Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa synteza według DL4JAL
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #21
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Spróbuje uruchomić najpierw na mnożniku. Zobaczymy jak u mnie się będzie zachowywać. Nadal szukam enkodera - znalazłem takie coś:

http://www.ebay.co.uk/itm/120792851589?s...1423.l2649

Dwukanałowy, 100 impulsów. Coś mam wrażenie, że 200 byłoby lepiej, ale nie mam pojęcia jak się ma ilość impulsów do komfortu strojenia. Czekam na opinie kolegów.

A narazie spędzę miło czas na składaniu pośredniej :-)

Marcin
16-12-2011 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 384
Dołączył: 18-06-2009
Post: #22
RE: Nowa synteza według DL4JAL
cześć

tu jest ciekawa oferta

http://allegro.pl/encoder-enkoder-impuls...02287.html

tylko że to jest 500 imp a szczerze powiem czy 500 to nie za dużo będzie i będzie to miało wpływ na komfort pracy. Przejrzyj oferty na allegro

Kiedyś robiłem syntezę też według dl4jal i miałem problem z działaniem enkoder, pomogło zastosowanie układu schemat w załączniku poniżej.

pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.pdf  rotary_encoder_picastar.PDF (Rozmiar: 14.59 KB / Pobrań: 960)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2011 22:17 przez SQ1GYQ.)
16-12-2011 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #23
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Moim skromnym zdaniem 100 imp całkowicie wystarczy, jeśli synteza daje możliwość szybkiego włączenia zmiany kroku x10. Pozwoli to na precyzyjne wstrajanie się w stację SSB z krokiem 10Hz. i 1Hz dla emisji cyfrowych. Przy 100 impulsach nie trzeba bać się, że drgnięcie gałki zmieni częstotliwość. Pamiętacie, za czasów gdy przestrajaliśmy częstotliwość mechanicznie to dążyliśmy do posiadania jak największej przekładni, aby mały ruch gałki jak najmniej przestrajał, to czemu teraz chcemy żeby było odwrotnie? Optymalnie powinno być tak: gałka strojenia o dużej średnicy(ponad 50 mm) to 250 imp na obrót, gałka o średnicy do 30 mm - ok 100 imp na obrót. A 500 imp to przesada, nie ma możliwości precyzyjnego strojenia. Mam enkoder magnetyczny 256 imp na obrót i w nowej syntezie JALa pościłem go z mnożnikiem x2 wiec wiem jak to wygląda. Da się stroić gdy krok jest 1 Hz. Ale już ustawienie nastaw (konfiguracja syntezy) jest problemem. Dla SSB to nawet 10 Hz jest za drobny krok.
Zauważyłem, że obecnie stacje stają podczas nadawania w rastrze co 1 kHz, a czasami co 500 Hz wiec po co ustawiać raster przestrajana SSB na 1 Hz. Żeby się się nakręcić gałką? Moim zdaniem wystarczy 25 Hz, nawet do CW. A dla emisji cyfrowych musi być raster 1 Hz. Ale ustawiany precyzyjnie. Przy 500 impulsach sztuką jest precyzyjne strojenie. Drgnięcie gałki i zamiast 1 jest 5 czy 10 Hz zmiany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2011 16:26 przez SP4HKQ.)
17-12-2011 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #24
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam,
Składam płytkę DDS od syntezy DL4JAL i przyznam, że poległem. Próbuje porównać sygnały AD9951 z AD9851 i nie wiem jak tego drugiego podłączyć do sterownika. Jakie piny X2-1 do X2-5 mam podłączyć do których nóżek AD9851? Wiem, że pewnie pytanie banalne, ale ja już zgłupiałem.
18-12-2011 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #25
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam.Odpowiednio ad9951-ad9850/51
Fsync-FQUD
CLK-WCLK
DATA-D7
Reset nie podłącza sie przy AD9850/51
18-12-2011 16:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #26
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam i dziękuję za odpowiedz.

Rozumiem, ze Fsync to jest I/O Update. Jak tylko będę miał wszytko, to podłączę. Czekam na dostawę stabilizatorów do płytki DDS.

W załączniku moje wykonanie sterownika. Najpierw użyłem wyświetlacza niebieskiego z białymi znakami, ale przy przestrajaniu ostatnia cyfra dość mocno się rozmywała (wolny transfer danych chyba). Dzisiaj przyszedł nowy wyświetlacz i znaki zmieniają się bardzo wyraźnie, bez smużenia. Na kolejnym zdjęciu całość, z szybko wykonaną płytką klawiatury do testów oraz silnikiem HDD jako impulsatorem (plus płytka ze wzmacniaczem operacyjnym formującym impulsy).

Pozdrawiam


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
20-12-2011 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 28-01-2010
Post: #27
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam kolegów, moje spostrzeżenia dotyczące enkoderów:
fabrycznych urządzeniach przy kroku 10Hz na jeden obrót gałki przestrajamy radio o 10kHz czyli musi być wygenerowanych 1000 impulsów. Sprawdzałem to na kilku radiach, oczywiście nie wiem czy tak jest we wszystkich.
syntezy DDS niestety przy takiej ilości impulsów na obrót gubi je w zależności od szybkości kręcenia gałką, co można zaobserwować między innymi wykonując jeden obrót enkodera np. zgodnie z kierunkiem wskazówek, a potem jeden obrót w kierunku przeciwnym i powinna być dokładnie ta sama częstotliwość, niestety tak nie jest, a szkoda bo takie przestrajanie było by optymalne
03-01-2012 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 893
Dołączył: 28-06-2009
Post: #28
RE: Nowa synteza według DL4JAL
A ja wolę 1 stację/obrót gałki czyli ok. 3 kHz. Jeśli wziąć pod uwagę, że jeden "ząb" tarczy kodowej daje 4 impulsy to dla takiego przełożenia wystarczy tarcza o rozdzielczości mniejszej niż 100 np. z "myszki" komputerowej. Inna sprawa, że coraz trudniej o klasyczne myszy...
03-01-2012 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #29
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Właśnie doszedł enkoder Agilent 100 impulsów. Podłączony do syntezy jest więcej niż zadowalający. Program w syntezie to podwajanie impulsów, a poza tym sama synteza przestraja ze zmiennym krokiem, co widać na video. Film robiony telefonem, więc proszę o wyrozumiałość.

Konkluzja - enkoder 100 impulsów jest wystraszający do komfortowego przestrajania.

http://www.youtube.com/watch?v=lCY2dKlyl...e=youtu.be
14-01-2012 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #30
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam,

Czy ktoś w ogóle uruchomił AD9951 na tym sterowniku? Próbowałem z AD9951 wg. SP4HKQ, zegar 72MHz i niestety nie poszło. Czy warto budować inny sterownik (np. do sterowania z PC - znalazłem coś takiego: http://www.dl5mgd.de/dds/AD9951.htm ) czy może szukać mojej winy? Przy połączeniu sterownika z płytką generatora posiłkowałem się opisem sterownika i wyjść do DDS (w pierwszym poście). Za wszystkie uwagi będę wdzięczny.

Marcin
25-02-2012 2:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości