Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa synteza według DL4JAL
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #11
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam
Czy dobrze rozumiem że skoro enkoder ma wyjście jednokanałowe (tak jak z postu powyżej) to będzie raczej średnio nadawał się do syntezy? Nie będzie rozpoznawał kierunku obrotów?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2011 23:30 przez SQ5NWU.)
12-12-2011 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #12
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Cześć,

Nie doczytałem. Prawdopodobnie masz rację. Nie wziąłem pod uwagę, że mimo trzech przewodów jest to jednokanałowy enkoder.

Jeden do zasilania diody nadawczej, drugi do masy, trzeci do wyjścia. Brakuje jeszcze jednego, do przeciwnego kierunku obrotu.

Poczekamy jeszcze na potwierdzenie tego od kolegów, ale mam wrażenie, że nie popisałem się tym razem :-).

Pozdrawiam,
Marcin
12-12-2011 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-03-2010
Post: #13
RE: Nowa synteza według DL4JAL
SHAFT ENCODER szukaj

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R...ft+encoder

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/i.../INDEX.htm

ale za szybkie impulsatory tez nie sa zbyt OK bo procek może ie nadąrzyć liczyć impulsy...
12-12-2011 23:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #14
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam.Zobacz na stronę OT21.PZK tam jest jak zrobić sprawdzony enkoder z starej myszki komputerowej.Mam taki i działa prawidłowo .
Zapalanie się kwadracików na wyświetlaczu swiadczyć że nie startuje PIC . Może być przyczyną leniwy kwarc w sterowniku.
Wykonałem sterownik i podoba mi się możliwość wpisania nastawów podprogramem z komputera.Przy pierwszym włączeniu wczytany jest soft pod ad9951 z zegarem 400mhz.Testowałem z ad9851 nie działa prawdłowo z zegarem 30mhz x 6,ale z zegarem 160mhz nie ma problemów.
Ma ciekawą opcje przełącznia pasm mechanicznym przełącznikiem.
W miare możliwości służe radą bo mam na stole ten sterownik.
13-12-2011 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #15
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Nie wiem,

uruchomiłem sterownik na bardzo szybko, lutując tylko potrzebne elementy. Może któryś pominąłem i dlatego tak się dzieje? Może nie odfiltrowane zasilanie, jakieś przepięcia powodują, że nie staruje jak powinien. Polutuję wszystko i zobaczę jak wtedy się zachowa.

Ta synteza ma problemy z wyświetlaniem szybszych zmian częstotliwości nawet na enkoderze z silnika od HDD. Może to wyświetlacz tak opóźnia. Dorwę jakiś normalny enkoder (może wykonam ten z myszki) i zobaczymy jak się to zachowuje. Ogólnie sterownik przypadł mi do gustu.
Marcin
13-12-2011 0:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #16
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Czy na liniach A i B w enkoderze, lub na tych liniach przy sterowniku są kondensatory 10 nF(konkretnie o tej wartości) do masy. Brak tych kondensatorów powoduje że encoder "głupieje. Kondensatory maja być albo w jednym, albo w drugim miejscu. Ale muszą być.
13-12-2011 11:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 677
Dołączył: 29-08-2009
Post: #17
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Na silniku z HDD iewałem sporo kłopotów. Po wymianie na optycznego Bournsa - 256kroków (przypadkiem kupionego za niewielkie pieniądze) kłopoty się skończyły.
(to tak a'propos enkoderów)
MAc

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
13-12-2011 11:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #18
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam
Mi synteza działa na czymś takim jak poniżej. Niewątpliwą zaletą jest to że ten egzemplarz został kupony za 20zł na wolumenie od sprzedawcy który nie bardzo wiedział co to jest to z tyłu silniczkaSmile Nie uświadamiałem go że jest to dekoder optyczny. Schemat wyprowadzeń jest w necie. Jakby ktoś to miał w swoich łapkach to polecam wykorzystać.

Pozdrawiam


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2011 11:46 przez SQ5NWU.)
13-12-2011 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #19
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Hej,

Przyczyna niestartowania syntezy czasami okazała się prozaiczna: procesor nie był dociśnięty do końca w podstawkę i nie chciał ruszyć czasami. Teraz już wszystko gra. Jedyne co muszę zrobić, to dorobić płytkę z AD9851 (któryś z Kolegów wspomniał o problemach na mnożniku x6 a ja nie mam generatora 180MHz). Szukam też odpowiedniego enkodera no i kontynuuję budowę trx-a, co przyznam idzie mi dość wolno.

SP4HKQ - dziękuję za pomysł dodania kondensatorów przy wejściach impulsatora do procesora - strojenie stało się jakby bardziej "zdecydowane". W każdym razie widać różnicę.

Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2011 21:58 przez SQ7GVU.)
13-12-2011 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #20
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam.Sa do kupienia na allegro genratorki 160mhz.
Miałem kłopot bo syntezana ad9851, przy mnożniku x 6 startowała, a po wyłączeniu i włączeniu juz nie dawała sygnału.W kolegi przypadku radzę zrobić adapter RS232 lub usb bo to znacznie ułatwi wpisanie nastawów.
13-12-2011 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości