bosko.
No i też mi nie działa.....brak jest deklaracji płyty z procesorem, nie moge znaleźć jak wpisać aby była widoczna wersja mojej płyty Arduino. W plikach nie doszukałem się się pliku odpowiedzialnego za te sprawy. Bazując na podobieństwie kompilatora Arduino wsadziłem go tam ręcznie.......ale nic to nie zmieniło.
Podobnie jak poprzednio przy próbie zainstalowania oprogramowania, tak teraz, ale przy próbie wywołania polecenia "Builder" (chodzi o płytę) wyskakuje mi komunikat z długą listą cyferek o zgłaszanym błędzie. Nadal mam więc w tym temacie......fajrant.
Może Ktoś z Kolegów używa tego oprogramowania, ale w wersji pod Arduino i może naświetlić mi kilka spraw, bo może czegoś nie wiem, a powinienem? Nie wiem też czemu, ale uparłem się jakoś na ładniejsze oprogramowanie IDE niż to oryginalne.
Rysio!
05-09-2013 21:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #59
RE: Arduino
spróbuję... właśnie instaluję. może znajdę jutro jakąś godzinę na obijanie się w pracy ;-)

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
06-09-2013 0:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 368
Dołączył: 23-03-2010
Post: #60
RE: Arduino
Super!
Potestuj trochę w wolnej chwili. Pośpiechu nie ma. Może coś źle robię, lub czegoś nie doczytałem, możliwe też że nie skumałem czytanych treści, choć wydaje się to proste.
Rysio!
06-09-2013 11:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości